Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset? Onko normaalia, että kuukautiseni ovat neljä kuukautta myöhässä, vaikka aikaisemmin ne ovat olleet säännölliset?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Lääkärin tutkimukset ovat aiheellisia, jos aiemmin säännölliset kuukautiset jäävät pois useammaksi kuukaudeksi. Eli suosittelisin että otat tilanteessasi yhteyttä lääkäriin. Tutkimukset ovat aiheelliset myös silloin, jos epäsäännölliseen kiertoon liittyy vuotojen pitkittymistä tai epämääräisiä välivuotoja.

Jäin pohtimaan, onko elintavoissasi tai elämässäsi tapahtunut jokin muutos niihin aikoihin, kun kuukautiset jäivät pois? Kuukautiskiertoa voivat nimittäin sekoittaa herkästi esimerkiksi nopea laihduttaminen, syömishäiriöt, ylipaino tai stressi. Runsas urheilu voi myös aiheuttaa kuukautisten poisjäämisen, jos energiansaanti on liian niukkaa suhteessa kulutukseen, ja kehon rasvaprosentti on kovin matala. Jos olet harrastanut suojaamatonta yhdyntäseksiä, raskaustesti on hyvä tehdä.

On hyvä myös muistaa, että kuukautiskierron epäsäännöllisyys on hyvin tavallista kuukautisten alkuvaiheessa. Kiertoväli tasoittuu tyypillisesti noin kahden vuoden kuluttua kuukautisten alkamisesta. Toki joillakin naisilla kuukautiskierto on epäsäännöllinen läpi elämän. Kuukautiskierron muuttuminen säännölliseksi on täysin yksilöllistä, eikä aikataulua pystytä tarkkaan ennustamaan. Joidenkin arvioiden mukaan kuukautiset voivat olla enemmän tai vähemmän epäsäännölliset 20. vuoden ikään saakka.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huihui
Ikä: 13-15v
Tulehdus peniksessä? Minulla on pippeli tullut kipeäksi. Se on turvoksisssa ja punainen, ja esinahan alta tulee jotakin märkää. Onko tämä joku pippelitulehdus? Voiko sitä hoitaa itse,...
Fressis

Moikka! Tilanteesi kuulostaa nyt sellaiselta, että sinun olisi hyvä hakeutua pikimmiten lääkäriin. Ei ole normaalia, että pippeli on turvoksissa ja punainen, ja että esinahan alta tulee jotain märkää. On tärkeää, että lääkäri arvioi tilanteen, niin saat siihen varmasti oikeanlaisen avun.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Joku
Ikä: 13-15v
Miten voi lähestyä ihastusta? Moro, oon ihastunut yhteen luokan tyttöön. En tiedä onko hän ihastunut minuun mutta tuskinpa. Hän kyllä aina välillä on vilkuillut minua päin mutta kun...
Fressis

Heippa Joku,

Kiva kuulla ihastumisestasi! Ihastuminen on mukava ja elämää rikastuttava tunne! Toki se tuo toisinaan mukanaan myös surua ja epävarmuutta, mutta se kuuluu asiaan.

Ihastuneena usein tulkitsemme ihastuksen kohteen toimintaa erityisten linssien läpi. Meidän on vaikea olla neutraaleja tulkinnoissamme, sillä tunteemme tekee ajattelusta vaikeaa. Tätä käy myös aikuisille ja on täysin normaalia!

On siis hyvin vaikea  sanoa ulkoapäin, minkälaisia tunteita ihastuksen kohteellasi on. Ikävä kyllä joudumme selvittämään hänen tunteensa muilla tavoin.

Aina ihastuksen kohdetta ei tarvitse lähestyä suoraan kertomalla omista tunteista, vaan ehkä voisitte viettää aikaa yhdessä esimerkiksi yhteisten kavereiden kautta? Tai mikäli teillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, voisit aloittaa hänen kanssaan keskustelun sellaisesta.

Oleellista olisi, että pääsisit jonkun tekemisen verukkeella viettämään hänen kanssaan aikaa tai juttelemaan hänelle. Se voi helpottaa sinua joko tulkitsemaan hänen tunteitaan paremmin tai kertomaan omista tunteistasi enemmän.

Naamakkain lähestyminen tällaisissa merkeissä on tosi hyvää harjoitusta, ja uskon tyttöjen arvostavan sellaista rohkeutta. Jos se tuntuu kuitenkin liian vaikealta, voit yrittää virittää hänen kanssaan keskustelua pikaviestinpalvelujen kautta. Numeron tai nimimerkin selvittäminen toki vaatii hieman vaivannäköä.

Joskus on mahdollista selvittää ihastuksen tunteita jonkun kaverin avulla. Mikäli teillä on yhteisiä ystäviä, voisitko ehkä pyytää ystävääsi selvittämään vaivihkaa ihastuksesi ihastuksista tai tunteista sinua kohtaan? Tämän idean haittapuolena voi olla paljastumisen riski, mikä on hyvä ottaa huomioon.

Yksi vaihtoehto on myös odottaa. Ihastuksen tunteesta voi nauttia myös ilman, että tekee sille mitään. Joskus tunteet kestävät pitkään, toisinaan ne hälvenevät ajan kuluessa. Oleellista on kuitenkin ymmärtää, että mikään pakko sinun ei ole toimia!

Ihastumiseen kuuluu monenlaisia tunteita! Se on hieno asia elämässä. Kannustan sinua kertomaan ihastuksestasi jollekin kaverille tai aikuiselle johon luotat! On mukavampi miettiä ja fiilistellä tunnetta jonkun kanssa!

Tsemppiä tilanteeseesi!

Oliko vastauksesta hyötyä?