Instagram – 4181670529 – 2019-11-07 09:52:22

🔥 Menkääpä tsekkaamaan @fromthebushes uusi youtube-video! Sieltä kuulette heidän kokemuksiaan tupakkatuotteista! 👀 Linkki löytyy biosta 🔥 . . .
#Repost @fromthebushes with @get_repost
・・・
Kaupallinen yhteistyö: @fressis.fi 💪
Uudella videolla kerrotaan meidän kokemuksista liittyen tupakointiin ja nuuskaamiseen 😵 sekä vastaillaan teidän kysymyksiin! Menkääs tsekkaa, linkki biossa👆
#kaupallinenyhteistyö @fressis.fi

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: lol4
Ikä: 16-18v
Pitääkö olla huolissaan, kun kiveksen päässä on ihan pieni patti? Hei minulla on oikean kiveksen päässä pieni patti. Tunnen sen sormillani. Onko aihetta huoleen? Huomasin sen vasta äsken ja kyseessä on siis todella pieni...
Fressis

Hei, lol4!

Hienoa, että olet tutkinut kiveksiäsi ja että otit meihin yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta😊 Voisit ehkä vielä koettaa katsoa, läpäiseekö patti valoa. Se onnistuu siten, että laitat taskulampun kivespussin taakse ja katsot (tai pyydät jotakuta toista katsomaan), miltä näyttää.

Pyöreä, pehmeähkö ja valoa läpäisevä patti on vaaraton, eikä sitä tarvitse näyttää lääkärissä. Myös nesteen kertyminen kivespussiin on vaaratonta. Sellainen nestekertymäkin läpäisee valoa.

Jos taas patti näyttää läpivalaistuna tummalta (niin kuin itse kiveskin), kannattaa mennä näyttämään sitä lääkäriin. Muutos voi silti olla ihan vaaraton, mutta ehkä tarvitaan esimerkiksi ultraäänitutkimusta asian selvittämiseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: 10v
Ikä: 9-12v
Onko ok pelata 10 tuntia päivässä? pelaan 10 tuntia päivässä fortniteä onko ok
Fressis

Moikka! Hyvä kysymys!

Pelaamisessa on monia hyviä puolia, kuten pelikaverit tai erilaisten taitojen kehittyminen. Kuten mikä tahansa muukin harrastus, voi pelaaminenkin kuitenkin muuttua liialliseksi. Etenkin kasvuiässä on tärkeää, että arki on tasapainoista ja monipuolista. Hyvinvointia tukeva päivä koostuu koulunkäynnin lisäksi rauhallisista ruokailuhetkistä, itselle tärkeiden ihmisten kanssa vietetystä ajasta, liikkumisesta, riittävästä unesta sekä itselle mieluisten asioiden tekemisestä kuten harrastuksista.

Jokaiseen päivään ei toki mahdu kaikkea, mutta jos useampana päivänä kuluu 10 tuntia pelaamiseen, ei viikon aikana jää riittävästi aikaa muihin tärkeisiin asioihin. Etenkin riittävä uni on tärkeää ja noin hurja määrä pelaamista vaikuttaa siihen varmasti. Pelaaminen kannattaakin aina lopettaa pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta mieli voi rauhoittua. Myös jonkinlaista liikkumista olisi syytä olla jokaisessa päivässä, sillä se edesauttaa kehon tervettä kasvua.

Voit koittaa vähentää pelaamistasi sopimalla sille rajoja. Ne voivat olla esimerkiksi sellaisia, että pelaat vain, kun olet saanut läksyt tehtyä tai pidät tunnin välein tauon, jolloin käyt kävelyllä ulkona, ja että lopetat pelaamisen hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Se että kysyit täältä apua, on hyvä merkki siitä, että hyvinvointisi on sinulle tärkeää. Voisit jutella pelaamisestasi myös joko kotona tai koulun terveydenhoitajan kanssa. Voisitte yhdessä miettiä mikä määrä pelaamista on sinulle sopivaa, jotta se ei vaikuta hyvinvointiisi. Yksin sitä voi olla vaikea arvioida ja kertomalla saat vähentämiseen myös aikuisen tuen.

Tsemppiä yhteisiin keskusteluihin!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: mietiskelen
Ikä: 13-15v
Kuukautisten alkaminen eli oon siis 13,5 vuotta ja mietin et onkohan mun menkat alkanu? olin siis noin 2 kk sitte vessas ja pyyhin nii siihen paperiin...
Fressis

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Jos olet varma, että pyyhkiessä veri tuli emättimestä, on täysin mahdollista, että kuukautisesi alkoivat pari kuukautta sitten! 😊 Pieni määrä kirkasta verta pyyhkiessä voi johtua myös esimerkiksi haavaumasta peräaukossa.

Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 -vuotiaana. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo vuoden ajan, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊 Kuulostaa muutenkin siltä, että murrosiän kehityksesi etenee hienosti!

Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuukautisvuodon määrä on myös yksilöllistä. Tämä tarkoittaa sitä, että toisilla se voi olla todella niukkaa ja toisilla taas hyvin runsasta, tai kaikkea siltä väliltä. Kuukautiset voivat olla myös hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, joten seuraava kuukautisvuoto saattaa tulla vasta kuukausien päästä ensimmäisestä.

Valitettavasti en pysty varmaksi sanomaan sitä, alkoivatko kuukautisesi, mutta se on erittäin mahdollista! Joka tapauksessa kuukautisesi tulevat vielä varmasti, oli kyseessä sitten seuraava vuoto tai vasta se ensimmäinen. Pidä siis varmuuden vuoksi laukussa/repussasi mukana kuukautissuojia, ettei vuoto pääse pahasti yllättämään. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Niistä voit lukea lisää myös täältä. Jos kiinnostaa, voit tutustua täältä Fressiksen muihin kysymyksiin ja vastauksiin kuukautisiin liittyen.

Jos asia jää vielä mietityttämään, ole rohkeasti yhteydessä kouluterkkariin tai esimerkiksi Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin. Voit aina laittaa meille myös uuden kysymyksen 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?