Instagram – 4181670529 – 2018-08-07 12:24:21

Kysy asiantuntijalta palstamme on taas auki Fressis.fi sivustolla 🙌🏾 Käy jättämässä kysymys ja lukemassa muiden kysymyksiä ja vastauksia! 😎📲

Katso myös

Kysymys
Mieli
Nimimerkki: Ahdistunut
Ikä: Yli 18v
Ulkonäköön liittyvä ahdistus Hei. Miten voisin alkaa pitää rintojani kauniina? Vihaan niitä todella paljon, koska ne roikkuvat ja ovat kaikin puolin rumat muutenkin. Mua ahdistaa tämä koko...
Fressis

Hei! Viestistäsi huokuu pidempään kestänyt ahdistus, ja on hienoa, että laitoit meille viestiä etkä jäänyt asian kanssa yksin. Ajoittainen tyytymättömyys omaan ulkonäköön ja kehoon on yleistä. Jatkuva ahdistus ja ajatusten pyöriminen oman kehon ympärillä on kuitenkin sellaista, jonka äärelle on tärkeä pysähtyä.

Rintojen muoto ja koko muuttuvat ajan ja elämän myötä, samoin kuin muukin keho. Sitä ei kuitenkaan kannata jäädä odottelemaan, vaan odottelun sijaan pyrkiä muuttamaan omaa suhtautumista lempeämmäksi. Se ei tapahdu hetkessä, ja joskus siihen voi kaivata muiden tukea. Omaan kehoon suhtautumiseen voi vaikuttaa esimerkiksi sillä mitä seuraa somesta. Jos some täyttyy täydellisiltä näyttävistä kehoista (joista iso osa on tosiasiassa muokattuja) alkaa se muokata mielikuvaa siitä mikä on kaunista tai ”normaalia” ja omaa kehoaan alkaa herkästi vertailla tai soimata. Jos somea käyttää, sieltä kannattaa ennemmin pyrkiä etsimään kehopositiivisuutta (body positive) korostavaa sisältöä. Mitä enemmän itseään altistaa erilaisten kehojen näkemiselle, sitä lempeämmäksi suhtautuminen omaankin kehoon voi muuttua.

Huomiota kannattaa myös tietoisesti opetella suuntaamaan pois kehon ”vioista” ja pyrkiä suuntaamaan se niihin kehon osiin tai ominaisuuksiin, joiden kanssa voi tulla toimeen tai joista voi jopa pitää. Oman ulkonäön tarkkailusta, mittailusta ja vertailusta voi myös pyrkiä pikkuhiljaa luopumaan. Voisitko ulkonäön sijaan pyrkiä keskittymään siihen mihin kehosi pystyy ja mitä kaikkea se sinulle mahdollistaa? Liikunnan lisääminen (ei kehon muokkaamisen vuoksi vaan ilon vuoksi) muistuttaa oman kehon mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Myös esimerkiksi uimahalli on hyvä paikka nähdä erilaisia kehoja ja samalla saada muistutuksen siitä, mitä kaikkea hyvinvointia lisäävää kehoilla voikaan tehdä – ulkonäöstä riippumatta! Kun ajatukset pyörivät arvioivasti ulkonäön ympärillä, unohtuu myös mistä muista asioista oma arvosi koostuu – mitä vahvuuksia sinussa on, mikä sinulle on tärkeää elämässä, mistä olet itsessäsi ylpeä?

Se, millaiset rinnat tai keho sinulla on, ei vaikuta siihen, ettetkö voisi tavoitella ja saavuttaa unelmiasi, liittyvät ne sitten työelämään, ihmissuhteisiin tai muihin elämän osa-alueisiin. Tuomitsevat ajatuksesi sen sijaan vaikuttavat varmasti jaksamiseen ja pitkällä aikavälillä elämänlaatu voi kärsiä suurestikin. Omaan kehonkuvaan liittyviä ajatuksia voikin olla hyvä pohtia myös ammattilaisen kanssa. Jos olet opinnoissa, voi asiasta käydä juttelemassa koulun terveydenhoitajan kanssa. Voit myös varata ajan nimettömään seksuaalineuvonta-chattiin, jossa voit jutella asiasta ammattilaisen kanssa. Tärkeintä olisi että saisit juteltua asiasta vielä lisää, mikäli tämä viesti ei auttanut sinua riittävästi eteenpäin. Olet arvokas, ansaitset voida hyvin ja oppia näkemään kaiken sen kauniin mikä sinussa on.

Lempeää kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä? Saan toisinaan yöllisiä siemensyöksyjä nukkuessani. Välillä taas saan orgasmin, mutta en siemensyöksyä. Onko normaalia siis saada yöllä nukkuessaan vain orgasmi, eikä aina siemensyöksyä.
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi, onko normaalia saada orgasmi ilman siemensyöksyä. Kyllä, tämä on täysin normaalia! 😊 Orgasmi ja siemensyöksy ovat toisistaan erillisiä prosesseja, vaikka tapahtuvat monesti suhteellisen samanaikaisesti. Voit lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys sivuston artikkelista.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnassasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotias ostaa liukuvoidetta? Moikka! Oon 13v tyttö ja haluisin ostaa liukkaria mutta saanko mä ostettua sitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Liukuvoiteen ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa, eli voit hyvin ostaa sitä. Liukuvoiteita löytyy esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Myös joistain verkkokaupoista voi ostaa liukuvoidetta, mutta verkkokauppoihin tarvitsee usein maksuvälineenä esimerkiksi pankkikortin.

Jos kaipaat vielä lisätietoa aiheesta, voit käydä lukemassa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelin.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?