Instagram – 4181670529 – 2018-06-28 10:55:56

#pride ūüĒ• Ollaan ylpeit√§ #prideūüĆą @seta_ry @heseta_ry

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi :)
Ikä: 9-12v
Ovatko kuukautiset alkaneet? Voiko olla että kuukautiseni ovat alkaneet/ tuloillaan, koska eilen illalla tuli vaalean punaista valkovuotoa?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa silt√§, ett√§ kuukautisesi ovat mit√§ luultavimmin alkaneet. Kuukautisten alkaminen on merkki siit√§, ett√§ murrosi√§n kehitys etenee normaalisti ūüėä

Etenkin alkuun kuukautisvuoto voi olla hyvin niukkaa ja väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Ajan myötä vuoto alkaa usein muuttua selkeästi kirkkaan punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. On myös hyvä muistaa, että kuukautiskierto muotoutuu pikkuhiljaa ja alkuvaiheessa kuukautiset eivät välttämättä tule säännöllisesti joka kuukausi. Kannattaa kuitenkin jatkossa aina pitää mukana laukussa kuukautissuojia, jotta on varautunut seuraavaan vuotoon.

Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät lisää tietoa myös Fressiksen artikkelista.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinituotteetNuuska

Kuusi syytä lopettaa nuuskaaminen

Oletko väsynyt nuuskakoukkuun? Haluatko suojella terveyttäsi, jaksaa paremmin, säästää rahaa, ja olla parempi roolimalli nuoremmille? Jos vastasit kyllä, voisi olla aika harkita nuuskaamisen lopettamista.  

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Ekat menkat vai ei?
Ikä: 9-12v
Ensimmäiset kuukautiset Onko mun menkat alkanu kun on ollu vuos valkovuotoo ja kuukausi sitten tuli ruskeeta valkovuotoo pari päivää ja pari päivää sitten kun pyyhin niin...
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Kuulostaa tosiaankin siltä, että kuukautisesi ovat todennäköisesti kohtapuoliin alkamassa. On tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti verensekaista valkovuotoa. Tämä on väriltään tyypillisesti rusehtavaa. Ajan kanssa vuoto alkaa muuttua selkeästi kirkkaammaksi punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Kuukautisvuoto voi olla myös tummanpunaista väriltään.

Voi olla, ett√§ tulevina kuukausina verinen vuoto lis√§√§ntyy, jolloin voidaan puhua kuukautisten alkamisesta. Toki kuukautisten alettuakin vuodon m√§√§r√§ss√§ ja v√§riss√§ voi olla viel√§ jonkin verran vaihtelua. Alkuun, jopa ensimm√§iset pari vuotta, my√∂s kuukautiskierto voi olla hyvinkin ep√§s√§√§nn√∂llinen, eli joka kuukausi ei v√§ltt√§m√§tt√§ tule verist√§ vuotoa tai kuukautisvuoto on hyvin niukkaa. √Ąl√§ siis s√§ik√§hd√§, vaikka kuukautiset eiv√§t joka kuukausi tulisikaan ūüėä

On hyvä pitää laukussa tai repussa mukana kuukautissuojia sen varalta, että kuukautiset alkavat muualla kuin kotona. Kuukautissuojia on olemassa monia erilaisia, ja voit lukea niistä lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista. Artikkelissa esiteltyjen suojien lisäksi on olemassa myös esimerkiksi kuukautisalushousuja, joita on alettu myymään vaatekaupoissa ja isommissa marketeissa.

Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siit√§, ett√§ murrosi√§n kehitys etenee niin kuin kuuluukin. Menkat voivat silti monella tavalla mietitytt√§√§ ja her√§tt√§√§ monenlaisia tunteita. Siksi suosittelen, ett√§ juttelet asiasta lis√§√§ oman huoltajasi tai jonkun muun luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa. Heilt√§ voit saada my√∂s hyvi√§ k√§yt√§nn√∂n vinkkej√§ kuukautisiin liittyen. ūüėä Voit halutessasi my√∂s lukea kuukautisista lis√§√§ Fressiksen muista vastauksista kuukautis-aiheisiin kysymyksiin ja keskustella aiheesta nimett√∂m√§sti V√§est√∂liiton seksuaalineuvontachatiss√§.

Oliko vastauksesta hyötyä?