Instagram – 4181670529 – 2016-11-28 12:11:33

Evelina teki Fressiksen sanahaasteen. Tsekkaa fressis.fi #fressifiilis #fressis @fressis.fi #evelina #evelinavirallinen

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: A
Ikä: 13-15v
Voiko 13-vuotias ostaa liukuvoidetta? Moikka! Oon 13v tyttö ja haluisin ostaa liukkaria mutta saanko mä ostettua sitä?
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestä!

Liukuvoiteen ostamiselle ei ole olemassa mitään ikärajaa, eli voit hyvin ostaa sitä. Liukuvoiteita löytyy esimerkiksi apteekeista ja päivittäistavarakaupoista. Myös joistain verkkokaupoista voi ostaa liukuvoidetta, mutta verkkokauppoihin tarvitsee usein maksuvälineenä esimerkiksi pankkikortin.

Jos kaipaat vielä lisätietoa aiheesta, voit käydä lukemassa Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelun artikkelin.

Aurinkoista kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: nakki
Ikä: 9-12v
Haittaako, jos juo limua? haittaako jos juon limua?
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestä 😊

Lyhyesti vastattuna ei, ei haittaa, jos juot limua. Tärkeää on kuitenkin se, kuinka paljon ja miten usein limua juot. Päivittäiseen arkikäyttöön ne eivät sovi, mutta silloin tällöin, erityisenä hetkenä limua voi ihan hyvin juoda.

Limut eli limsat sisältävät paljon sokeria (paitsi light-/zero-versiot) ja ovat happamia. Sokerista saa helposti energiaa eli tarpeen, ja toisaalta ei lainkaan terveyden kannalta tärkeitä ravintoaineita, kuten vitamiineja tai kuitua. Nestemäisenä “saatu” sokeri ei tuo samanlaista kylläisyydentunnetta, kuin ruokana syöty vastaava energiamäärä, mikä voi johtaa siihen, että energiaa tulee helposti liikaa. Lisäksi limsojen happamuus, etenkin yhdistettynä sokeripitoisuuteen on huonoksi hammasterveydelle ja altistaa reikien kehittymiselle. Siksi olisikin parasta juoda limsoja ruokailun yhteydessä, silloin kun niitä satunnaisesti juo.

Vesi on paras janojuoma ja ruokajuomaksi kannattaa valita joko kasvipohjainen juoma (esim. kauramaito) tai rasvaton maito. Mehut ja limsat sopivat sitten erityisempiin tilanteisiin, kuten juhlajuomaksi tai vaikka viikonloppuiseen leffailtaan. Ruokavalio on kokonaisuus, johon mahtuu myös terveyden kannalta huonompia valintoja, kunhan arkiruokailu koostuu enimmäkseen terveyden kannalta hyvistä vaihtoehdoista. Niistä voit lukea lisää Fressiksestä.

Kivaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Mieli
Nimimerkki: H
Ikä: 13-15v
Seurusteluun liittyvä ongelma siis mulla on bf ehkä. 14v, koht 15 ja meil tulee riitoi ja meijän vanhemmat ja kaikki tietää siit et ollaa erottu ja ollaan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Mikäli ymmärsin oikein, vanhempanne luulevat, että olette poikaystäväsi kanssa eronneet, mutta olette yhä yhdessä riidoista huolimatta? Riitoja tulee useimmissa seurustelusuhteissa, eli niitä ei kannata säikähtää. Seurustelusuhteiden kestävyyteen vaikuttaa kuitenkin taito keskustella ja sopia riidat. Jokainen riita on myös mahdollisuus oppia jotain ehkä uuttakin itsestä ja toisesta. Kertomasi välimatka voi aiheuttaa seurustelulle omia haasteitaan, mutta ei ole este yhdessäololle.

Viestistäsi ei käy ilmi oletteko tavanneet kasvokkain aiemmin, vai jutelleet esimerkiksi somessa. Mikäli ette ole tavanneet aiemmin, on ensimmäisestä tapaamisesta tärkeä jutella kotona. Vaikka somessa kaikki sujuisi hyvin, on tapaaminen kasvokkain eri asia. Alle 15-vuotiaana yksin julkisilla matkustamiseen tarvitaan usein myös vanhempien kirjoittama lupalappu. Välimatka on myös niin pitkä, että ilman yöpymistä se voi olla vaikea toteuttaa, jotta teille jää myös aikaa yhdessäoloon. Ihan yksinkertainen teidän tilanteenne ei siis ole.

Jäin myös miettimään miksi seurustelua tarvitsee salailla? Onko seurustelussa jotain sellaista, jota vanhempanne eivät hyväksy ja siksi salailette asiaa? Salailu kuormittaa seurustelua ja voi aiheuttaa riitoja teidän välillenne. Salailusta kiinnijääminen voi myös aiheuttaa ikäviä tilanteita kotona ja vaikeuttaa välejä vanhempien kanssa. Olisiko vanhemmille kuitenkin mahdollista kertoa seurustelusta? Voisiko tapaamista suunnitella niin, että poikakaverisi soittaisi videopuhelun, jossa vanhempiesi olisi mahdollista tutustua ja jutella hänen kanssaan? Voisitte siinä sopia käytännön järjestelyistä. Mitään suoraa ratkaisua kertomaasi tilanteeseen ei oikein ole. Voisitkin käydä halutessasi juttelemassa tilanteestasi vielä Sekasin-chatissa, jossa voit kertoa siitä lisää ja saada muitakin näkökulmia asiaan.

Tsemppiä sinulle, toivottavasti asiaan löytyy ratkaisu!

Oliko vastauksesta hyötyä?