Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: En halua kertoa
Ikä: 9-12v
Kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuukautisten alkamista? Onko normaalia että valkovuotoa on tullut kauvan ja kuukautiset eivät ole alkaneet. Valkovuotoa on tullut jo hyvin pitkään ja nyt se alkaa jo ihmetyttää...
Fressis

Hei,

Kiitos kysymyksestäsi. On hienoa, että kysyt mieltä askarruttavasta asiasta ja olet kiinnostunut kehosi toiminnasta ja alkavan murrosiän merkeistä.

On hyvin yksil√∂llist√§, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. On siis t√§ysin normaalia ja luonnollista, ett√§ valkovuotoa tulee pitk√§√§nkin ennen kuukautisten alkua. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta viel√§ huolissasi. Valkovuoto kertoo siit√§, ett√§ kehosi on alkanut valmistautua kuukautisten alkamiseen, joten kyll√§ menkat sielt√§ viel√§ alkavat! ūüėä

Kuukautisten alkaessa aluksi valkovuotoon saattaa ilmaantua verisiä viiruja tai se on väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Vähitellen vuoto muuttuu kirkkaammaksi ja verisemmäksi. Vuoto voi olla aluksi niukkaa tai runsasta, eli sekin on yksilöllistä. Alkuun kuukautiset eivät välttämättä tule joka kuukausi, vaan ne saattavat muuttua säännöllisiksi vasta kuukausien tai parin vuodenkin kuluttua. Voit varautua kuukautisten alkamiseen pitämällä laukussasi tai repussasi mukana kuukautissuojia, joita on olemassa monenlaisia. Niistä voit lukea lisää Hyvä kysymys -sivun artikkelista.

Kuukautisten alkaminen ja murrosik√§ voivat her√§tt√§√§ paljon kysymyksi√§ ja monenlaisia tunteita. Rohkaisenkin sinua juttelemaan jonkun luotettavan aikuisen tai kouluterveyshoitajan kanssa, jos sinulle nousee viel√§ kysymyksi√§. Voit my√∂s aina laittaa meille uuden kysymyksen ja jutella aiheesta my√∂s nimett√∂m√§sti V√§est√∂liiton seksuaalineuvontachatiss√§ ūüėä Kuukautisten alkamista ovat pohtineet my√∂s nimimerkit Ekat menkat vai ei? ja 13vtytt√∂. Voit k√§yd√§ lukemassa, mit√§ heille on aiheesta vastattu ja millaisia asioita he miettiv√§t.

Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua. Aivan ihanaa kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: .
Ikä: 13-15v
Jatkuva halu harrastaa seksiä Mulla on semmonen tunne et kokoajan haluun nuolla jonkun pippelii ja harrastaa seksii mitä tehdä?
Fressis

Moikka,

kiitos kysymyksestäsi! Kuvaat viestissäsi seksuaalista haluasi ja pohdit mitä sen kanssa tulisi tehdä.

Ensinnäkin on täysin luonnollista, että sinulla on tällainen olo. Se johtuu murrosiässä hormonitoiminnassa tapahtuvista muutoksista, jonka seurauksena seksuaalisuuteen liittyvät asiat alkavat kiinnostaa eri tavalla kuin aikaisemmin. Voit lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista Miksi murrosikä herättää seksuaalisen kiihottumisen?

Jos kuitenkin koet, että tämä halu häiritsee tavallista elämääsi, voisi olla hyvä, että pääsisit juttelemaan siitä jonkun luotettavan aikuisen kanssa. Esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachat on hyvä paikka, jossa voit jutella seksiin ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista nimettömästi seksuaalineuvojan kanssa.

Yksi tapa ‚ÄĚpurkaa‚ÄĚ omaa seksuaalista halua ja kiihottumista on my√∂s itsetyydytys, josta voit lukea lis√§√§ Fressiksen artikkelista. Jos sinulle tulee ajankohtaiseksi seksi toisen henkil√∂n kanssa, muistathan, ett√§ seksin on t√§rke√§√§ perustua suostumukseen, eli kommunikaatioon sit√§, mit√§ seksin molemmat osapuolet toivovat itselle teht√§v√§n ja mit√§ taas ei.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Moi :)
Ikä: 9-12v
Ovatko kuukautiset alkaneet? Voiko olla että kuukautiseni ovat alkaneet/ tuloillaan, koska eilen illalla tuli vaalean punaista valkovuotoa?
Fressis

Moi ja kiitos viestistäsi!

Kuulostaa silt√§, ett√§ kuukautisesi ovat mit√§ luultavimmin alkaneet. Kuukautisten alkaminen on merkki siit√§, ett√§ murrosi√§n kehitys etenee normaalisti ūüėä

Etenkin alkuun kuukautisvuoto voi olla hyvin niukkaa ja väriltään vaaleanpunaista tai rusehtavaa. Ajan myötä vuoto alkaa usein muuttua selkeästi kirkkaan punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. On myös hyvä muistaa, että kuukautiskierto muotoutuu pikkuhiljaa ja alkuvaiheessa kuukautiset eivät välttämättä tule säännöllisesti joka kuukausi. Kannattaa kuitenkin jatkossa aina pitää mukana laukussa kuukautissuojia, jotta on varautunut seuraavaan vuotoon.

Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät lisää tietoa myös Fressiksen artikkelista.

Kivaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?