Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Miina
Ikä: 13-15v
Suuseksiin liittyvät toiveet Kysymys jätetään poikkeuksellisesti julkaisematta. Se koskee yksityiskohtaisia suuseksiin liittyviä toiveita.
Fressis

Moikka! Kiitos viestistäsi.

Kerrot suuseksiin liittyvistä toiveistasi. Haluan kannustaa sinua juttelemaan asiasta poikaystäväsi kanssa. Hänen kanssaan on tärkeä keskustella siitä, millaisten asioiden tekeminen tuntuu teistä kummastakin hyvältä ja millaisia pohdintoja/huolia/ajatuksia näihin asioihin liittyy. Muistattehan käyttää suuseksissä suuseksisuojaa tai kondomia, jos seksitautitartunnan riski on olemassa.

Viestistäsi ei käy ilmi, oletteko poikaystäväsi kanssa toistenne ensimmäiset seksikumppanit. Jos jommallakummalla tai molemmilla teistä on ollut seksiä joidenkin toisten henkilöiden kanssa ennen tätä suhdetta, on seksitautitartunnan riski olemassa. Koska teillä on ollut kondomilla suojaamatonta yhdyntää, olisi tässä tilanteessa teidän molempien tärkeä käydä seksitautitesteissä. Jos taas olette toistenne ensimmäiset seksikumppanit, voitte olla asian suhteen huoletta, koska siinä tapauksessa ette ole kumpikaan voineet saada toisiltanne seksitautitartuntaa.

Jos haluat jutella aiheesta lisää, voit ottaa yhteyttä Väestöliiton nuorten seksuaalineuvontachatiin.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Ikä: 13-15v
Mikä on 14-vuotiaan tytön normaali paino? Mikä on 14v tyttön normi paino? Itse painan 53.5 ja olen mielestäni lihava.
Fressis

Heippa,

kiitos viestistäsi! Hyvä, kun rohkenet kysyä tätä pohtimaasi asiaa meiltä. On tosi tavallista, että vaa’alle nouseminen aiheuttaa ihmisissä, niin nuorissa kuin aikuisissakin, monenlaisia tunnereaktioita ja pohdintaa siitä, mikä on normaali paino. Ikäiselläsi nuorella normaaliksi katsottava paino voi vaihdella paljonkin, eikä 14-vuotiaalle ole olemassa tiettyä vaa’an lukemaa, joka olisi juuri oikea tai johon tulisi pyrkiä. Ajattelen, että pyrkimyksenä kannattaakin olla painon sijaan esimerkiksi arjessa jaksaminen tai tyytyväisyys itseen ja omaan elämään. En siis kannusta painon rutiininomaiseen seurantaan lainkaan, sillä paino itsessään harvoin kertoo paljoakaan ihmisen hyvinvoinnista tai terveydestä.

Omasta hyvinvoinnista voi huolehtia opettelemalla kuuntelemaan omaa kehoa ja mieltä. Esimerkiksi levon tai liikkumisen tarpeen tunnistaminen auttaa tekemään arjessa pieniä valintoja, jotka lisäävät kehon ja mielen energisyyttä sekä hyvää oloa. Myös vaikkapa näläntunteen tunnistaminen ja sen mukaan riittävä sekä monipuolinen syöminen ovat todella tärkeitä hyvinvointia tukevia taitoja, joita voi pikkuhiljaa harjoitella. Sen sijaan ruokailun rajoittaminen tai ravinnon yksipuolistaminen voivat ennemminkin viedä voimavaroja ja haitata kehon ja mielen hyvinvointia. Voit halutessasi lukea näistä aiheista lisää Fressiksen tietopankista.

Toivon, että pystyt antamaan itsellesi rauhan kasvaa ja kehittyä kohti aikuisuutta pohtimatta liikaa painoasi, sillä olet arvokas ja tärkeä omana itsenäsi ❤

Aurinkoista ja ihana kevättä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Nuori tyttö
Ikä: Yli 18v
Seksitautien tarttuminen Hei, Voiko seksitauti tarttua jos kättelet henkilöä jolla saattaa olla mahdollinen tartunta menet vessaan ja pyyhit itsesi ja unohdin pestä kädet ennen vessassa käyntiä.
Fressis

Moi ja kiitos kysymyksestäsi!

Voit olla huoletta, seksitaudit eivät nimittäin tartu kätellessä tai muissa tavallisissa arjen tilanteissa, kuten julkisissa vessoissa käydessä tai saunan lauteilla istuessa.

Seksitaudit tarttuvat pääasiassa suojaamattomassa seksissä, limakalvojen hankautumisen yhteydessä tai eritteiden (siemenneste, emätinerite, veri) vaihtuessa. Esimerkkejä tällaisista tilanteista ovat penis-emätinyhdyntä, suuseksi tai käsiseksi, jossa kosketellaan ensin toisen sukuelimiä ja saman tien samalla kädellä toisen sukuelimiä. Seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia tai suuseksisuojaa.

On hienoa, että pohdit seksitautien tarttumista ja ennaltaehkäisyä. 🙂 Voit lukea lisää seksitaudeista täältä ja seksitaudeilta suojautumisesta täältä.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?