Katso myös

Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteet
Nimimerkki: Nuuskis
Ikä: Yli 18v
Nikotiini ja pahoinvointi Kokeilin ekaa kertaa koskaan nikotiinia ja nyt oksettaa. Onko normaalia vai pitääkö huolestua?
Fressis

Moikka Nuuskis,

Hyvä, että laitoit meille viestiä. Ymmärrän, että oksettava olo heti nikotiinipussin kokeilun jälkeen nostaa huolen pintaan. Nikotiinihan on myrkky ja oksettava olo kuulostaa siltä, että olet saanut lievän nikotiinimyrkytyksen. Nikotiinimyrkytysoireet kuten oksettava olo on kehon suojamekanismi, jonka avulla se yrittää viestiä sinulle, ettei nikotiini tee sinun kehollesi hyvää. Lievä nikotiinimyrkytys menee onneksi itsestään ohi, kunhan nikotiini poistuu elimistöstä. Luultavasti sinunkin olosi on jo helpottanut.

Nikotiinista voi koitua myös vakavia myrkytysoireita kuten hengityksen lamaantuminen. Silloin on päästävä pian sairaanhoidon piiriin. Nikotiini on monella muullakin tavalla terveydelle haitallista ja aiheuttaa myös vakavaa riippuvuutta. Tästä syystä tietysti suosittelen lämpimästi jättämään nikotiinipussikokeilut väliin. ❤

Voit halutessasi lukea nikotiinin haitoista lisää Fressiksen tietopankista.

Kivaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Poika
Ikä: 13-15v
Onko normaalia, että penis kaartuu vasemmalle erektiossa? Onko normaalia että penikseni kaartuu vasemmalle erektiossa?
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydentotostasi!

Peniksen kaartuminen johonkin suuntaan on valtaosalla normaalia, eli peniksen ei tarvitse osoittaa suoraan eteenpäin erektiossa. Toki jos huomaat, että kaareutuminen on niin voimakasta, että siitä on haittaa tai huomaat kipua, niin silloin on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin asiassa.

Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: leo
Ikä: 13-15v
Alastonkuvan hallussapito minulle on lähetetty alaston kuva alaikäisestä ja hän sai selville että minulla on hallussa se ja aikuset puuttui asiaan niin olenko tehnyt rikoksen vai...
Nuorten Väestöliitto ja Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Pohdit viestissäsi sitä, oletko mahdollisesti syyllistynyt rikokseen. On hieno juttu et pohdit asiaa myöslain näkökulmasta! Valitettavasti näillä tiedoilla, ja meidän osaamisellamme on vaikea arvioida tilannetta tarkemmin. Lähtökohtaisesti voidaan kuitenkin sanoa, että alle 15-vuotias ei ole varsinaisesti rikosoikeudellisessa vastuussa, kun taas 15-vuotias on. Alle 15-vuotias on kuitenkin vahingonkorvausvastuussa, ja viranomaiset voivat puuttua tilanteeseen, vaikka rikosoikeudellista vastuuta ei olisi. Kannustankin sinua keskustelemaan aiheesta lisää tilanteeseen puuttuneiden aikuisten kanssa, ja toki myös poliisi tarjoaa neuvontaa. Poliisin neuvonnan yhteystiedot löydät täältä.

On tärkeää, että aikuiset puuttuvat siihen, jos jonkun koskemattomuutta ja rajoja rikotaan, sillä aikuiset voivat tukea nuoria ymmärtämään, miten vakavia seurauksia jollekulle voi olla sellaisesta käyttäytymisestä. Alastonkuvan ottaminen salaa, sen levittäminen tai kuvan hallussapito voi satuttaa toista syvästi sen lisäksi, että kyse on rikoksesta. Kuva voi levitä myös hallitsemattomasti. Sinänsä on siis syytä ottaa teon vakavuus tosissaan. Kun aikuiset puuttuvat tilanteeseen, voi myös oppia, millä tavalla voi jatkossa kunnioittaa toisen rajoja fiksusti toimien. Jos esimerkiksi joku lähettäisi sinulle alastonkuvan jatkossa, voit poistaa sen ja sanoa lähettäjälle, ettei kuvan ottaminen tai levittäminen ole ok. Sinun pitäisi jatkossa myös kertoa turvalliselle aikuiselle (tai viranomaiselle), jotta hän voi puuttua tilanteeseen. Näin voit suojata häntä, jonka koskemattomuutta ja rajoja on rikottu kuvaa levittämällä, hallussapidolla tai alun perin kuvaamalla. Lisäksi voit tällä tavalla huolehtia siitä, ettet itse syyllisty jatkossakaan rikokseen etkä toisaalta myöskään satuta toista ihmistä. Laki on siis yksi näkökulma, mutta tärkeää on myös se, että ihmiset pyrkivät kunnioittamaan toinen toistaan ja kohtelemaan toisiaan hyvin.

Mikäli asia vielä pohdituttaa tai siihen liittyy erityisiä huolia, voit olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin. Halutessasi voit myös soittaa Väestöliiton Poikien Puhelimeen tai chatata heidän työntekijöiden kanssa. Poikien Puhelimen yhteystiedot löytyvät täältä. Myös Tyttöjen ja Poikien Taloilta sekä muusta nuorisotyöstä voi saada apua pohdintoihin. Voit myös halutessasi lukea aiheesta lisää vielä täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?