Katso myös

Kysymys
MieliRytmi
Nimimerkki: Hömötintti
Ikä: 13-15v
Yöllä heräily ja huolet Kärsin siitä, että heräilen pitkin yötä, enkä saa nukuttua aamuun asti. Yöt on sängyssä pyörimistä. Jos se johtuu hermoista, mikä siihen auttaisi? Ne on...
Fressis

Moikka!

Hyvä että laitoit viestiä. Pidempään jatkuvat uniongelmat voivat aiheuttaa monenlaisia pulmia kun energia ei riitä arjen vaatimuksiin.

Todennäköisimmin syyt ovat muualla kuin patjassa, vaikka toki hyvä patja edesauttaa hyvää unta. Epäilit syyksi myös kireitä hermojasi, ja uskon että osuit siinä naulan kantaan. Unettomuus on luonnollinen reaktio tilanteissa, joissa huolia alkaa kasaantua. Tunnistatko kauanko unettomuus on jatkunut tai onko sen alkaessa tapahtunut jotain erityistä? Voi myös olla, että pienemmistä huolista on kasautunut isompi vyyhti.

Aluksi voikin olla hyvä pysähtyä pohtimaan mikä kaikki aiheuttaa huolta. Näiden asioiden pohtimisen voi aloittaa kirjaamalla asioita ylös paperille. Sen jälkeen voi helpommin miettiä mitä millekin asialle voisi tehdä, mikä onnistuu yksin ja missä voisi kaivata apua. Jos tämä tuntuu vaikealta, voit käydä hakemassa tukea omiin pohdintoihin nimettömästä Sekasin-chatista.

Vinkkaan myös nuorille suunnatun tietosivun, jossa on erilaisia työkaluja sekä huolten että unettomuuden taltuttamiseksi. Löydät sen täältä. Joskus huolten purkamiseen voi nimittäin mennä hetki, joten on hyvä tarkistaa että myös muut hyvän unen edellytykset ovat kunnossa. Näihin saat vinkkejä sivun ”Työkaluja” osiosta.

Mikäli et saa näistä tämän viestin konsteista apua, on huolista syytä jutella myös koulun terveydenhoitajalle. Tärkeintä on, että unettomuutta aiheuttavat huolet saadaan väistymään, jotta ne eivät vaikuta vointiisi enempää.

Toivon sinulle huolettomampia öitä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Rytmi
Nimimerkki: Night Owl
Ikä: Yli 18v
Onko haitallista, jos valvoo viikonloppuisin klo 02 asti? Onko kovin haitallista, jos nuorena aikuisena valvoo viikonloppuisin klo 02 asti, jos arkisin menee nukkumaan klo 23 maissa? Kyse ei ole mistään bilettämisestä vaan...
Fressis

Moikka!

Hienoa kuulla, että koet unirytmisi olevan kunnossa.

Yleisesti suositellaan sitä, että nukkumaanmeno ja herääminen olisi hyvä ajoittaa päivittäin suurin piirtein samaan aikaan, oli sitten viikonloppu, loma tai arkipäivä. Tällöin unirytmi pysyy säännöllisenä.

Kokonaisuuden kannalta oleellista on toki myös se, kuinka pitkään nukkuu, ja millaiset elintavat ja unen laatu ovat muuten. Tarvittavan unen määrä on yksilöllistä ja voi vaihdella myös eri elämänvaiheissa.

Tuntematta tilannettasi tämän tarkemmin, näkisin, että ei ole kovinkaan haitallista, jos satunnaisesti valvot hieman myöhempään. Viestistäsi ei käy ilmi onko sinulla jotain erityistä syytä sille, miksi asiaa pohdit. Koetko olosi viikonloppuisin tai arkisin väsyneeksi? Onko arkirytmiin palaamisessa haasteita viikonlopun jäljiltä?

Jos et koe tästä viikonlopun myöhempään valvomisesta olevan haittaa jaksamisellesi, en näe, että asiasta tarvitsisi olla erityisesti huolissaan. Suosittelen toki sitä, että menet myös viikonloppuisin nukkumaan silloin, kun sinua alkaa väsyttämään, etkä ainakaan tieten tahtoen venytä nukkumaanmenoaikaasi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Rytmi

Uni on supervoima – vaali sitä!

Unella on suorastaan supervoimia, eikä siitä kannata nipistää. Lue lisää miksi.