Katso myös
Moikka,
Tosi hienoa, että huolehditte vastuullisesti ehkäisyn käytöstä.
Olet ihan oikeassa, oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on hyvä, eli ei syytä huoleen. Mikäli haluaa vielä lisätä varmuutta ehkäisyyn, voi halutessaan käyttää tuplaehkäisyä eli hormonaalisen ehkäisyn lisäksi myös kondomia.
Kondomi suojaa hyvin myös seksitaudeilta. Seksitautien mahdollisuus on olemassa, jos jommallakummalla seksikumppaneista on ollut aiemmin suojaamatonta seksiä jonkun toisen kanssa.
Ehkäisystä voit halutessasi lukea lisää täältä.
Moikka “Joku” ja kiitos viestistäsi 😊 Mukava että löysit meille kysymään asiasta, joka sinua huolettaa.
Heti alkuun haluan sanoa onnittelut! On hienoa, että menkkasi ovat alkaneet 😊 Tilanteesi kuulostaa täysin normaalilta. Kuukautiset alkavat nimittäin useinkin juuri mainitsemasi kaltaisella rusehtavalla vuodolla. Kirkkaammaksi ja ”verisemmäksi” vuoto muuttuu sitten ajan kanssa. On tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista rusehtavaa, verensekaista valkovuotoa. Veren määrässä ja värissä voi muutenkin olla eroa eri vuotokertojen välillä, ja usein kuukautisvuodon alku- ja loppuvaiheessa vuoto on rusehtavaa ja myös niukempaa.
On hyvä tiedostaa, että kuukautiskierto voi alkuun olla hyvinkin epäsäännöllinen ja kuukautisvuoto tulla harvoin. Vaikka kuukautiset alkaisivat tulla tiheämminkin, voi kuukautiskierto edelleen olla epäsäännöllinen ensimmäisen parin vuoden ajan niiden alkamisesta. Siksi on hyvä kantaa laukussa mukana varmuuden vuoksi kuukautissuojaa, jotta vuoto ei pääse pahasti yllättämään.
Kysyt myös pituuskasvustasi. Useimmiten kuukautisten alkamisen jälkeen pituuskasvu hiipuu. Kuukautisten alettua kasvua on jäljellä keskimäärin vielä noin 5-7cm. Kasvu on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja sitä voi tapahtua vielä enemmänkin tai jonkin verran vähemmän. Sitä on valitettavasti vaikea arvioida tämän tarkemmin.
On ymmärrettävää, että omaan kehoon liittyvät asiat mietityttävät. Haluan kuitenkin muistuttaa, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on, vaikka et kasvaisikaan niin pitkäksi kuin toivoisit. Parhaiten tuet omaa kasvua ja kehitystäsi huolehtimalla siitä, että syöt ja liikut säännöllisesti ja monipuolisesti sekä nukut riittävästi <3
Jos pituuskasvuun, menkkoihin tai muuten murrosikään liittyvät asiat vielä mietityttävät sinua, suosittelen keskustelemaan niistä vielä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa.
Hei ja kiitos hyvästä kysymyksestä!
Nikotiinipussien käyttö voi aiheuttaa suun terveyteen liittyviä haittoja, mutta pysyvien vaikutusten todennäköisyys riippuu yksilöllisistä tekijöistä ja käytön määristä ja tiheydestä.
Nikotiinipussit sisältävät nikotiinia, joka supistaa verisuonia ja voi heikentää verenkiertoa myös suun alueella. Tämä voi altistaa ienkudoksen vetäytymiselle ja hidastaa sen palautumista. Lisäksi pussien jatkuva kosketus limakalvojen kanssa voi aiheuttaa ärsytystä, kuivumista ja muita vaurioita. Vaikka näiden vaikutusten pysyvyys vaihtelee, ienvaurioiden palautuminen voi kestää erityisesti, jos säännöllinen käyttö on jatkunut pitkään.
Koska olet nuori ja olet käyttänyt nikotiinipusseja vasta vuoden, on mahdollista, että vauriot ovat osittain palautuvia lopettamisen jälkeen. Ien- ja limakalvovaurioiden korjaantuminen riippuu siitä, kuinka nopeasti ja tehokkaasti lopetat käytön sekä hoidat suun terveyttä. Suun terveyttä voi hoitaa hyvällä suuhygienialla eli harjaamalla hampaat fluorihammastahnalla kahdesti päivässä, sekä lankaamalla tai käyttämällä hammasväliharjaa kerran päivässä. Lisäksi säännöllinen ja monipuolinen ruokavalio ja säännölliset hammaslääkärikäynnit tukevat suun terveydestä huolehtimista.
Nikotiini voi myös aiheuttaa monenlaisia muitakin haittoja, kuten muutoksia aivojen kehityksessä, mikä vaikuttaa esimerkiksi keskittymiskykyyn ja oppimiseen. Nuorilla nämä muutokset voivat olla pitkäkestoisia, jos altistus on ollut merkittävä. On siis erittäin hyvä, että pyrit lopettamaan nyt. Fressiksen artikkelista ”7 syytä olla ilman nikotiinituotteita ja lopettaa käyttö” voit lukea halutessasi lisää lopettamisen hyödyistä.
Mitä siis tehdä seuraavaksi?
- Pysy päätöksessi lopettaa. Lue lisää lopettamisesta Fressiksen sivuilta. Vaikka kyseinen ohjeistus on nuuskan lopettamiseen, se toimii myös nikotiinipussien kohdalla, koska kyse on samankaltaisesta tuotteesta kuin nuuska.
- Käy hammaslääkärissä. Ammattilainen voi arvioida suusi terveydentilan ja ehdottaa tarvittavia hoitoja, jos ne ovat tarpeen.
- Hae tukea lopettamiseen. Terveydenhuollon ammattilaiset, esimerkiksi oma terveydenhoitajasi, voivat auttaa lopettamisessa.
Lopettaminen nyt on paras tapa ehkäistä pysyviä vaurioita ja antaa elimistöllesi mahdollisuus toipua. Sinä pystyt siihen!