Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Jonne
Ikä: 13-15v
Mitä haittoja paperitupakan polttamisella on, jos savua imee vain suuhun asti? Mitä haittoja on paperitupakan(pelkän käärityn A4) polttamisella jos imee savun vain suuhun asti?
Fressis

Moikka!

Paperitupakan polttamisen haittoja on vaikea tarkkaan arvioida. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on kuitenkin aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä mitä poltetaan. Vaikka savua imisi vain suuhun asti, saattaa se silti ärsyttää hengityselimiä. Paperitupakan polttaminen voi sen lisäksi aiheuttaa esimerkiksi kurkkukipua, päänsärkyä tai huonovointisuutta.

Me täällä Fressiksellä emme suosittele paperitupakan tai minkään muunkaan polttamista ylipäänsä.

Lisätietoa aiheesta voit lukea muista Kysy asiantuntijalta -vastauksista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: Outo lappilainen
Paperin polttaminen ja savun hengittäminen Hei olen 12-vuotias tyttö ja testasin tänään yhden kerran sytyttää paperipalan ja vetää savua mutta sitten se oli hyvin kuumaa ja aloin yskiä ja...
Fressis

Moikka! Kerrot, että kokeilit polttaa paperinpalaa ja hengittää siitä syntynyttä savua. Sinulle tuli siitä huono olo. Kerrot myös, ettet halua kokeilla samaa enää uudestaan. Viestissäsi ei ole varsinaista kysymystä, mutta oletan sinun miettivän, voiko tällaisesta kokeilusta aiheutua sinulle jotain haittaa.

Ensinnäkin on hienoa, että olet päättänyt jättää kokeilun yhteen kertaan. Se on fiksusti ajateltu ja terveytesi kannalta hyvä asia. 😊 On tavallista, että ikäisesi nuori haluaa kokeilla tällaisia asioita, vaikka itse tietäisikin ettei se kannata.

Mitä sitten tulee paperin polttamisen haittavaikutuksiin, en usko, että sinun tarvitsee olla niistä huolissasi, jos et jatka polttamista. Palamisesta syntyvän savun ja hään hengittäminen on aina terveydelle haitallista, riippumatta siitä mitä poltetaan. Me täällä Fressiksellä emme siis suosittele paperin emmekä minkään muunkaan aineen polttamista.

Kerroit, että kokeilit polttaa paperia yhden kerran, joten on kuitenkin epätodennäköistä, että siitä olisi sinulle muutoin kuin vain hetkellisesti haittaa. Savun hengittäminen ärsyttää hengityselimiä, mikä voi ilmetä esimerkiksi yskänä, kuten omalla kohdallasi huomasitkin. Jos taas tällaisia kokeiluja jatkaa, voi haittavaikutuksia tulla enemmänkin. Tärkeintä on siis, että pysyt päätöksessäsi olla jatkamatta näitä kokeiluja, pystyt siihen varmasti! 😊

Kivaa elokuuta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: 13v poika
Onko koiranputken polttamisesta haittaa terveydelle? Poltan säännöllisesti koiranputkea noin 5 5cm pätkää päivässä ja olen varastoinut sitä talvea varten 5metrin pituista pätkää onkohan tämä terveellistä ja mitenkähän pääsisin koiranputki...
Fressis

Moikka!

On vaikea sanoa tarkkaan, minkälaisia terveyshaittoja kertomasi koiranputken polttaminen aiheuttaa. Yleisesti ottaen minkä tahansa palavan materiaalin savun hengittäminen on aina terveydelle haitallista. Siksi on tärkeää, että lopetat koiraputken polttamisen. Jos koet lopettamisen hankalaksi, voit käydä kurkkaamassa Fressiksen tietopankista, mitä vinkkejä siellä annetaan tupakoinnin lopettamiseen. Moni keino varmasti tepsii myös sinun tapauksessasi.

Koiranputkessa piilee myös se vaara, että sama kasvi muistuttaa kahta myrkyllistä kasvia, hukanputkea ja myrkkykatkoa. Nämä kaksi myrkyllistä kasvia voivat aiheuttaa vakavia myrkytysoireita jo pieninä määrinä ja siksi niitä ei tulisi laittaa suuhun ollenkaan.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?