Moi?
En tiiä miten pitäisi suhtautua siihen että netissä ja joissain uutisissa väitetään että bluetooth kuulokkeet jotenkin säteilisivät päähän ja olisivat riski syöville, erityisesti aivokasvaimille ja olen puhelimen säteilystä lukenut samoja väitteitä että nekin säteilisivät ja olisivat riski syövälle. En tiedä mitä kannattaisi uskoa, joten kysyn nyt täältä kuinka asianlaita oikein on?
Moikka ja kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestäsi!
On todella hienoa, että suhtaudut kriittisesti netissä lukemiisi väitteisiin.
Matkapuhelin tuottaa säteilyä ja etenkin puhelimen ollessa korvalla puhelun aikana ihminen altistuu säteilylle. Myös Bluetooth kuulokkeet tuottavat säteilyä, mutta säteily on huomattavasti pienempää kuin matkapuhelimen. Matkapuhelinten tuottama säteily ei pysty vahingoittamaan solujen perimää eli DNA:ta, niin kuin esimerkiksi radioaktiivinen säteily. Tällä hetkellä ainoa todennettu matkapuhelimen säteilyn vaikutus on kudosten lämpeneminen. Puhelimen säteily ei kuitenkaan lämmitä kudosta niin paljoa, että se olisi terveydelle haitallista. Esimerkiksi ihmisen normaalin lämmönvaihtelun aiheuttama kudosten lämpeneminen on suurempaa kuin säteilyn aiheuttama lämpeneminen. Suomessa Säteilyturvakeskus valvoo matkapuhelinten säteilyarvoja, jotta ne eivät ylitä raja-arvoa, jolla on todettu olevan haitallisia vaikutuksia.
Säteilyn kaikkia vaikutuksia ei kuitenkaan vielä tiedetä, ja siksi aihetta ja myös yhteyttä syöpään tutkitaan. Syövän syntymiseen vaikuttaa kuitenkin hyvin monivaiheinen ja vuosia tai jopa vuosikymmeniä kestävä tapahtumasarja. Tutkimusta on siis tehtävä pitkällä aikavälillä, jotta mahdollinen yhteys ja riski syövän syntymiselle ihmisillä olisi mahdollista osoittaa. Yksittäisen ihmisen kohdalla on silloinkin mahdotonta arvioida, onko juuri matkapuhelimen säteily aiheuttanut syövän.
Vastaus kysymykseesi siis on, että matkapuhelin ja Bluetooth kuulokkeet tuottavat kyllä säteilyä, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan säteily ei aiheuta terveydelle haittaa.
Luotettavaa tietoa aiheesta voit käydä lukemassa Säteilyturvakeskuksen sivuilta.
Kivaa kesän odotusta!
FressisMinua vähän huolestuttaa olen puolivuotta kantanut läppäriä repussani sillä tavalla että se nojaa selkääni vasten ja on selässäni kiinni noin 7h päivittäin onko tälläisessä jonkun syövän riskiä jos läppäri jollain tavalla säteilee ja se on ollut puolenvuoden ajan kiinni minussa päivittäin monta tuntia? Voiko tämä olla vaarallista? Ei läppäri siis päällä ole ollut mutta säteily silti pelottaa?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Sinun ei tarvitse olla asiasta huolissasi, sillä läppärin kantaminen repussa ei altista sinua haitalliselle säteilylle. Syövän riskiä lisäävästä haitallisesta säteilystä on kyse esimerkiksi radioaktiivisten aineiden (mm. radon) synnyttämästä ionisoivasta säteilystä, joka voi vaurioittaa eläviä soluja ja solujen perimää. Näin ollen voit siis jatkossakin huoletta kantaa läppäriä repussasi. Lisätietoa aiheesta voit halutessasi lukea täältä.
Tsemppiä vuoteen 2020!
FressisSeurustelen pojan kanssa, ja mietin huolissaan sitä, onko totta että jos poika pitää puhelinta etutaskussa, sen säteily vaikuttaa sperman laatuun heikentävästi eli vaikuttaa hedelmällisyyteen?
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Kysymyksesi olikin aika haastava. Tutkimuksia kännykän säteilyn vaikutuksista sperman laatuun on kyllä tehty, mutta yksiselitteisiä vastauksia näistä tutkimuksista ei ilmeisesti ole saatu. Aika moni poika tai mies pitää kännykkää housun etutaskussa, eikä tämän kai ainakaan suoraan ole voitu todistaa heikentäneen sperman laatua. Yleisesti terveet elämäntavat, joihin kuuluvat esimerkiksi terveellinen ravinto, riittävä lepo, päihteiden käytön välttäminen sekä maltillinen digilaitteiden käyttö, ovat parasta mitä voimme sukusolujemme hyväksi tehdä!
Mukavaa syksyn jatkoa!
Fressis