Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tietämätön
Mikä on emättimessäni oleva pahkura? Hei! Olen pohtinut jonkun aikaa sitä, että onko normaalia kun emättimen aukon yläosassa, heti alussa tuntuu ”katto”. Sellainen lihaspahkura, joka kuitenkin joustaa ja antaa...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Näkemättä sinua, on valitettavasti vaikea sanoa tarkkaan, mistä on kyse. Kyseessä voi olla jokin ihan normaaliin anatomiaan kuuluva rakenne, kuten kohdunnapukka. Kohdunnapukka erottuu emättimestä tasaisen pyöreänä, tiiviimpänä ja “kovempana” kohtana verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen. Kohdunnapukassa voi tuntea jonkin verran kipua, varsinkin jos sitä tökkii.

Emätin on putkimainen ja litteä, sen pituus vaihtelee tytöillä ja naisilla noin 6-12 cm välillä. Sen rakenne on kaikilla yksiöllinen, mutta se on joustava ja se venyy mm. hormonien vaikutuksesta ja osana murrosiän kehitystä. Joskus emättimen aukolla saattaa olla immenkalvoa, joka suojaa emätintä. Se voi venyä esimerkiksi itsetyydytyksessä, tamponin asettamisesta tai yhdynnästä johtuen. Mikäli se ei vielä ole venynyt, se voi aluksi tuntua ahtaalta esimerkiksi sormea tai tamponia työnnettäessä emättimeen, mutta ajan kuluessa se venyy. Sinun ei siis tarvitse olla siitä huolissasi, että emättimesi tuntuu sinusta ahtaalta.

Jokaisen sukuelimet ovat omanlaiset ja sinun kannattaakin tutkia omia sukuelimiäsi esimerkiksi peilin avulla. Tässä Väestöliiton Hyvä Kysymys-artikkelissa on lisää tietoa aiheesta sekä mm. piirroskuva emättimestä ja sen osista.

Näin etäyhteydellä on kuitenkin tosiaan mahdotonta tietää varmasti, mikä kuvailemasi pahkura on. Jos asia vielä vaivaa sinua, ja etenkin jos pahkura on ilmestynyt sinne vasta lähiaikoina, suosittelen että olet yhteydessä lääkäriin asian selvittämiseksi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: jokuentiiä
Mikä on emättimessäni oleva patti? Minä tunsin että emättimen sisällä tuntui sivuviistossa jokin patti?!? Pitääkö olla huolissaan?
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi!

Näkemättä sinua, on valitettavasti vaikea sanoa tarkkaan, mistä on kyse. Kyseessä voi olla jokin ihan normaaliin anatomiaan kuuluva rakenne, kuten kohdunnapukka. Kohdunnapukka erottuu emättimestä tasaisen pyöreänä, tiiviimpänä ja “kovempana” kohtana verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen. Kohdunnapukassa voi tuntea jonkin verran kipua, varsinkin jos sitä tökkii.

Näin etäyhteydellä on kuitenkin tosiaan mahdotonta tietää varmasti, mikä tuo patti on. Jos asia vielä vaivaa sinua, ja etenkin jos patti on ilmestynyt sinne vasta lähiaikoina, suosittelen että olet yhteydessä lääkäriin asian selvittämiseksi. Voit varata ajan lääkäriin oman terveysasemasi kautta.

Mukavaa kevään odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ikävälöytö
Kohdunnapukka ja intiimihygienia Hei, suihkussa ollessani aattelin puhdistaa alapääni sisältä kunnolla. Törmäsin sormellani kohdunsuuhun jossa oli joku outo patti. Patti on ehkä herneen kokonen. Siihen ei sattunut...
Fressis

Hei,

Hyvä kun laitoit meille viestiä, koska asia selvästi huolettaa sinua.

Kuulostaa melko varmasti siltä, että kuvailemasi ”outo patti” emättimessä on emättimen pohjassa oleva kohdunsuu, eli kohdunnapukka. Se on täysin normaali kohta emättimessä, eikä sinun tarvitse olla siitä huolissasi. Kohdunnapukasta alkaa reitti kohti kohtua: ensin on kohdun kaulakanava ja sen perässä itse kohtu. Kohdunnapukka on tasaisen pyöreä, tiiviimpi ja ”kovempi” kohta verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen.

Kohdunnapukassa voi tuntea jonkin verran kipua, varsinkin jos sitä tökkii. Siksi myös yhdyntäseksiä harrastaessa jotkut saattavat joissain asennoissa tuntea hieman epämukavaa kipua syvällä emättimessä tai alavatsalla. Se on silloin kohdunnapukka, joka siellä aristelee. Kaikki on siis kunnossa, eikä sinulla ole syytä huoleen! Jos asia sinua kuitenkin vielä mietityttää, ole vain rohkeasti yhteydessä lääkäriin tai esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon.

Hyvä että pidät huolta intiimihygieniastasi. Emättimen sisälle ei kuitenkaan ole tarpeen suihkuttaa vettä, koska emätin puhdistaa itse itsensä muun muassa valkovuodon avulla. Liian tiheät pesut voivat häiritä emättimen normaalia bakteerikantaa. Alapesu on hyvä tehdä päivittäin lämpimällä vedellä, ja tosiaankin lämmin vesi riittää, eikä saippuan käyttö ole tarpeen. Jos saippuaa haluaa kuitenkin käyttää, tulisi sen olla intiimialueelle tarkoitettua saippuaa (pH alle 7), joka ei vaikuta limakalvojen luonnolliseen happamuuteen haitallisesti.

Samasta aiheesta ovat kysyneet Fressiksessä myös muut nuoret.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Laurat
Mikä on kova kohta emättimessäni? Emättimessä on kova kohta sisällä. Mitä se tarkoittaa? Onko se luu? Täytyykö tehdä raskaustesti?
Fressis

Hei!

Arvelisin, että viittaat tuolla ”kovalla kohdalla” emättimen pohjassa olevaan kohdunsuuhun eli kohdunnapukkaan. Siitä alkaa reitti kohti kohtua: ensin on kohdun kaulakanava ja sen perässä itse kohtu. Kohdunnapukka on tasaisen pyöreä, tiiviimpi ja ”kovempi” kohta verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen. Sinun ei tarvitse siis olla siitä huolissasi.

Jos sinulla on muuta syytä epäillä raskautta (kuukautisesi ovat myöhässä tai esimerkiksi ehkäisy pettänyt), suosittelen tekemään raskaustestin, jotta saat asiaan varmuuden.

Jos emättimen kovempi kohta sinua vielä mietityttää tai huolestuttaa, tai sinulla on jotain muita ”oireita”, ole vain rohkeasti yhteydessä lääkäriin tai esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Huolissaan
Emättimessä tuntuva patti Hei! Olen 15 v tyttö ja huomasin emättimen sisällä patin. Patti on noin 3x3cm ja tasaisen pyöreä. Se ei varsinaisesti ole kipeä, mutta painaminen...
Fressis

Heippa ja kiitos kysymyksestäsi!

Kuulostaa melko varmasti siltä, että löytämäsi ”patti” on emättimen pohjassa oleva kohdunsuu eli kohdunnapukka. Siitä alkaa reitti kohti kohtua; ensin kohdun kaulakanava ja sen perässä itse kohtu. Kohdunnapukka erottuu emättimestä juuri noin kuin kuvaat, se on tasaisen pyöreä, tiiviimpi ja ”kovempi” kohta verrattuna pehmeään ja joustavaan emättimeen.

Kohdunnapukassa voi tuntea jonkin verran kipua, varsinkin jos sitä tökkii. Siksi myös yhdyntäseksiä harrastaessa jotkut saattavat joissain asennoissa tuntea hieman epämukavaa kipua syvällä emättimessä tai alavatsalla. Se on silloin kohdunnapukka, joka siellä aristelee.

Kaikki siis kunnossa, eikä sinulla ole syytä huoleen!

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?