Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi!
Onko normaalia, jos rinnat tuntuvat kovilta? En tiiä onko mun huoli turha vai häh mut kumminkin oon vasta 14.v ja kun tunnustellen mun rintoja ne molemmat on silleen kovat sisältä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hienoa, että tutkit ja tarkkailet rintojasi aika ajoin. On hyvä tuntea oma kehonsa, jotta huomaa jos siinä tapahtuu muutoksia. Rintojen kovuus ja epätasaisuus on kuitenkin sinun iässäsi yleensä täysin hyvänlaatuista ja normaalia. Sinun ei siis tarvitse olla asiasta huolissasi.

Nuoren rintarauhaskudos on usein tiivistä ja kyhmyistä. Myös hormonitoiminnalla on vaikutusta rintoihin. Rauhaskudos reagoi kuukautiskiertoon ja siksi se tuntuu välillä selvemmin ja välillä aristaa. Esimerkiksi ennen kuukautisia rinnat tuntuvat usein aristavilta ja turvonneilta. Paras aika rintojen tunnustelulle on noin viikon sisällä kuukautisten jälkeen, jolloin hormonien aiheuttama kipu ja turvotus ovat vähimmillään. Jos sinulla on epävarma olo, voit pyytää esimerkiksi kouluterveydenhoitajaa tutkimaan kertaalleen rintasi ja samalla näyttämään miten se tehdään ja mikä on normaalia.

Hyvää kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Yleinen
Nimimerkki: Ihmeissään
Voiko rintojen tunnustelu olla riski rintasyövälle? Hei! Olen lukenut joltain sivulta että rintojen kaivelu olisi riski rintasyövälle, onko tämä totta? Olenko vaarassa saada rintasyövän sillä aina kun huomaan että rintani...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Rintojen omatarkkailu ei ole riski rintasyövälle. Rinnat koostuvat pääosin rauhaskudoksesta, rasvakudoksesta ja sidekudoksesta. Jos on kylmä, nännipihan sileä lihaksisto yleensä supistuu ja nänni tulee paremmin esille. Tämän ilmiön tarkoitus on suojata rintarauhasia kylmältä. Jos toteaa rinnoissa patin tai muuta poikkeavaa,  on rintojen tutkituttaminen terveydenhuollon ammattilaisella aiheellista.  Jos asia jäi mietityttämään, voit käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan vastaanotolla.

Oliko vastauksesta hyötyä?