Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Haluaisin vatsastani pienemmän
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun oman vatsan koko mietityttää? Koululääkärin mukaan mä oon ihanne painossa, mutta mä en itse tykkää mun vatsan koosta. Mun mielestä se on iso
Fressis

Moikka!

Hyvä kun laitoit meille viestiä, etkä jäänyt miettimään asiaa yksin.

Etenkin murrosiässä on tosi tavallista tarkkailla omaa kehoaan ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kehossa ja sen rakenteessa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Kerroit, että koululääkärin mukaan painosi on ok. Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tehtävänä onkin varmistaa, että kasvusi ja kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Murrosiässä painon ja pituuden suhteet vaihtelevat paljonkin eri kasvun vaiheissa ja esimerkiksi rasvan määrä kehossa lisääntyy. Näiden muutosten keskellä on ihan luonnollista, että välillä saattaa tulla sellainen olo, ettei vartalo tunnu aina ihan omalta.

On myös tosi tavallista, että oma huomio keskittyy usein etsimään itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kehon ja itsensä hyvät puolet. Ulkonäköä tärkeämpää on lopulta se, että olet hyvinvoiva ja jaksat puuhailla arjessa sinulle mieluisia asioita. Muistathan myös, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on <3

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että kävisit vielä juttelemassa siitä lisää esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös nuorille suunnatuista chat-palveluista, jos haluat jutella aiheesta nimettömästi. Löydät ne täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Sshlkj
Ikä: 13-15v
Kehon rakenteen muuttuminen murrosiässä Leveneekö luustoni enää? Olen 14-vuotias jonkin verran päälle 180cm poika. Hartioiden ja ylävartalon luut eivät ole kauheasti leventyneet ainakaan vielä siten, että ne olisivat...
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Sinua mietityttävät murrosiän kehityksesi ja erityisesti pituuskasvusi ja hartioiden leveneminen. Viestistäsi käy ilmi, ettet pidä kehoasi kovinkaan ”miestyypillisenä”.

Syntymässä pojaksi määritellyillä murrosikä alkaa kivesten kasvulla, mitä seuraavat peniksen ja karvoituksen kasvu ja pituuskasvu. Näiden lisäksi keho muuttuu myös lihaksikkaammaksi. Tähän arvelen pohdintasi hartioiden leveydestä liittyvän. Kehossa tapahtuvat muutokset eivät aina tule tietyssä järjestyksessä, vaan muutoksia voi tapahtua myös eriaikaisesti. Joskus jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja siitä kasvu voi jatkua taas tämän toisen osan kasvettua. Anna siis kehollesi aikaa muotoutua sellaiseksi kuin on tarkoituskin 😊 Kehon muutokset voivat saada oman kehon tuntumaan vieraalta, mutta kyllä kehosi mittasuhteet vielä asettuvat omalle paikalleen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi huolehtimalla riittävästä levosta ja liikkumisesta sekä syömällä monipuolisesti ja säännöllisesti.

Olisi tärkeää voida keskustella kanssasi paremmin vielä siitä, mitä tällä mainitsemallasi miehisyydellä itse tarkoitat. Viestisi perusteella oletan, että sinun näkökulmastasi miehinen keho on sellainen, jossa hartiat ovat leveämmät kuin lantio. Olet tarkkaillut kavereidesi kehojen kehitystä, mikä on luonnollista. Emme kuitenkaan kannusta oman ja toisten murrosiän kehityksen ja kehonrakenteen vertailuun. Kasvu ja kehitys tapahtuvat kullakin omaan yksilölliseen tahtiin ja sen lopputuloksena on myös yksilölliset kehot. Meidän näkökulmastamme jokainen keho on ainutlaatuinen ja hyvä juuri sellaisena kuin se on, eikä myöskään ole olemassa yhtä ja ainoaa ”miehistä” kehoa.

Näkisin, että voisi olla hyvä, että pääsisit keskustelemaan näistä asioista kouluterveydenhoitajan kanssa. Hän osaa arvioida murrosiän kehityksesi vaihetta ja hänelle voit myös kertoa pohdinnoistasi, joita sinulla on kehoosi liittyen. Toivottavasti tätä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?