NikotiinituotteetSähkösavuke
Nimimerkki: Apina
Ikä: 13-15v

Näkyykö nikotiini virtsanäytteessä?

Olen 13 vuotias tyttö ja mulla on tulossa virtsatesti lähiaikoina. Näkyykö virtsatesteissä nikotiini jos sitä ei etsitä tarkoituksella tai jos ne löytää sitä niin kertooko lääkärit sen vanhemmille.

Hei nimimerkki ”Apina”,

Viestistäsi ei käynyt ilmi, miksi virtsaasi ollaan tutkimassa. Virtsanäytteestä tutkitaan erilaisia asioita riippuen siitä, miksi näyte otetaan. Myös nikotiinin käyttö on teoriassa mahdollista virsasta tutkia, mutta sille on harvoin tarvetta. ”Vahingossa” nikotiininkäyttö ei siis virtsanäytteestä paljastu. Voit olla siis huoletta 🙂

Kysyt myös laboratoriotulosten kertomisesta vanhemmille. Se onkin hiukan monimutkainen asia.  Jos nuori katsotaan kykeneväksi päättämään hoidostaan, hänellä on myös oikeus päättää, kuka saa tietää tutkimuksista tai hoidosta, eli hän voi kieltää tutkimuksesta kertomisen vanhemmilleen.  Laki potilaan oikeuksista sanoo, että alaikäistä hoitavan terveydenhuollon edustajan pitää arvioida, onko alaikäinen kykenevä päättämään omasta hoidostaan.  Mitään ikärajaa tälle ei siis ole, eikä päätös koske kuin käsillä olevaa tilannetta.  Pääsääntöisesti 13-vuotias, joka itse hakeutuu hoitoon, katsotaan kykeneväksi päättämään hoidostaan. Jos taas sama 13-vuotias tuodaan terveydenhuollon yksikköön esimerkiksi päihtyneenä, häntä ei katsota kykeneväksi päättämään hoidostaan.

Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi. Me täällä Fressiksessä suosittelemme myös vahvasti pysymään erossa nikotiinituotteista, se on terveytesi kannalta fiksu teko 🙂 Hyvää kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?