Kysymys
Seksi
Nimimerkki: ..
Ikä: 13-15v
Voiko kuukautisia siirtää kotikonstein? Voiko kuukautisia siirtää mitenkään kotikonstein?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestä!

Monesti tulee hetkiä, jolloin ei haluaisi kuukautisten osuvan tietylle päivälle. Usein kuukautisia halutaan siirtää myös silloin, jos ne ovat erityisen runsaat tai kivuliaat.

Viestistäsi ei käy ilmi, onko sinulla käytössä esimerkiksi e-pillerit tai jokin muu hormonaalinen ehkäisymenetelmä. Jos ei ole, kuukautisvuoto voidaan siirtää eteenpäin käyttämällä jotakin keltarauhashormonivalmistetta. Siihen tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti. Ole siis yhteydessä asiasta oman paikkakuntasi terveysasemaan. On hyvä muistaa, että keltarauhashormonikuuri ei suojaa raskaudelta. Jos siis kuurin aikana on yhdynnässä, tulee ehkäisynä muistaa käyttää kondomia.

Jos käytössäsi puolestaan on yhdistelmäehkäisyvalmiste, kuten e-pillerit, ehkäisylaastari tai -rengas, kuukautisten siirtäminen on usein helppoa jatkamalla saman tien uuden pilleriliuskan syömistä, kun edellinen loppuu, tai vaihtamalla uuden laastarin/renkaan ilman väliviikon pitämistä. Kuukautisten siirtämistä tällä tavoin pidetään turvallisena ja helppona tapana, mutta toki siirtämisestä on hyvä keskustella paikasta, josta ehkäisy on itselle määrätty. Tarkemmat ohjeet kuukautisten siirtämiseen löytyy myös oman ehkäisyvalmisteen pakkausselosteesta, joka kannattaa muutenkin lukea huolellisesti läpi.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: tyttö
E-pillereiden syöminen putkeen Saako e-pillereitä missä on lume tabletit skipata aina joka toiset menkat? kuinka kauan niin saa tehdä?
Fressis

Moikka!

E-pillereillä voit tosiaan siirtää kuukautisia jättämällä lumepillerit väliin ja aloittamalla seuraavan pilleriliuskan edellisen perään. Käytännössä ole olemassa mitään maksimimäärää sille, kuinka monta pilleriliuskaa voi syödä putkeen, eikä useamman liuskan syömisestä peräkkäin ole sinänsä haittaa. Etenkin matalahormonisilla e-pillereillä ongelmana voi kuitenkin olla se, ettei pillerin nk. vuotokontrolli riitä pitämään kohdun limakalvoa kasassa usean kuukauden ajan. Tällöin seurauksena voi olla joko niukkaa epäsäännöllistä vuotoa tai ennen suunniteltua taukoviikkoa alkavat kuukautiset.

Mikäli kaipaat vielä tarkemmin neuvoa tilanteeseen tai sinua mietityttää jokin muu asia e-pillereiden käytössä, suosittelen olemaan yhteydessä paikkaan, josta pillerit on sinulle määrätty 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: 17v tyttö
Kuukautisten siirto e-pillereillä Moi! Käytän yaz ehkäisypillereitä ja olen lukenut, että niillä pystyy siirtämään kuukautisia aloittamalla uuden levyn lumetablettien sijaan. En ole kuitenkaan vastausta siihen, että jos aloitan uuden...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Olet lukenut aivan oikein, kuukautisvuotoja voi siirtää esim. lomamatkan vuoksi ja joskus vuodot halutaan pitää muusta syystä harvempana yhdistelmäpillerin avulla. Jos käytät kaksi tai useamman levyn ”putkeen” (eli jätät lumepillerit syömättä), tulevat seuraavat kuukautisvuodot periaatteessa sitten, kun seuraavan kerran on taukoa hormonia sisältävistä pillereistä – eli ”seuraavan laatan aikana normaalisti”.

Etenkin matalahormonisilla yhdistelmäehkäisyvalmisteilla ongelmana voi olla se, ettei pillerin nk. vuotokontrolli riitä pitämään kohdun limakalvoa kasassa monen kuukauden ajan. Tuolloin seurauksena voi olla joko niukkaa epäsäännöllistä välivuotoa tai ennen suunniteltua taukoviikkoa alkavat kuukautiset.

Jos vuoto alkaisi kesken seuraavan pillerilevyn, voisit halutessasi pitää taukoviikon silloin, kun vuoto alkaa ja jatkaa sitten sen jälkeen pillereiden ottamista tavalliseen tapaan. Mitään vaaraa epäsäännöllisesti tulevista vuodoista ei sinänsä ole, eikä pillereiden raskaudenehkäisyn teho ole laskenut, jos kyse ei ole siitä, että olisit kokonaan unohtanut ottaa pillerin. Jos kysyit asiaa siirtääksesi vuotoja esim. kesälomamatkan vuoksi, kannattaa vuotojen siirrossa tehdä ”harjoittelukierros” ennen lomamatkaa, tällöin tiedät mitä on lomalla odotettavissa.

Mukavaa kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?