Seksi
Nimimerkki: apua :/

Bakteerivaginoosi

Eli olen 14 v tyttö ja mulla on alkanut menkat. Ja siis mun valkovuoto haisee… Esim. jos mulla on ollut farkut niin neki haisee. En ole ollut yhdynnässä. Ja silloin ku mulla on menkat nii pissaaminen kirvelee tosi vähän ihan menkkojen lopulla. Mua ahdistaa enkä uskalla kertoa kellekkään…

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Pieni kirvely kuukautisten lopulla virtsaamisen aikana ei kuulosta huolestuttavalta. Alapään limakalvot voivat olla ärtyneet esimerkiksi siteestä tai tamponin laitosta. Joillakin tytöillä ja naisilla kuukautisten emättimen bakteeritasapaino voi olla kuukautisten jälkeen häiriintynyt ja limakalvot senkin vuoksi ärtyneet.

Valkovuotoa erittyy kaikilla naisilla – joillakin runsaammin kuin toisilla. Valkovuoto on normaalisti väriltään vaaleaa eikä juurikaan tuoksu miltään. Pahanhajuinen valkovuoto on yleensä merkki emättimen tulehduksesta. Emättimen tulehdus voi johtua muistakin syistä, mutta yleensä kyseessä on bakteerivaginoosi, jolla tarkoitetaan emättimen oman bakteerikannan häiriötä. Emätintä hoitavat ja puolustavat ”hyvät bakteerit” eli maitohappobakteerit korvautuvat toisenlaisilla bakteereilla. Kyseessä ei siis ole seksitauti tai vieraan bakteerin aiheuttama tauti, vaan emättimen omassa bakteerikannassa tapahtuu muutoksia. Lievä bakteerivaginoosi voi parantua itsekseen tai itsehoidolla. Hankalammin oireilevan bakteerivaginoosin hoitoon taas saatetaan tarvita lääkärin määräämiä antibiootteja.

Bakteerivaginoosin ehkäisemiseksi kannattaa huolehtia alapesuista. Kerran päivässä lämpimällä vedellä tapahtuva pesu riittää. Emättimeen ei kannata suihkuttaa suoraan vettä ja jos haluaa käyttää pesuainetta, pesuaineen pH:n tulee olla alle 7. Liian tiheät pesut tai tujut pesuaineet voivat vain ärsyttää limakalvoja ja häiritä emättimen bakteerikannan tasapainoa. Lääkäri voi määrätä bakteerivaginoosin hoitoon myös antibioottia suun kautta otettavina tabletteina tai emättimeen laitettavina kapseleina.

Lievän bakteerivaginoosin hoitoon on apteekista saatavilla itsehoitovalmisteita. Jos bakteerivaginoosi oireista kärsii ensimmäistä kertaa, oireet ovat toistuvia tai hankalia, on hyvä käydä lääkärin vastaanotolla. Jatkossa jos bakteerivaginoosi on toistuva vaiva ja lääkärin tutkimuksessa ei ole ollut aiemmin poikkeavaa, voi apteekin itsehoitovalmisteiden käytöstä olla hyötyä aina oireiden ilmaantuessa. Joillakin naisilla bakteerivaginoosi voi toistua esimerkiksi aina kuukautisten jälkeen.

Kohdallasi voisi siis olla kyse bakteerivaginoosista. Voisit olla yhteydessä lääkäriin ja keskustella, miten tilannetta kannattaa lähteä hoitamaan ja miten voit toimia jatkossa, jos pahanhajuista vuotoa ilmenee jatkossa.

Aurinkoista kesää!

Oliko vastauksesta hyötyä?