Yleinen
Nimimerkki: yökastelu

14-vuotiaan yökastelu

En tiedä onko tää oikea paikka kysyä mutta olen 14v poika ja nukun todella sikeästi. Siitä syystä on edelleen yökastelua useamman kerran viikossa. Lääkkeitä ja hälytintä on kokeiltu kun olin nuorempi mutta nyt tän ikäisenä lääkärillekin asiasta kertominen tuntuu vaikealta. Tällä hetkellä on yövaippa käytössä ja aina kun kaverit kutsuu yöksi kylään pitää keksiä tekosyitä… Miten yökastelua voisi tämän ikäisenä hoitaa ja voiko olla niin että se ei lopu koskaan?

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Hyvä, että uskaltauduit kysymään yökastelusta, joka kuulostaa kiusaavan sinua kovin.

Yökastelu ei yleensä ole merkki sairaudesta vaan virtsarakon toiminnan hallitsemisen tavallista hitaammasta kypsymisestä. Tarkkaa syytä yökasteluun ei tiedetä, mutta joillakin yökastelijoilla yöllisen virtsanerityksen on todettu olevan tavallista runsaampaa. On myös epäilty, että hyvin sikeä uni voi estää heräämisen virtsarakon lähettämiin signaaleihin. Taipumus yökasteluun on periytyvää ja usein ainakin toisella vanhemmista on ollut lapsuudessa yökastelua. Yökastelu on varsin tavallinen vaiva pienillä lapsilla ja harvinaistuu iän karttuessa, kun hermosto ja virtsarakon hallinta kehittyvät. Yökastelua voi kuitenkin esiintyä noin 1 %:lla teini-ikäisistäkin. Vaikka vaiva on sinun iässäsi jo selvästi harvinaisempi, et ole ensimmäinen tai viimeinen teini-ikäinen, joka kärsii yökastelusta.

Yökastelun hoito riippuu lapsen tai nuoren iästä ja vaivan laadusta. Tavallisesti yökastelua hoidetaan ensisijaisesti kasteluhälyttimen ja joskus myös lääkityksen avulla. Nämä olivatkin sinulle jo tuttuja hoitokeinoja. Ummetus voi myös hankaloittaa vaivaa, koska peräsuolessa oleva uloste voi ärsyttää virtsarakkoa. Jos kakka on siis kovalla, ummetuksen hoito on myös tärkeää. Joskus harvemmin yökastelun taustalla voi olla myös virtsaelinten rakenteellinen vika. Tällaiseen rakenteelliseen vikaan voivat viitata esimerkiksi päiväaikainen kastelu, toistuvat virtsatieinfektiot tai kipu virtsatessa. Tällöin voidaan tarvittaessa tehdä lisätutkimuksia sairaalan poliklinikalla.

Yleensä yökastelun taustalla ei todeta mitään varsinaista sairautta, joten yökastelun pitäisi helpottaa, kun kasvat ja kehityt. Vaivaasi voidaan kuitenkin myös hoitaa, niin että voisit esimerkiksi käydä huolettomammin kavereilla yökylässä. Hoidon arviota varten pitäisi hakeutua lääkärin vastaanotolle. Voisitte varata ajan vanhempasi kanssa yhdessä. Sinun ei tarvitse laisinkaan pelätä asian kertomista lääkärille, me olemme tottuneet joka päiväisessä työssämme hoitamaan ihan kaikenlaisia vaivoja kaiken ikäisillä ihmisillä.

Voit pyrkiä itsekin vaikuttamaan kotikonstein yökasteluun myös siten, että vältät runsasta juomista illalla ja käyt vessassa ennen nukkumaanmenoa. Erityisesti kofeiinipitoisten juomien, kuten coca-colan nauttimista kannattaa välttää etenkin ilta-aikaan. Kofeiini lisää virtsan eritystä ja kofeiinipitoisetjuomat eivät muutenkaan sinun ikäisellesi ole kovin suositeltavia ainakaan runsain määrin nautittuna.

Oliko vastauksesta hyötyä?