Kysymys
NikotiinituotteetTupakka
Nimimerkki: RR
Ikä: 13-15v
Miten tupakan jäljet saa pois? Miten tupakan ”jäljet” saa pois?
Fressis

Moikka,

Kiitos kysymyksestäsi RR. Mietit, miten tupakan ”jäljet” saa pois. Oletan, että tarkoitat “jäljillä” tupakan aiheuttamia haittoja elimistössä, ja vastaan sinulle nyt tästä näkökulmasta. Viestistäsi ei käy ilmi, oletko lopettanut tai lopettamassa tupakoinnin, mutta hienoa joka tapauksessa, että kysyt asiasta! 😊

Tupakan sisältämä nikotiini supistaa verisuonia ja nostaa sydämen sykettä. Nikotiini aiheuttaa myös riippuvuutta ja vieroitusoireita. Häkä taas aiheuttaa mm. hapen puutetta elimistössä kuten aivoissa ja sydämessä. Tupakointihan pitää siis kehoa jatkuvassa rasitustilassa ja heikentää rasituksen sietokykyä ja vastustuskykyä. Tämä tarkoittaa, että tupakoijan kunto huononee, hän hengästyy helposti, ja sairastuu helpommin.

Tupakoijat kärsivät usein limaisuudesta, yskästä ja muista hengitystie- ja keuhkosairauksista. Tupakointi huonontaa myös ihon kuntoa, aiheuttaa hammas- ja ienongelmia sekä haju- ja makuhaittoja. Tupakoinnin tiedetään aiheuttavan ylipainoa ja vyötärölihavuutta.

Kaikki tällaiset haitat ja jäljet häviävät pikkuhiljaa, kun tupakointi lopetetaan. Lopettamisen jälkeen keho alkaa puhdistua. Haitalliset aineet kuten häkä tai nikotiini poistuvat elimistöstä melko pian, jo muutamissa päivissä. Tämän seurauksena sydämen syke tasaantuu, ja verenpaine alenee normaalille tasolle. Kehon stressitila siis vähenee. Jo kahden viikon jälkeen lopettamisesta verenkierto, keuhkojen toiminta sekä fyysinen suorituskyky palautuvat ja keuhkosairauksien riski pienenee.

Lopettamisen myötä myös unen laatu paranee, haju- ja makuaisti kohenevat sekä tupakoinnin aiheuttamat muutkin terveysriskit häviävät pikkuhiljaa.

Tämä video havainnollistaa vielä lopettamisen hyötyjä

Mitä aikaisemmin tupakoinnin lopettaa, sitä nopeammin pääsee eroon tupakoinnin jäljistä, ja sitä todennäköisemmin välttyy myös miltään vakavalta tai pysyvältä haitalta. Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi 😊

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?