Kysymys
Mieli
Nimimerkki: tyttö
Mitä tehdä kun on vain todella paha olla? Mulla on paha olla. Itken joka ilta koska pelkään turhia asioita tai tuntuu ettei ihmiset välitä musta. Luokkalaiset tuntuu vihaavan mua ja yksiki kokoajan...
Fressis

Hei ja kiitos viestistäsi.

Hienoa, että kirjoitit meille, etkä jäänyt pohtimaan asiaa pidempään yksin. Kuulostaa siltä, että sinulla on nyt monia voimia vieviä asioita meneillään ja tilanne on vaikuttanut mielialan lisäksi jo koulutehtäviinkin.

Murrosikä on itsessään monelle voimia vievä ajanjakso. Silloin sekä kehossa, että mielessä tapahtuu paljon muutoksia ja kaikki muutokset eivät ole välttämättä mieluisia. Esimerkiksi oma keho ei välttämättä muutu sillä tavoin kuin toivoisi, ja se aiheuttaa paineita, kuten kerroitkin. Se, että ei saa vastakaikua ihastukselta voi aiheuttaa oman itsensä arvostelua vielä lisää. Muista kuitenkin, että me emme voi valita kehen ihastumme ja kehen emme, joten se että et ole saanut vastakaikua ei kerro siitä, että sinussa olisi jotain vikaa. Tämä poika vain saattaa joko pitää toisenlaisista ominaisuuksista, tai ei ole ylipäänsä ihastunut kehenkään.

Kaikki kertomasi kuulostaa kuitenkin aika paljolta yksin kannettavaksi, joten olisi tärkeää, että jakaisit huoliasi. Kerroit, että sinulla on muutama läheinen ystävä, joille voit puhua. Se on tosi hienoa. Joskus voi olla hyvä jutella myös aikuisen kanssa. Hienoa, että kävit rohkeasti koulukuraattorin luona, mutta tosi kurja kuulla, että käynti ei ollut onnistunut. Voisitko kokeilla Sekasin-chattia? Se on nuorille tarkoitettu keskustelualusta, jossa voit jutella nimettömästi aikuisen kanssa ja saada lisää vinkkejä ja tukea omaan tilanteeseen. Voit laittaa sinne saman viestin, kuin minkä kirjoitit tänne, mikäli et tiedä mistä aloittaa keskustelua.

On myös tärkeää, että löydät päiviisi hyvää mieltä tuovia asioita. Paha olo pysyy yllä, jos sitä ruokkii, mutta samoin voimme ruokkia hyvää oloa. Mistä olet viimeksi kokenut iloa, tai minkä tekemisestä nautit? Voisitko lisätä sellaisia hetkiä päiviisi? Tai voitko kokeilla miettiä ennen nukkumaanmenoa edes yhden hyvän asian päivästäsi? Se voi olla niinkin pieni, kuin vaikka ajoissa bussiin ehtiminen. Tärkeintä on, että ruokkii hyvää näiden pienten hyvien asioiden pilkahdusten kautta. Se voi tuntua aluksi vaikealta, mutta helpottuu kun harjoittelee.

Jos tuntuu, että tämä on kovin vaikeaa, tai paha olo ei vain tunnu menevän pois harjoittelusta huolimatta, ota yhteys Sekasin-chattiin. Sinä ansaitset voida hyvin ja jos asiat taklataan nyt, ehdit saada paremmasta olosta kiinni ennen kesälomia. Rohkeutta sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?