Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Harmillista, että olet joutunut kuvaamaasi tilanteeseen. Raskauden keskeytys voidaan toteuttaa lääkkeellisesti tai kirurgisesti kaavinnalla nukutuksessa. Keskeytystavasta keskustellaan sairaalassa gynekologin eli naistentauteihin perehtyneen lääkärin kanssa. Keskeytystavan valintaan voi lääketieteelliseltä kannalta vaikuttaa esimerkiksi raskauden kesto ja tila sekä raskaana olevan naisen terveys. Jos keskeytysmenetelmän valinnalle ei ole erityistä lääketieteellistä perustetta, nainen voi valita keskeytystavan saatuaan ensiksi riittävästi tietoa aiheesta. Ongelmitta sujuneen raskaudenkeskeytyksen ei pitäisi vaikuttaa hedelmällisyyteen eli voit tulla raskaaksi ja saada lapsia raskaudenkeskeytyksen jälkeenkin.
Tarvitset ensin lähetteen terveyskeskuslääkäriltä, jotta pääset sairaalaan naistentautienpoliklinikalle arvioon raskaudenkeskeytystä varten. Sinulla on mahdollisuus keskustella keskeytystavoista sekä sinua askarruttavista asioista poliklinikalla gynekologin kanssa. Gynekologi ottaa kantaa muun muassa siihen, vaikuttaako epilepsia keskeytystavan valintaan. Voitte myös keskustella siitä, mikä olisi sinulle paras ehkäisykeino jatkossa. Raskaudenehkäisyn suunnittelu on kohdallasi tärkeää, jos elämäntilanteesi on tällä hetkellä sellainen, ettet toivo raskautta.
Sinun kannattaa ottaa siis nyt ensimmäiseksi yhteyttä terveyskeskukseen, jos et ole jo sitä tehnyt. Kysy ja kerro rohkeasti huolistasi ja sinua mahdollisesti pelottavista asioista sinua hoitaville lääkäreille ja hoitajille. Lääkärin tehtävänä on huolehtia siitä, että raskaudenkeskeytys toteutuu kohdallasi turvallisesti. Sinulla on oikeus tulla kuulluksi ja saada tietoosi erilaiset hoitovaihtoehdot sekä niiden valintaan vaikuttavat seikat.
Saat lisää luotettavaa ja puolueetonta tietoa raskaudenkeskeytyksestä Terveyskylän Naistalosta.
Tietoa keskeytystavoista.
Tietoa raskaudenkeskeytykseen hakeutumisesta.
Tietoa keskeytyksen vaikutuksesta hedelmällisyyteen.
Voimia kevääseen!
Hei ja kiitos kysymyksestäsi!
Mikäli tyttöystäväsi haluaa keskeyttää raskauden, tulisi hänen ottaa mahdollisimman pian yhteyttä omaan terveysasemaan ja varata aika lääkärille. Abortti eli raskaudenkeskeytys tulisi tehdä ennen 12 raskausviikkoa, joten lääkäriin kannattaa hakeutua pikimmiten. Lääkäri keskustelee kanssanne tilanteesta ja tekee lähetteen sairaalaan, jossa raskaudenkeskeytysprosessi etenee. Samalla on myös tärkeää keskustella jatkoehkäisystä.
Hienoa, että Sinä olet tyttöystäväsi tukena! On äärimmäisen tärkeää, ettei hän jää yksin tässä tilanteessa. Raskauden keskeytyksen voi tehdä kertomatta vanhemmille, mutta usein on hyvä keskustella tilanteesta myös vanhemman tai jonkun muun turvallisen aikuisen kanssa. Yllättävä raskaus on usein pelottava tilanne ja sen vuoksi olisi hyvä, että joku aikuinen voisi olla teidän tukena ja turvana.
Halutessasi voit tyttöystäväsi kanssa lukea lisää raskauden keskeytyksestä Väestöliiton sivuilta.