Sähkösavuke

Onko sähkötupakka parempi kuin normitupakka?!?

Toisin kuin tupakoinnissa, sähkötupakan käytössä ei tapahdu palamisreaktiota. Siten myöskään terveydelle haitallisia palamistuotteita, kuten häkää ja tervaa, ei synny. Vapettamisen eli sähkötupakan käytön useimmat välittömät terveyshaitat ovat samoja kuin tupakoinnissa: hengitysteiden ärsytysoireet ja yskä. Sähkötupakan käyttö voi heikentää keuhkojen ja verisuonten toimintaa ja nostaa verenpainetta ja syketasoa. Tutkimuksissa on havaittu muun muassa keuhkoahtaumataudille tyypillisiä oireita, keuhkosolujen puolustusmekanismien heikentymistä ja syövän syntyyn liittyviä solumuutoksia.

Katso myös

Mikä sähkösavuke eli vape on?

Sähkösavuketta kutsutaan myös vapeksi tai sähkötupakaksi. Sähkösavuke ei sisällä tupakkakasvia. Se on sähköllä toimiva laite, joka sisältää akun, höyrystimen... Lue lisää

Näin lopetat sähkösavukkeen käytön

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Tässä osiossa saat tietoa, miten sähkösavukkeen käytön... Lue lisää

Mitä haittaa savusta ja höyrystä on muille?

Tupakansavulle altistuminen nostaa riskiä useisiin terveysongelmiin. Myös sähkösavukkeen höyrylle tai vesipiipun savulle altistuminen on haitallista. Lue lisää
Kysymys
Sähkösavuke
Nimimerkki: Höyrykone
Ikä: 13-15v
Miksi sähkötupakka on haitallista, jos sen neste sisältää elintarviketeollisuudessa käytettyjä aineita? Jos sähköröökin neste sisältää propyleeniglykolia ja glyserolia joita käytetään elintarviketeollisuudessa niin miksi se on haitallista?
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Sähkösavukkeisiin liittyy paljon epätietoisuutta, joten on hyvä, että tietoa etsitään.

Pro­py­lee­nig­ly­kolia ja gly­se­rolia käytettään sähkötupakassa liuottimena. Olet ihan oikeassa sen suhteen, että näitä aineita käytetään myös elintarvike- ja hygieniatuotteissa. Elintarvikkeen syöminen on kuitenkin eri asia kuin saman aineen hengittäminen keuhkoihin. Syödessä aine hajoaa ruuansulatuskanavassa, kun taas hengittäessä se imeytyy herkkään keuhkokudokseen ja siirtyy sieltä verenkiertoon. Höyrystettynä ja hengitettynä näiden aineiden turvallisuutta ei voida taata.

Propyleeniglykolia ei suositella hengitettäväksi, ja Yhdysvaltojen kemikaalivirasto varoittaakin sen haitoista hengitysteille ja silmille. Kuumentuessaan propyleeniglykoli muodostaa propyleenioksidia, jonka kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC on luokitellut syöpävaaralliseksi aineeksi. Gly­se­roli muo­dostaa lämme­tessään akro­leiinia, jo­ka voi ai­heuttaa hengi­tys­teiden ärsy­tystä. Glyserolia on tutkittu itsenäisenä altisteena vasta vähän. Koe-eläintutkimuksissa on hengitetyn glyserolin todettu aiheuttavan keuhkojen pintasolukossa tulehdustilan ja solumuutoksia. Samoin on havaittu, että glyseroli haittaa keuhkojen pintajännitystä ylläpitävän aineen (surfaktantin) toimintaa.

Tutkimustietoa näistä, kuten muistakin sähkösavukkeiden ainesosien vaikutuksista tarvitaan lisää. Toisaalta on selvää, että jos keuhkoihin hengitetään suuria määriä haitallisia kaasuseoksia, keuhkojen solujen toiminta häiriintyy.

Hyvää syksyä toivottaen,

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NuuskaSähkösavuke

Sähkösavuke on susi lampaan vaatteissa

Sähkötupakkaa ja nuuskaa markkinoidaan ovelasti. Ole tarkkana leffassa ja somessa.

Youtube-videossa jahdataan tiheää­, suurta­ höyrypilveä, ja nauru raikaa. Tykkääjiä ja kommentoijia on tuhansia, katsonta­kertoja lähes miljoona.