Kysymys
LiikeYleinen
Nimimerkki: Huolestunut
Pitääkö pistävästä rintakivusta olla huolissaan? Mistä johtuu pistävä kipu sydämessä? Voiko olla jotain hengenvaarallista??
Fressis

Hei ”Huolestunut” – ja kiitos viestistä.

Pistävä tunne rinnassa on harvoin oire mistään vakavasta sairaudesta. Rinnassa tuntuu monenlaisia oireita. Toiset myös aistivat pienetkin muljahtelut tai rytmin muutokset keskimääräistä paremmin, varsinkin maatessaan vasemmalla kyljellään.

Kun rintakipu on pistävää tai terävää ja sen voi selvästi paikallistaa (pystyt osoittamaan sormella, mihin pistää), ei oire mitä luultavimmin liity sepelvaltimotautiin. Ylävartalolla tuntuva pistävä kipu voi liittyä johonkin lihasvaivaan. Nuorilla ihmisillä rintakipu ylipäätään liittyy ennemmin lihaksiin ja luustoon (esimerkiksi lihasten rasituksen jälkeen) kuin itse sydämeen – ja erityisesti pistävä kipu on yleensä harmiton.

Toistuvat rintakivut voivat olla myös oireita ruoansulatuskanavan vaivoista tai liittyä paniikkihäiriöön. Vaikka pistävä kipu siis luultavimmin ei liity sydänsairauteen, voi olla hyvä puhua huolesta aikuiselle – esimerkiksi omalle huoltajalle tai kouluterveydenhoitajalle.

Aurinkoista kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Liike
Nimimerkki: I.P.
Ikä: 13-15v
Lihasten ja nivelten kipeytymisen estäminen Hei! Miten estän lihasten ja nivelten kipeytymisen esim. juoksulenkin jälkeen? Kiitos!
Fressis

Uutta lajia kokeillessa tai aloittaessa liikuntaa tauon jälkeen lihakset tuppaavat väkisinkin kipeytymään urheilusuorituksen jälkeen. Rauhallinen ja maltillinen aloitus onkin valttia! Lihasten kipeytyminen tarkoittaa toisaalta myös sitä, että olet tehnyt niillä töitä ja pieni kipu saattaa kuuluakin asiaan raskaamman urheilusuorituksen jälkeen.

Ikävää ja liikkumistakin hankaloittavaa kipua ja liikuntavammoja voi välttää huolehtimalla siitä, että ennen ja jälkeen liikuntasuorituksen verryttelee riittävästi. Alkuverryttely valmistaa kehon ja samalla myös mielen liikuntasuoritukseen. Se aktivoi lihaksia ja hermostoa sekä kiihdyttää hengitystä ja verenkiertoa. Loppuverryttelyn on taas tarkoitus palauttaa elimistö rasituksesta ja verenkierron avulla poistaa lihaksiin kertynyttä maitohappoa.

Sekä alku- ja loppuverryttelyyn kannattaa käyttää noin 15 minuuttia aikaa. Lisäksi liikuntasuorituksen jälkeen kannattaa jaksaa edes hetki venytellä. Kehonhuolto muun urheilun ohella on muutenkin hyvin tärkeää ja pitäisi olla aina osa liikuntaharrastusta.  Lisäksi muistamalla huolehtia myös muuten hyvästä lihaskunnosta varmistaa sen, että lihakset pystyvät toimimaan ja tukemaan kehon osia oikein urheilusuorituksen aikana. Oikeanlainen tekniikka myös ehkäisee vääränlaista kuormitusta ja rasitusta. Näistä nimittäin seuraa yleensä myös kipua ja liikuntavammoja.

Oliko vastauksesta hyötyä?