AlkoholiNuuskaTupakka

Myrkytysoireita? Toimi näin

Myrkytysoireita? Toimi näin

Kofeiinimyrkytys?

Mistä tulee:

Kofeiinijuomista kuten energiajuomista ja kahvista. Energiajuomat ovat huomattava kofeiinimyrkytysten aiheuttaja. Lue lisää energiajuomista

Oireet:

Pahoin­vointi, levottomuus, sydämentykytys ja vapina.

Nikotiinimyrkytys?

Mistä tulee:

Tupakasta, nuuskasta, sähkötupakasta tai nikotiinikorvaustuotteista suun, silmien, ihon tai hengityksen kautta.
Lue lisää nikotiinista

Oireet:

Pahoinvointi, oksentelu, päänsärky ja vapina.

Alkoholimyrkytys?

Mistä tulee:

Liikaa alkoholia liian lyhyes­sä ajassa.

Oireet:

Sekavuus, pahoinvointi, oksentelu, hidas hengitys, sinertävä tai kalpea iho, alentunut kehon lämpötila, tajuttomuus.

Lue lisää alkoholista

Epäiletkö myrkytystä?

Toimi näin:

Älä jätä kaveria yksin. Kerro tilanteesta luotettavalle aikuiselle tai terveydenhuollon ammattilaiselle.

Hätätilanteessa:

Soita hätänumeroon 112 tai Myrkytystietokeskukseen 09 471 977.

Teksti ja kuva: toimitus

 

Katso myös

Kysymys
NikotiinituotteetSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Moi
Ikä: 13-15v
Miksi sydän lyö nopeampaa hatsien jälkeen? Miksi minun sydän lyö nopeampaa hatsejen jälkeen?
Fressis

Moi vaan nimimerkki “Moi’’! 

Viestistäsi ei käy ilmi, puhutko tupakan vai sähkösavukkeen hatseista, mutta molemmissa tapauksissa mainitsemasi sydämen lyöntien nopeutuminen eli sykkeen nousu johtuu todennäköisesti näiden tuotteiden sisältämästä nikotiinista.  

Nikotiini on riippuvuutta aiheuttava aine, joka rasittaa elimistöä ja haittaa sen normaalia toimintaa. Nikotiini supistaa verisuonia, jolloin sydän joutuu työskentelemään kovemmin aiheuttaen verenpaineen ja sykkeen nousun. Samalla verenkierto lihaksissa heikkenee ja lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti vaikeutuu. Tämä saa aikaan sen, etteivät lihakset toimi parhaalla mahdollisella tavalla ja suorituskyky kärsii.
 
Nikotiinilla on myös paljon muita haittoja terveydelle, joista voit halutessasi lukea lisää
täältä. Pitkäaikainen nikotiinin käyttö esimerkiksi lisää riskiä sydän- ja verisuonisairauksille. 

On hienoa, että kiinnität huomiota oman kehosi tuntemuksiin! Seuraavaksi rohkaisisin sinua pohtimaan sitä, voisitko jatkossa välttää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön kokonaan. Näin väistäisit jatkossa myös tällaiset haittavaikutukset.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka
Nimimerkki: Tyyppi
Ikä: 9-12v
Näkyykö nikotiini verikokeissa? Näkyykö verikokeessa jos käyttää nikotiinia ja jos näkyy niin kerrotaanko siitä vanhemmille jos on 12?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi!

Verikokeista on teoriassa kyllä mahdollista tutkia nikotiinia, mutta tavallisten verikokeiden yhteydessä nikotiinia ei verestä tutkita. Tämän puolesta verikokeita ei kannata ainakaan siis jännittää tai jättää niihin menemättä. Eikä sinun tarvitse siis myöskään pelätä, että vanhempasi saisivat tietää nikotiinituotteiden käytöstä tätä kautta 😊

Haluaisin kuitenkin rohkaista sinua miettimään, voisitko jutella nikotiinituotteiden käytöstä itse vanhempiesi kanssa? Voit ehkä pohtia miksi tuotteita käytät ja mitä niistä ylipäätään ajattelet, ja kertoa sen heille? Näin ollen sinun ei tarvitsisi myöskään jännittää sitä että jäät heille käytöstä jotain muuta kautta kiinni.

Voi olla, että odotat vanhempiesi reaktion olevan jollain tavalla ikävä, koska et selvästi halua vanhempiesi tietävän asiasta. On luonnollista, että vanhempien huoli sinun terveydestäsi saattaa näkyä ulospäin vahvana reaktiona tällaiseen asiaan. Siksi olisikin hieno juttu, jos ottaisit asian itse puheeksi – reaktio asiaan voi olla sen myötä lempeämpi.

Vanhempiesi mahdollinen huoli nikotiinituotteiden käytön vaikutuksista terveyteesi on toki aiheellinen. Nikotiinista ei ole sinun ikäisellesi nuorelle valitettavasti muuta kuin haittaa.

Joskus voi tuntua, että tuotteiden käytöstä on ”hyötyä” esimerkiksi kaverisuhteissa. Onkin hyvä pohtia, onko käytöstä aiheutuvat hyödyt, mitä ikinä koetkaan niiden olevan, sen arvoisia, että vahingoitat terveyttäsi jatkamalla tuotteiden käyttöä. Lopettamalla käytön säästyt monilta haitoilta, joita nikotiinituotteiden käyttö aiheuttaa. Voit lukea niistä halutessasi lisää Fressiksestä.

Jos sinua mietityttää jokin muu asia nikotiinituotteiden käyttöön liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen! Mukavaa kevättä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
NikotiinipussitNikotiinituotteetNuuskaSähkösavukeTupakka

Miksi nikotiinittomuus on urheilijalle hyvä valinta?

Jos urheilijana haluaa saavuttaa huippusuorituksia ja ylläpitää terveyttään, kannattaa pysyä erossa nikotiinia sisältävistä tuotteista.