SeksiYleinen
Nimimerkki: 🥴🥴

HPV:n aiheuttamien syöpien harvinaisuus nuorilla

Moi!

Onko kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien ja kaikki hpv aiheuttamat syövät yms nuorilla harvinaisia sen takia että ne ovat vanhojen ihmisten sairauksia muutenkin? Vai sen takia että nuorilla hpv infektio paranee itsestään? Vai sen takia että ne ovat kaiken ikäisillä ihmisillä harvinaisia?

Hei ja kiitos kysymyksestä! Yleisesti ottaen ikä on usein suurin riskitekijä syövissä. Sen vuoksi iäkkäämmillä ihmisillä syöpä on yleisempi sairaus kuin nuorilla. Lisäksi eri asiat, kuten esimerkiksi tupakointi ja alkoholin käyttö, voivat myös lisätä riskiä sairastua syöpää. Eri syöville on siis tutkimustiedon myötä pystytty osoittamaan erilaisia riskitekijöitä, mutta ikä on usein listalla kärkipäässä. Terveillä elintavoilla pääsee jo pitkälle, jos haluaa yleisesti pienentää riskiään sairastua syöpään vanhempanakin! Terveellisillä elintavoilla tarkoitetaan esimerkiksi tupakoinnin ja ylipainon välttämistä, terveellistä ja monipuolista ruokavaliota sekä säännöllistä liikuntaa.

Kysymyksesi koski kuitenkin nimenomaan HPV:n aiheuttamia syöpiä. HPV tarttuu yleensä seksissä yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Suurin osa, n. 80 %, ihmisistä saa HPV infektion elämänsä aikana ja suurin näistä infektioista myös paranee itsekseen. HP-viruksia on erilaisia ja vain osa aiheuttaa syöpää. Näitä viruksia kutsutaan myös suuren riskin virustyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällainen suuren riskin HPV-infektio ja syövän kehittymiseen menee vuosia, keskimäärin noin kymmen vuotta. HPV aiheuttaa pitkittyessään solumuutoksia, jotka voivat kehittyä ajan kuluessa pahanlaatuiseksi syöväksi. HPV:n aiheuttamia syöpiä ovat mainitsemiesi kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien syöpien lisäksi peniksen, peräaukon ja suun ja nielun alueen syövät. Kohdunkaulan syöpä on yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä.

Nuorilla HPV-infektiot alkavat lisääntymään selvästi seksielämän jälkeen. On kuitenkin tutkittu ja todettu, että nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat lähes aina parin vuoden kuluessa. Lisäksi kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta väestössä on seurattu vuosikymmenien ajan ja alle 25-vuotiailla syövän ilmaantuvuus on pysynyt hyvin matalana. HPV:n aiheuttamat syövät lienevät nuorilla hyvin, hyvin harvinaisia siis ainakin siksi, että HPV-infektiot paranevat nuorilla yleensä itsekseen, nuorilla syöpäriski on yleisesti iän vuoksi pienempi ja HPV:n aiheuttaman syövän kehittymiseen menee yleensä monta vuotta aikaa.

Taidat kuulua siihen sukupolveen, joka on jo saanut HPV-rokotteen? Tulevaisuudessa HPV-rokotteella tulee todennäköisesti olemaan merkittävä rooli HPV:n aiheuttamien syöpien ehkäisyssä ja vähenemisessä. Tutkimustulokset ovat lupaavia ainakin kohdunkaulan syövän esiasteiden kehittymisessä. Aika kuitenkin näyttää, miten HPV-rokote tulee vaikuttamaan Suomessa ja maailmanlaajuisestikin HPV-syöpien yleisyyteen. Toiveena on, että niistä päästäisiin pitkälti eroon.

Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös nimimerkkejä Hei, Kannattaako olla huolissaan? ja Moi.

Aurinkoista syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?