SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei

Ovatko HPV:n aiheuttamat syövät nuorilla harvinaisia?

Onko varma että nuorilla 13-25v kohdunkaulan syöpä, emättimen syöpä, ulkosynnyttimien syöpä ja kaikki muut hpv aiheuttamat syövät ovat todella harvinaisia?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on hyvin yleinen virus, jonka noin 80% ihmisistä saa jossakin vaiheessa elämäänsä. Useimmat sairastavat HPV:n aiheuttaman infektion tietämättään, sillä se on useimmiten oireeton. Valtaosalla HPV-infektio paranee immuunipuolustuksen avulla ilman hoitoa parin vuoden sisällä.

Kohdunkaulan syöpä on nykyään yleisin vielä hedelmällisessä iässä olevilla 30 – 44-vuotiailla naisilla ja reilu kolmannes kaikista tapauksista todetaan tässä ikäryhmässä. Alle 25-vuotiailla tauti on harvinainen. Kohdunkaulan syöpä kehittyy esiasteiden kautta ja sen vuoksi syöpää voidaan ennaltaehkäistä seulonnan avulla. Esiasteet voidaan havaita kohdunkaulalta otettavan solunäytteen avulla ja hoitaa ennen kuin syöpä pääsee kehittymään. Syövän syntyyn liittyy lähes aina ihmisen papilloomaviruksen (HPV) aiheuttama pitkittynyt infektio. Pitkittyneen HPV-infektion seurauksena kohdunkaulan normaali pintasolukko alkaa hiljalleen muuttua ja kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Kehitys normaalista pintasolukosta syöväksi vie yleensä vuosia, tutkimusten mukaan 7 – 15 vuotta. Emättimen syöpä on harvinainen synnytinelinten pahanlaatuinen sairaus.  Emättimen limakalvolla voi esiintyä ns. esiastemuutoksia samalla tavoin kuin kohdunkaulassa. Tavallisin sairastumisikä on 50-60 vuotiaana. Ulkosynnyttimien syöpä on myös harvinainen ja yli 80% sairastuneista on yli 65-vuotiaita. Nuorilla nämä kaikki syövät ovat siis erittäin harvinaisia.

Toivottavasti tämä vastaus lievitti huoltasi. Jos asia vielä mietityttää sinua kovin, voisit keskustella siitä esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Lisätietoa syövästä voit myös lukea esimerkiksi Fressiksen tietopankista.

Mukavaa alkanutta syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?