SeksiYleinen
Nimimerkki: Kannattaako olla huolissaan?

HPV:n kehittyminen syöväksi ja HPV-rokote

Moi!
Kannattaako mun olla huolissaan sillä mulla on ehkä hpv, ja olen 14 vuotta. Niin voiko mun hpv alkaa tästä nyt kehittyä syöväksi, kun sitä ei seulota mun ikäisillä niin mistä sitä tietää? Mä oon vasta lähiaikoina saamassa sen hpv rokotteen joten mulla ei sitä viellä ole, joten, koska olen hpv tartunnan saanut silloin kun mulla ei viellä ollut rokotetta, tuleeko mulle syöpä?
Odotan vastausta:)

Hei ja kiitos kysymyksestä! HPV eli ihmisen papilloomavirus on yleinen ja tarttuu yleensä seksissä. Jopa 80 % ihmisistä saa HPV-infektion elämänsä aikana. Yhdynnän lisäksi HPV voi tarttua seksiä harrastaessa myös suuseksissä tai käsien välityksellä. HPV aiheuttaa ihon ja limakalvojen solumuutoksia, jotka pitkän ajan kuluessa voivat kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi. Erilaisia HP-virustyyppejä on runsaasti ja vain osa niistä aiheuttaa syöpää. Näitä syöpää aiheuttavia virustyyppejä kutsutaan suuren riskin HPV-tyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällaisen suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä on naisten kohdunkaulan syöpä. Kohdunkaulan syövän lisäksi HPV voi aiheuttaa sukupuolielinten, peräaukon sekä suun ja nielun alueen syöpää. Syövän kehittymiseen solumuutosten kautta menee pitkä aika, keskimäärin noin kymmenen vuotta.

Onneksi valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Erityisesti nuorilla on paljon HPV-infektioita ja HPV-infektiot yleistyvät selvästi seksielämän alettua. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – paranevat kuitenkin lähes aina itsekseen ja näin ollen myös HPV:n aiheuttama syöpä on nuorilla hyvin, hyvin harvinainen.

Kerroit, että olet saanut HPV-tartunnan, mutta et itseasiassa voi olla tästä varma. Jos olet harrastanut seksiä etenkin ilman kondomia tai suuseksisuojaa, tartunta on toki mahdollinen. On kuitenkin myös mahdollista, ettet ole saanut tartuntaa. Ja jos olet saanut HPV-tartunnan, et voi tietää, minkälaisen HPV-tartunnan olet saanut. Olet kuitenkin vasta 14-vuotias, joten kohdallasi mahdollisen HPV-tartunnan eteneminen solumuutosten kautta syöväksi on hyvin epätodennäköistä. Nuorillahan HPV-infektiot paranevat lähes aina itsekseen ja syöpä on sinun ikäiselläsi todella harvinainen.

HPV-rokote vaikuttaa olevan nuorilla tällä hetkellä tehokkain tapa ehkäistä HPV:n aiheuttamia syöpien kehittymistä aikuisiällä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan ennen seksielämän aloittamista. Sinun kannattaa ottaa rokote, jos et ole vielä sitä saanut ja olisit lähiaikoina sen saamassa.

Omaan syöpäriskiin voi vaikuttaa myös muilla tavoin. Tupakointi ja muut seksitaudit, erityisesti klamydia, pitkittävät HPV-infektion paranemista. Siksi tupakointia kannattaa ehdottomasti välttää! Seksissä kannattaa käyttää kondomia tai suuseksisuojaa seksitavasta riippuen. Kondomin ja suuseksisuojan käyttäminen suojaa erityisesti myös muilta seksitaudeilta, mutta myös aika hyvin HPV-tartunnoilta. Suomessa kaikki naiset kutsutaan myös 25-30-vuotiaasta eteenpäin kohdunkaulan syövän seulontaan viiden vuoden välein. Seulonnassa syövän esiasteen voidaan todeta ja hoitaa ennen kuin itse syöpä kehittyy. Seulontaan kannattaa siis kaikkien naisten aikanaan osallistua säännöllisesti.

Sama aihe on mietityttänyt Fressiksessä myös mm. nimimekkejä Hmmm ja Moi.

Mukavaa alkusyksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?