Seksi
Nimimerkki: Moi

HPV ja syövän kehittyminen

Nuorilla hpv infektiot paranevat Lähes aina itsestään, mutta hpv voi jäädä elimistöön piiloon ja puhjeta myöhemmin uudestaan. Mutta jos hpv infektioni puhkeaa uudestaan kun olen vanhempi ja ole enää NUORI vaikka kymmenen vuoden kulutta? Voinko sitten saada syövän? Ja kun NUORILLA syöpä on hyvin, hyvin harvinainen niin eihän nuori edes sitten heti voi saada syöpää koska sen kehittymisessä menee aikaa, niin onko syöpä sen takia nuorilla harvinainen että hpv infektiot paranevat lähes aina itsestään?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Pohdit viestissäsi HPV:n parantumista ja syövän kehittymistä. HP-viruksia tunnetaan yli 200 erilaista tyyppiä ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. Olet ihan oikeassa, että nuorilla syöpä on todella harvinainen. HPV-infektioilla onkin suuri spontaani paranemistaipumus eli suurimmassa osassa tapauksista elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. On arvioitu, että 90 % tulehduksista paranee itsestään viimeistään kahden vuoden aikana, usein jo vajassa vuodessa.

Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Mahdollinen syöpä kehittyy hitaasti ja ns. esiasteiden kautta. Esiaste antaa viitteitä, että solukko on muuttumassa pikkuhiljaa pahanlaatuiseksi, siksi Papa-kokeella pyritään saamaan kiinni nämä esiasteet. Jos todetaan esiaste, niin ensin tilannetta seurataan ja kontrolloidaan säännöllisesti. Nuorilla naisilla lievät esiasteet voivat parantua spontaanisti. Jos kontrolleissa huomataan, että muutos ei parane itsestään, niin tällainen esiaste poistetaan ja näin siitä EI pääse kehittymään syöpä. On kuitenkin hyvä muistaa, että suurin osa HPV-infektioista paranee ihan itsekseen.

Huolehtimalla seksuaaliterveydestä (kondomi) ja terveellisistä elämäntavoista autat elimistöä parhaiten syövän ehkäisyssä. Tupakoimattomuus on yksi tehokkaimmista keinoista auttaa elimistöä pysymään terveenä.

Mukavaa kesän jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?