Seksi

Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?

Vuoden 2024 kampanjassa edistettiin nuorten seksuaaliterveyttä perinteisin Kesäkumi -keinoin, eli Kesäkumi -biisin, festari- ja sometoiminnan kautta hyvin tuloksin. Tänä kesänä lanseerattiin uusi "Järjestä oma Kesäkumi -kiska" toiminnallinen ohjeistus, sekä kokeiltiin myös aivan uutta konseptia #pesojoonaksen kanssa yhteistyössä.

Mitä tehtiin Kesäkumi -kampanjassa vuonna 2024?

Vuoden 2024 kampanjan pääviestinä oli, että Turvallinen seksi kuuluu kaikille – ekasta kerrasta lähtien”.

”Tähän pääviestiin päädyttiin, koska Kouluterveyskyselyn mukaan yläkouluikäisten ehkäisyn käyttö viimeisimmässä yhdynnässä on vähentynyt ja kampanjassa haluttiin korostaa erityisesti tälle nuorimmalle kohderyhmälle, seksiä harkitseville ja sitä aloittaville, että ehkäisystä tulee huolehtia ihan aina – ekasta kerrasta lähtien”, painottaa kampanjan projektipäällikkö Tuulia Råmark.

Vuoden 2024 kesäkumibiisin LÄHELLÄ esitti Tuuli. “Lähellä kertoo siitä tunteesta, kun sulla on hyvä ja turvallinen fiilis toisen ihmisen kanssa. Biisi on tehty pilke silmäkulmassa, ja toivon, että positiivisen ja tärkeän viestin lisäksi tää myös tanssittaa ja tuo hyvää fiilistä”, TUULI kertoi Ylen tiedotteessa. Tuuli tavoitti hyvin haluttua kohderyhmää. Esimerkiksi Spotifyssä ja Tuulin omien kanavien kautta biisiä kuunneltiin kampanja-aikana n. 2,2 miljoonaa kertaa ja sen lisäksi musiikkivideota toistettiin eri kanavilla vajaa 40t kertaa.

Kampanjoinnin keskeiset toimintamuodot biisin ja sen esittäjän lisäksi ovat sosiaalisen median sisällöt, sekä Kesäkumi -kiska. Someen tuotettiin monipuolista sisältöä, kuten tietoiskuja, reelsejä, kyselyjä, artisti- ja festari- ja Q&A -postauksia kampanjan omiin kanaviin (IG ja TikTok). Lisäksi tehtiin viestintäyhteistyötä HivPointin, Väestöliiton ja Nuorten Exitin kanssa. Kampanja-aikana TikTok osoittautui aktiivisimmaksi kanavaksi, ja siellä sisältöjä katsottiin 41 230 kertaa sekä livelähetyksiä seurasi yhteensä noin 3000 katsojaa.

Kesäkumi -kiska jalkatui YleXPop-, Provinssi-, Ruisrock-, Ilosaari- ja Qstock -festareille. Kiskalla vapaaehtoiset antoivat seksuaaliterveysohjausta mm. teettämällä Naimamaisteritestiä ja Kondomiajokorttia, jotka läpäisemällä nuoret saivat oman Kesäkumin. Vapaaehtoisten voimin pyöritetty kiska sai kävijöiltään kiitosta. Sen palautekyselystä selvisi, että käynnin myötä turvaseksitaidot ovat vahvistuneet jopa 63-76% kondomin käyttämisestä, suuseksissä suojautumisesta ja/tai seksitautitesteihin tarvittaessa hakeutumisesta.

Kiskalla kävijän kommentti: ”Mahtavan avoin, rento ja helposti lähestyttävä suhtautuminen kaikkeen seksiin liittyvään!”

Uutena osana kampanjaa testattiin uutta kaksiosaista ”Kysy seksistä – Dear Peso vastaa!”​ – konseptia.  #pesojoonas oli paikan päällä Ruisrockissa antamassa Pop-up-seksuaalineuvontaa ja lisäksi tarjottiin mahdollisuutta kysyä Q&A-kysymysboksin kautta Instagramissa seksiin ja seksuaalisuuteen liittyen. Joonas vastasi kysymyksiin stooreissa ja vastaukset jaettiin myös Kesäkumin tilillä.​ Konsepti oli pilotti, joka osoittautui todella kannattavaksi ja kiinnostavaksi ideaksi. #pesojoonaksen kanavien kautta tavoitettiin n. 25t katsojaa.

Kesän aikana kesäkumeja on jo jaettu nuorille kymmeniä tuhansia ja niitä jaetaan edelleen Syöpäjärjestöjen ja SPR:n alueellisten toimijoiden kautta ympäri Suomea. Näiden lisäksi Sotilaskotiliitto toimittaa kesäkumit kaikille varusmies – ja siviilipalvelukseen astuville.

Vinkki:

Järjestä oma toiminnallinen seksuaaliterveys -aiheinen piste ja tilaa kesäkumeja jaettavaksi nuorille. Klikkaa ohjeet täältä: Näin järjestät oman Kesäkumikiskan – Fressis

”Kampanjaa on toteutettu Sosiaali-ja terveysministeriön avustuksella vuodesta 1995 lähtien tuloksekkaasti, ja se on saavuttanut tunnetun ja vaikuttavan aseman nuorten seksuaaliterveyden edistämisen kampanjana. Ensi vuonna on kampanjan 3o. juhlavuosi, ja on toivottavaa, että kampanja saa mahdollisuuden toimintaansa jatkossakin”, toteaa Råmark.

 

Kesäkumi-kampanjaa pääset seuraamaan somessa @kesakumivirallinen
TikTok | Instagram | Facebook

Lisätietoa kampanjasa voi kysyä osoitteesta [email protected]

Kampanjan toteuttavat yhteistyössä YleXSyöpäjärjestötSuomen Punainen Risti ja Sotilaskotiliitto.

Katso myös

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Alva
Ikä: 13-15v
Seksi ja immenkalvo Moi. Tosiaan olen 15, pian 16 ja seksi saattaa olla ajankohtaista minulle ja kumppanilleni. Immenkalvoni ei ole vielä puhjennut, ja pelkään että seksi sattuu,...
Fressis

Moi nimimerkki Alva! On varsin yleinen pelko, että ensimmäinen seksikerta sattuu, joten onneksi laitoit meille viestiä huolestasi. Seksin tarkoitus on tuntua nautinnolliselta, eikä sen kuulu sattua. Tämä koskee myös ensimmäisiä seksikertoja, kuten ensimmäistä penis-emätinyhdyntää.

Kerroit pelkääväsi erityisesti immenkalvon puhkeamista ja siitä mahdollisesti aiheutuvaa kipua. Noin sentin syvyydessä emättimen sisäpuolella sijaitsee immenkalvoksi kutsuttu joustava limakalvopoimu. Immenkalvon käsite on kuitenkin harhaanjohtava, koska kyseessä ei ole emättimen aukkoa peittävä kalvo, joka voisi puhjeta. Kyse on pikemminkin emätinkranssista, joka on kullakin erimuotoinen ja -paksuinen. Emätinkranssi venyy joustavammaksi ja kutistuu murrosiän hormonien vaikutuksesta, ja joillakin se on voinut ihan huomaamatta venyä esimerkiksi tamponia käytettäessä.

Kun emättimeen työnnetään jotakin ensimmäisiä kertoja, emätinkranssi voi venyä tai hieman repeytyä. Tämä voi aiheuttaa joillekin jonkin verran kipua ja pientä verenvuotoa. Näin ei kuitenkaan käy kaikille, minkä lisäksi kipua on mahdollista ehkäistä. Pohdit, miten voisit itse puhkaista immenkalvosi, eli toisin sanoen venyttää emättimesi limakalvopoimua. Yksi keino on hellävaroen työntää yksi tai useampi sormi emättimeesi esimerkiksi itsetyydytyksen aikana. On tärkeää huolehtia, että olet rentoutunut (et jännitä lantionpohjanlihaksiasi), sormesi ovat puhtaat ja emättimessä on kosteutta riittävästi. Tarvittaessa voit lisätä liukuvoidetta sormiisi ennen niiden työntämistä emättimeen.

Rentoutunut mielentila, kiihottumisen tunne sekä kosteus ovat siis avainsanoja siihen, että seksi yksin tai kumppanin kanssa eivät aiheuta kipua. Kivun tunne todennäköisesti viestii siitä, että jokin näistä osa-alueista ei ole kunnossa. Ennen yhdynnän kokeilemista kumppanisi kanssa olisikin tärkeää ensiksi hyväillä toisianne kaikessa rauhassa, mikä kostuttaa emätintä ja valmistaa kehoa yhdyntään. Voi olla hyvä ottaa liukuvoide avuksi jo ensimmäisestä seksikerrasta lähtien. Jos seksin aikana tuntuu yhtään kipua, kannattaa keskeyttää se, mitä oltiin tekemässä, ja halutessaan yrittää samaa myöhemmin uudelleen.

Seksielämän aloittamiselle ei ole mikään kiire. Viestistäsi ei selviä, onko teillä ollut jo jotain muuta seksiä kuin yhdyntää. Seksi ei yksinomaan tarkoita peniksen työntämistä emättimeen, vaan seksuaalista mielihyvää voi saada ja tuottaa monenlaisin tavoin hyväilemällä kehon eri osia esimerkiksi käsin tai suulla. Kumppanien välinen avoin kommunikaatio sekä luotettava ja turvallinen ilmapiiri luovat edellytykset hyvälle ja nautinnolliselle seksille. On hyvä tiedostaa omia seksiin liittyviä toiveita, mieltymyksiä, tarpeita ja pelkoja sekä keskustella niistä kumppanin kanssa.

Mainitsit, ettet ole kehdannut puhua kipuun liittyvästä pelostasi. Mistä tämä johtuu? Jännitätkö kumppanisi suhtautumista asiaan? Turvallinen ja välittävä kumppani kyllä ymmärtää ja tukee sinua sekä haluaa varmistaa, että seksi on nautinnollista teille molemmille. Ennen ensimmäistä seksikertaa tulee myös yhdessä sopia ehkäisyn käytöstä. Kondomi on ainoa ehkäisymenetelmä, joka suojaa sekä seksitaudeilta että raskaudelta.

Toivottavasti vastauksesta on apua tilanteeseesi. Ihanaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Video
Seksi

Miten suojautua seksitaudeilta?

Seksitaudit voivat tarttua niin yhdynnässä kuin suuseksissä. Kondomin tai suuseksisuojan, käyttö on tehokkain tapa suojautua seksitaudeilta.

fressis.fi

Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Huugo
Ikä: 13-15v
E-pillereiden ehkäisyteho Jos tyttöystäväni käyttää e-pillereitä ja emme käytä kondoomia kun harrastamme seksiä, voinko tulla tyttöystäväni sisään ilman huolta että hän tulee raskaaksi? Tyttöystäväni syö e-pillereitä...
Fressis

Moikka,

Tosi hienoa, että huolehditte vastuullisesti ehkäisyn käytöstä.

Olet ihan oikeassa, oikein käytettynä e-pillereiden ehkäisyteho on hyvä, eli ei syytä huoleen. Mikäli haluaa vielä lisätä varmuutta ehkäisyyn, voi halutessaan käyttää tuplaehkäisyä eli hormonaalisen ehkäisyn lisäksi myös kondomia.

Kondomi suojaa hyvin myös seksitaudeilta. Seksitautien mahdollisuus on olemassa, jos jommallakummalla seksikumppaneista on ollut aiemmin suojaamatonta seksiä jonkun toisen kanssa.

Ehkäisystä voit halutessasi lukea lisää täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?