Nuuska
Nimimerkki: Enzo

Nuuskan aiheuttamat vauriot

Moro. Oon käyttänyt nuuskaa jonkin aikaa varovasti esim. Max. 1-2 pussia päivässä ja kiekkojen välissä pitkääkin taukoa. Kuinka vahvoja vaikutuksia tälläisellä käytöllä voisi olla suuhuno ja kehooni. Olen paljon urheileva nuori

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Nuuska ärsyttää suun limakalvoja ja tavallisesti ien punottaa jo yhdenkin nuuskauskerran jälkeen. Nuuskan käytöstä aiheutuvat haitat ilmenevät kuitenkin jokaisella yksilöllisesti, ja siksi on vaikea arvioida tarkkaan mahdollisia vaurioita. Yleensä nuuskan käyttö näkyy ensimmäisenä suun limakalvoilla ja erityisesti siinä kohdassa, jossa nuuskaa pidetään. Tähän kohtaan muodostuu usein paksuuntunut ja vaaleahko ryppyinen kohta, ns. nuuskaleesio eli limakalvovaurio. Pidempään ja säännöllisesti käytettynä nuuska voi aiheuttaa myös mm. ikenien vetäytymistä tai hampaiden kiinnityskudoksen löystymistä. Oletko itse huomannut tällaisia muutoksia suussasi? Yleisimmin nuuskan aiheuttamat muutokset ikenessä kyllä paranevat, kun nuuskaamisen lopettaa. Jos ien on jo alkanut vetäytyä, se ei valitettavasti enää korjaannu.

Kerrot olevasi paljon urheileva nuori, ja siksi suosittelisin ehdottomasti sinua lopettamaan nuuskan käytön. Nuuskan sisältämä nikotiini nimittäin supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa, eli jo ennen urheilusuoritusta kehosi on melkoisessa rasitustilassa. Lisäksi nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti. Nikotiini on myös voimakasta riippuvuutta aiheuttava aine, ja nikotiiniriippuvuus aiheuttaa mm. keskittymisvaikeuksia ja unettomuutta. Uni on sinulle urheilijana erittäin tärkeää, sillä hyvä ja riittävä uni on yksi voimakkaimmin palautumiseen vaikuttavista tekijöistä.

Mitä aikaisemmassa vaiheessa nuuskan käytön lopettaa, sitä vähemmän mitään vaurioita ehtii syntyä. Me täällä Fressiksellä suosittelemmekin sinua pohtimaan täysin nuuskaamisen lopettamista. Lisätietoa nuuskan haittavaikutuksista voit lukea Fressiksen tietopankista.

Tsemppiä ja aurinkoisia kesäpäiviä!

Oliko vastauksesta hyötyä?