SeksiYleinen
Nimimerkki: Ra

HPV:n aiheuttamat syövät nuorilla

Onko nuorilla kohdunkaulan syöpä, ja kaikki muut hpv:n aiheuttamat syövät sen takia harvinaisia että nuorilla hpv yleensäkin on harvinainen? Vai sen takia että nuorilla on muutenkin harvinainen se? Eli onko nuorilla kumminkin yhtä paljon niitä tartuntoja, vai onko se harvinainen sen takia nuorilla?

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi! Yleisesti ottaen ikä on usein suurin riskitekijä syövissä. Sen vuoksi iäkkäämmillä ihmisillä syöpä on yleisempi sairaus kuin nuorilla. Lisäksi eri asiat, kuten esimerkiksi tupakointi ja alkoholin käyttö, voivat myös lisätä riskiä sairastua syöpää. Eri syöville on siis tutkimustiedon myötä pystytty osoittamaan erilaisia riskitekijöitä, mutta ikä on usein listalla kärkipäässä.

Kysymyksesi koski kuitenkin nimenomaan HPV:n aiheuttamia syöpiä. HPV tarttuu yleensä seksissä yhdynnässä, suuseksissä tai käsien välityksellä. Suurin osa, n. 80 %, ihmisistä saa HPV infektion elämänsä aikana ja suurin näistä infektioista myös paranee itsekseen. HP-viruksia on erilaisia ja vain osa aiheuttaa syöpää. Näitä viruksia kutsutaan myös suuren riskin virustyypeiksi. Syövän kehittymiseen vaaditaan tällainen suuren riskin HPV-infektio ja syövän kehittymiseen menee vuosia, keskimäärin noin kymmen vuotta. HPV aiheuttaa pitkittyessään solumuutoksia, jotka voivat kehittyä ajan kuluessa pahanlaatuiseksi syöväksi. HPV:n aiheuttamia syöpiä ovat mainitsemiesi kohdunkaulan, emättimen, ulkosynnyttimien syöpien lisäksi peniksen, peräaukon ja suun ja nielun alueen syövät. Kohdunkaulan syöpä on yleisin ja tunnetuin HPV:n aiheuttama syöpä.

Nuorilla HPV-infektiot alkavat lisääntymään selvästi seksielämän jälkeen. On kuitenkin tutkittu ja todettu, että nuorilla HPV-infektiot, myös suuren riskin infektiot, paranevat lähes aina parin vuoden kuluessa. Lisäksi kohdunkaulan syövän ilmaantuvuutta väestössä on seurattu vuosikymmenien ajan ja alle 25-vuotiailla syövän ilmaantuvuus on pysynyt hyvin matalana. HPV:n aiheuttamat syövät lienevät nuorilla hyvin, hyvin harvinaisia siis ainakin siksi, että HPV-infektiot paranevat nuorilla yleensä itsekseen, nuorilla syöpäriski on yleisesti iän vuoksi pienempi ja HPV:n aiheuttaman syövän kehittymiseen menee yleensä monta vuotta aikaa.

Sama kysymys on mietityttänyt myös nimimerkkiä 🥴🥴.

Tsemppiä syksyyn!

Oliko vastauksesta hyötyä?