SeksiYleinen
Nimimerkki: 😱😱

HPV ja syövän kehittyminen 10 vuoden päästä

Moi!
Jos olen 15.v ja minulla on hpv, ja hpv:n kehittymisestä kohdunkaulan syöpään kestää noin 10v, onko minulla 10v päästä kohdunkaulan, emättimen tai ulkosynnyttimien syöpä, vai paraneeko kaikilla nuorilla todella hpv infektiot aina?  Tietääkseni näihin kaikkiin liittyy hpv. Pitääkö olla huolissaan että jos minulla on hpv, 10v päästä on syöpä, vai paraneeko se hpv infektioni todella? Paraneeko minulla silti hpv infektioni, vaikka minä sain hpv rokotuksen monta vuotta sen jälkeen kun sain hpv:n, onko minulla sen takia 10v päästä jokin näistä kaikista syövistä? Tai jos se mun hpv infektio olisi suuren riskin hpv infektio, ja sain rokotteen vasta monta vuotta sen jälkeen, onko mulla 10v päästä joku hpv:n aiheuttama syöpä? Paraneeko nuorilla myös suuren riskin hpv infektiot itsestään?

Moikka!

HPV eli ihmisen papilloomavirus tarttuu iho- tai limakalvokontaktin kautta yleensä seksissä ihmisestä toiseen. Suurin osa ihmisistä saa HPV-infektion jossain vaiheessa elämäänsä. Ihmisen papilloomaviruksia on erilaisia ja vain osa HPV-tyypeistä aiheuttaa syöpää. Näitä HPV-tyyppejä kutsutaan myös suuren riskin HPV-tyypeiksi. HPV voi aiheuttaa sukuelinten, peniksen, peräaukon ja nielun- ja suun alueen syöpiä. Syövän syntymiseen vaaditaan suuren riskin HPV-tyypin aiheuttama pitkittynyt infektio. Kaikki suuren riskin HPV-infektiot eivät suinkaan pitkity ja pitkittyneen infektionkin lisäksi tarvitaan myös muita syöpää edistäviä tekijöitä. Syövän riskiä lisää muun muassa tupakointi ja muut seksitaudit (erityisesti klamydia). HPV:n saaminen ei siis tarkoita sitä, että sairastuisi ”automaattisesti” sen myötä syöpään. Ja nuorilla syöpä on todella harvinainen!

Valtaosa HPV-infektioista paranee itsekseen. Infektio on yleensä oireeton ja elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa sen. Nuorilla HPV-infektiot – myös suuren riskin HPV-infektiot – ja niiden aiheuttamat solumuutokset paranevat lähes aina itsekseen ilman rokotettakin. Sen sijaan aikuisiällä syövän kehittymisen riski on suurempi, jos saa suuren riskin HPV-infektion, joka pitkittyy eikä parane itsekseen. Aikuisilla infektion aiheuttamat solumuutokset voivat todennäköisemmin kehittyä pahanlaatuiseksi syöväksi nuoriin verrattuna. Tällöin rokotteen tarjoama suoja tuleekin tarpeeseen syövän estämisessä, koska rokote suojaa yleisimmin syöpää aiheuttavilta HPV-infektioilta. Rokotteen ideana on siis toki suojata HPV-infektioilta myös nuorena, mutta erityisesti myös aikuisiällä, jolloin syövän kehittymisen riski on suurempi.

HPV-rokote onkin tehokkain tapa suojautua HPV:n aiheuttamilta syöviltä. Rokotteen teho on paras, kun se otetaan riittävän nuorena ja ennen seksielämän aloittamista. HPV-rokotteen teho siis laskee, jos on kerennyt saamaan HPV-tartunnan tai -tartuntoja ja lisäksi jos sen ottaa lähempänä aikuisikää. Rokotteesta voi kuitenkin olla hyötyä tästä huolimatta.

Sinun ei siis tarvitse olla asiasta nyt huolissasi. Lisätietoa HPV:sta voit halutessasi lukea Fressiksestä. Jos syöpään liittyvät kysymykset vielä mietityttävät sinua, voit olla yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin esimerkiksi chatin kautta.

Oliko vastauksesta hyötyä?