Seksiä on monenlaista

Itsetyydytys eli sooloseksi

Itsetyydytys on seksuaalisen mielihyvän ja hyvän olon tuottamista itselle, hellien ja hyväillen.  Itsetyydytyksen avulla voi tutustua rauhassa omaan seksuaalisuuteen, sukuelimiin ja kokeilla miltä mikäkin kosketus tai hyväily tuntuu. Itsetyydytyksessä voi käyttää fantasiointia ja mielikuvitusta.

Jokainen päättää itse, haluaako hyväillä itseään vai ei, kuinka usein ja millä tavalla. Itsetyydytys ei vaikuta haitallisesti sukupuolielinten tai kehon kehittymiseen, eikä itsen hyväilyssä ole oikeaa tai väärää tapa.

Itsetyydytys valmistaa seksiin kumppanin kanssa, sillä se auttaa huomaamaan miten kehosi toimii ja miten haluat itseäsi koskettavan.

Itsetyydytys on todellista turvaseksiä, jossa taudit eivät voi tarttua, eikä raskaus alkaa!

Petting eli hyväilyseksi

Pettingin tarkoituksena on läheisyyden kokeminen, omaan ja kumppanin kehoon tutustuminen. Hyväilyseksi on myös esileikin opettelua ja hetki, jolloin seurustelupari voi tutustua kiireettä toisiinsa.  Kumppania voi kosketella esimerkiksi kehon herkiltä alueilta, joita ovat mm. niska, huulet, rinnat, peppu, sukupuolielinten alue ja reidet. Hyväilyseksiä voi kokeilla ensin vaatteet päällä, myöhemmin vaatteiden alta ja myöhemmin, kun se tuntuu ajankohtaiselta vaikka alastomana.

Hyväily on seksin ja kiihottumisen opettelua, eikä sitä tulisi unohtaa silloinkaan kun aloittaa yhdyntäseksin. Hyväilyä voi kokeilla käsin hieromalla, silittämällä, painamalla tai hellästi puristamalla. Suulla voi myös ihastuttaa toista; kutittele kielellä tai pussaile. Kysy ja kerro mikä tuntuu hyvältä!

Hyväilyseksi on melko turvallista myös seksitautien kannalta. Toista hyväillessä riski sukupuolitautien saamiseen tai raskauden alkamiseen on vähäinen, ellei ole limakalvokontaktia tai siemennestettä joudu tavalla tai toisella emättimeen.

Yhdyntäseksi

Yhdyntä on yksi seksin tapa, jossa esimerkiksi miehen penis työnnetään naisen emättimeen. Seksi ei ole velvollisuus eikä suoritus. Se ei ole nopeasti alta pois hoidettava tehtävä, vaan yhdynnän aikana nautitaan läheisyydestä ja toisen kehosta. Yhdyntää edeltää esileikki, joka kiihottaa ja valmistaa molempia seksiin.

Se, milloin seksiin on valmis ja kypsä, on hyvin yksilöllinen juttu. Kiirettä ei pidä olla. Yhdyntöjen aloittaminen on usein jännä juttu, joten on tärkeää että tilanne ja kumppani on turvallinen.

Seksin pitäisi tuntua hyvältä ja tuottaa nautintoa. Jos jokin asia seksissä pelottaa tai tuntuu pahalta, pitää sanoa ei. Epämieluiselta tai kipeältä tuntuva yhdyntä täytyy lopettaa.

Seksi on molempien siihen osallistuvien yhteinen juttu. Seksisuhteessa on oltava kypsä huolehtimaan raskauden- ja seksitautien ehkäisystä. Lisäksi on hyvä muistaa, että intiimit asiat ovat yksityisiä, eikä niitä ole tarkoitus jakaa muille.

Mielihyvää tuottava koskettelu on seksin avainasia. Se, millaisia seksitemppuja näkee pornofilmeissä, kannattaa laittaa omaan arvoonsa viihteen romukoppaan. Seksitemput ovat kaukana todellisuudesta ja rakkaudesta.

 

Millainen on eka kerta? Lue lisää Väestöliiton sivuilta