Faktaruutu

  • Useimmille toimii säännöllisessä syömisessä 4-5 aterian päivärytmi
  • Ihanteellinen ruokailuväli on noin 3-5 tunnin välein
  • Aterioita miettiessä kannattaa suosia kasviksia, sillä niistä saa paljon välttämättömiä ravintoaineita. Muista myös proteiinin, kuidun ja pehmeän rasvan saanti!

Ruuasta saamme energiaa ja ravintoaineita, jotta kehomme toimii ja ajatus kulkee. Jotta saisimme ruuasta parhaan tuen päivän askareisiin, se kannattaa annostella säännöllisesti sopivina annoksina. Monelle säännöllisen syömisen ohjenuorana toimii 4-5 aterian päivärytmi eli aamupala, lounas ja päivällinen sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Aterioiden väliin olisi hyvä jättää 3-5 tuntia, jolloin keho saa rauhassa sulattaa edellisen aterian ja toisaalta myös levähtää hetken ennen seuraavaa ruokailua. 3-5 tunnin tauko suupalojen välillä ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä.

Itselle sopivan ateriarytmin tunnistaa siitä, että ennen ruokailua ehtii tulla pieni nälkä, mutta ruokaan liittyvät päätökset ovat vielä hyvin hallittavissa. Jos aterioiden väli on venynyt liian pitkäksi, niin kaikista rasvaisimmat ja makeimmat herkut valtaavat helposti mielen. Tällöin nälkä ja mieliteot voivat johtaa aterioiden väliseen naposteluun. Toiset saattavat huomata muuttuvansa kärsimättömäksi tai kiukkuiseksi, jos aterioita jää päivän aikana väliin.

Epäsäännöllisen syömisen tuoksinassa terveysnäkökulma ja vireystila jäävät yleensä jalkoihin ja jatkuvan napostelun tai mega size –aterian jälkeen hyvä vireystila on enää unelma vain. Omaa ateriarytmiä etsiessä kannattaa huomioida, että myös juominen kannattaa ajoittaa aterioiden yhteyteen. Energiapitoisten juomien siemailu pitkin päivää tuo huomaamatta energiaa ilman hyviä ravintoaineita ja sekoittaa samalla myös nälän tuntemuksia. Vesi on aina hyvä valinta, jos aterioiden välillä janottaa.

Pohdittavaa

Arkielämässä päivät toki vaihtelevat. Joskus säännölliset ateriat järjestyvät kuin itsestään ja joskus erilaisista syistä voi ateria jos toinenkin jäädä väliin. Sellaista sattuu. Tärkeintä on pysähtyä välillä kuulostelemaan ovatko säännölliset ateriat rutiinia vai poikkeustila? Millaisia mahdollisuuksia minulla ylipäätään on syödä säännöllisesti päivän aikana?

Aamupala: Smoothiekulho, perinteinen puuro vai hedelmää ja pähkinöitä taskuun ja menoksi?

Lounas: Kouluruokalasta saa helposti hyvää seuraa ja ravitsevaa ruokaa. Aina ei osu lempiruoka listalle, mutta varmasti maistaminen kannattaa silti? Eikä maksa paljoa.

Välipala: Koulusta suoraan harrastuksiin vai kodin kautta kavereille? Missä matkan varrella ovat välipalapysäkit? Koulussa, kotona, kaverilla vai lähikaupan hedelmä-vihannesosastolla? Vai löytyikö repun pohjalta kotoa mukaan napattu take away-eväs? Kroppa ja mieli kiittävät hyvästä välipalasta!

Päivällinen: Saadaanko koko perhe kokoon ja kuulumiset vaihdettua samalla? Vai löytyikö kaapista eilisiä jämiä mikroon heitettäväksi omaan tahtiin? Tyyli on vapaa, mutta syöminen kannattaa varmasti.

Iltapala: Päivä pulkassa, läksyt tehty. Nyt on hyvä hetki kattaa rauhassa monipuolinen iltapala pöydän ääreen. Vähän väriä leivälle ja miksei viereenkin vaikka hedelmän muodossa. Tai jos leivän kaveriksi söisi vielä rahkan? Ja kun vauhtiin on päästy niin kerralla voisi pyöräyttää iltapalat koko perheelle. Niin ja ehkä iltapalaa valmistellessa valmistuu se seuraavan päivän eväskin jääkaappiin valmiiksi?

Terveyskylän omahoito-ohjelman avulla voit arvioida, syötkö terveytesi kannalta sopivasti.