Usein kysyttyjä kysymyksiä tupakoinnin lopettamisesta

Miksi lopettaminen kannattaa? Miten auttaa kaveria joka on päättänyt lopettaa? Miten kieltäydyn tupakasta nyt kun olen lopettanut? Lisää kysymyksiä ja vastauksia tupakasta ja tupakoinnin lopettamisesta löydät Fressiksen Kysy asiantuntijalta -palstalta. Alla on usein Fressikseltä kysyttyjä kysymyksiä lopettamisesta.

Onko onnistuminen todennäköisempää, jos lopettaa kerrasta poikki?

Ihmisillä on erilaisia lopettamistapoja, ja joillekin voi sopia lopettaminen kerrasta poikki. Yleensä tupakoinnin lopettaminen onnistuu parhaiten huolellisesti valmistautumalla. Jos sorrut uudelleen polttamaan, tee sen jälkeen uusi, lujempi päätös lopettaa. Palauta mieleesi ne tärkeät syyt, joiden vuoksi sinä haluat lopettaa.

Millaisia vieroitusoireita lopettamisesta seuraa?

Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä ja niiden voimakkuus vaihtelee. Oireet alkavat muutaman tunnin kuluttua viimeisestä tupakasta ja ovat pahimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua lopettamisesta. Oireilu voi kestää muutamista päivistä useisiin viikkoihin, mutta helpottuen ajan myötä. Tavallisimmat vieroitusoireet ovat: ärtyisyys, levottomuus, alakuloisuus, unettomuus, keskittymisvaikeudet, tupakanhimo, kasvanut ruokahalu, hikoilu ja päänsärky. Muista, että vieroitusoireet helpottuvat päivä päivältä.

Mitä vieroitusoireiden iskiessä pitää tehdä?

Voit helpottaa vieroitusoireitasi liikkumalla, syömällä terveellisesti ja nukkumalla riittävästi. Älä jää paikallesi potemaan huonoa oloa, vaan lähde aktiivisesti liikkeelle, keksi mukavaa tekemistä ja muuta ajateltavaa. Rentoutumis- tai mindfulnessharjoitus voi auttaa rauhoittumaan ja sietämään ikävää oloa. Muista, että pahin tupakanhimo kestää vain muutaman minuutin.

Voit myös kokeilla, auttaisiko purukumi, sokeriton pastilli tai lasillinen vettä vierotusoireisiin. Muiden tupakkatuotteiden kuten nuuskan, sähkösavukkeen (sähkötupakka) tai vesipiipun käyttö vieroitusoireisiin ei ole suositeltavaa, koska silloin nikotiiniriippuvuus vain siirtyy yhdestä tuotteesta toiseen.

Alkaako paino nousta, kun tupakan sijaan tekee mieli napostella?

Tupakoinnin lopettamisen jälkeen ruoka maistuu paremmalta, kun haju- ja makuaisti paranevat. Nauti siis ruuasta ja makuelämyksistä. Napostelukaan ei ole haitallista, jos varaat itsellesi sitä varten hedelmiä, marjoja tai pilkottuja vihanneksia.

Tupakoinnin lopettaminen ei tarkoita väistämätöntä painonnousua. Jos ennen korvasit aterioita tupakalla, panosta nyt terveelliseen ruokaan. Muista syödä säännöllisesti, jolloin nälkä ei kasva hallitsemattomaksi. Muista myös juoda riittävästi vettä.

Tupakoinnin tilalle kannattaa keksiä myös muita mukavia asioita, esimerkiksi jokin mieluisa liikunnan muoto, musiikin kuuntelu tai rentoutumisharjoitus. Rentoutumisharjoituksia löydät esimerkiki Youtubesta tai Mielenterveysseuran verkkosivuilta.

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tukea lopettamiseen!

Lue myös nämä

Mitä haittaa tupakoinnista on ympäristölle?

Yli neljä viidesosaa tupakkasadosta kasvatetaan kehitysmaissa. Siellä tupakan tuotannosta vastaavat usein naiset ja lapset. He tekevät vaarallista ja huonosti... Lue lisää

Mitä haittaa sähkösavukkeen käytöstä on ympäristölle?

Sähkösavukelaitteiden eli vapen eri osat sekä kertakäyttöiset vapet ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisille. Niitä ei siksi saa heittää luontoon... Lue lisää
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: tupakastaeroon
Aiheuttaako noin kymmenen tupakka-askin polttaminen riskin sairastua vakavasti? Moi. Olen polttanut tupakkaa noin 9-11 askia. Olen ollut nyt 3 päivää ilman ja vähän päätä särkee ja vituttaa mutta kestän tollaset kyllä helposti...
Fressis

Hei,

Onnittelut tupakoinnin lopettamisesta! Sitä päätöstä ei ole tarvinnut kenenkään katua. Toivottavasti myös nuo kuvaamasi oireet ovat jo helpottaneet. Yleensä vieroitusoireet lieventyvät jo ensimmäisen viikon aikana.

Pohdit sitä, onko tuo 9-11 askin polttaminen voinut aiheuttaa sairautta tai syöpää. Mitä aikaisemmin tupakointi loppuu, sitä vähemmän mitään terveydellistä haittaa ehtii syntyä. Tupakoinnin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä, mutta vakavat tupakasta johtuvat sairaudet syntyvät hitaasti vuosien ja vuosikymmenien tupakoinnin seurauksena. Näin ollen tuollaisen määrän polttaminen ei yksistään aiheuta vakavia sairauksia, kuten syöpää. Tupakoinnilla on toki välittömiäkin vaikutuksia, kuten hengitysteiden ärsytysoireita, päänsärkyä jne. Nämä oireet helpottavat, kun tupakointi loppuu.

Tupakkakokeiluissa hankalinta on se, että tupakointiin voi syntyä nopeasti riippuvuus, jonka jälkeen lopettaminen vaikeutuu. Riippuvuuden vuoksi tupakointi voi jatkua vuosia ja vuosikymmeniä, jolloin myös terveydelliset riskit ovat huomattavat. Siksi on erityisen hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin jo näin pian.

Tästä aiheesta meille on tullut aiemminkin kysymys, voit lukea sen täältä.

Lue lisää tupakoinnin lopettamisesta Fressiksen Näin lopetat tupakoinnin –sivuilta.

Raikasta syksyä sinulle ja tsemppiä jatkoon!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: ?????
Huomaako hammaslääkäri, jos on tupakoinut ja kertooko hammaslääkäri vanhemmille? Oon polttanut jotai 2 puol viikkoo säännöllisesti ja sitä aiemmin välillä nii huomaako hammaslääkäri ja kertooko vanhemmille jos on jo lopettanut
Fressis

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi! Kerroit, että olet polttanut reilun kaksi viikkoa säännöllisesti ja sitä ennen satunnaisesti. Nyt pohdit sitä, huomaako hammaslääkäri ja kertooko asiasta vanhemmille.

On hyvin vaikea sanoa, millainen määrä tupakointia näkyisi suussa. Joka tapauksessa voit mennä hammaslääkärille luottavaisin mielin, sillä lääkäri haluaa auttaa sinua pitämään huolta suustasi ja muusta terveydestä. Eli voit hyvin keskustella hammaslääkärin kanssa kaikista suun terveyteen liittyvistä asioista, myös tupakoinnista. Näin voit saada hyvää tietoa ja vinkkejä tupakoinnin lopettamiseen.

Mitä vanhemmille kertomiseen tulee, sinulla on oikeus kieltää terveydentilaasi koskevien tietojen antaminen huoltajalle. Jos olet vastaanotolla yhdessä vanhemman kanssa, voit pyytä häntä odottamaan huoneen ulkopuolella käynnin ajan. Voit toki itse harkita, voisitko keskustella vanhempiesi kanssa asiasta itse.

Me täällä Fressiksessä haluamme kannustaa kaikkia tupakoinnin käytön lopettamiseen. Mitä aiemmin tupakointi loppuu, sitä vähemmän pysyvää haittaa ehtii syntyä. Myös lopettaminen on helpompaa silloin kun on vasta vähän aikaa tupakointia takana.

Lisätietoa hammaslääkärikäynneistä saat näistä Fressiksen artikkeleista:

Nuuska ja tupakka näkyvät suussa ja Näkyykö nuuskan käyttö?

Tämä aihe on kiinnostanut muitakin, voit lukea esimerkiksi nimimerkin huolestunut annetun vastauksen.

Lisätietoa tupakoinnin vaikutuksista ja sen lopettamisesta saat Fressiksen tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: Poika 14v
Ikä: 13-15v
Jääkö yhdestä tupakointikerrasta keuhkoihin jäljet ja vereen nikotiinia? Poltin 2 päivää sitten 1 röökin jossa oli 0.6 mg nikotiinia 8mg tervaa ja 9 mg hiilimonoksidia. Otin vaan 3 vetäsyy ja kaikki niistä...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Kerrot kokeilleesi tupakkaa kolmen henkäyksen verran. Kokeilustasi ei onneksi jää pysyviä jälkiä keuhkoihin ja nikotiinikin poistuu parin vuorokauden aikana. Tupakkakokeilujen suurin riski on, että tupakoimiseen jää koukkuun, jolloin lopettaminen vaikeutuu. Tupakoinnin jatkuessa myös terveydelliset riskit ovat todelliset. Jatkossa on siis tärkeää, ettet jatka kokeiluja, sillä riippuvuus tupakkaan voi syntyä yllättävän nopeasti.

Jotta pääset helpommalla, sinun kannattaa varautua ennakkoon tilanteisiin, jossa tupakkaa on tarjolla. Voit esimerkiksi miettiä miten kieltäydyt, jos sinulle tarjotaan tupakkaa. Lisätietoa tupakasta löydät Fressiksen tietopankista ja tupakka-teemakanavasta.

Hyvää syksyn jatkoa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: Poika pohjoisen
Millaisia vaikutuksia satunnainen tupakointi aiheuttaa? Hei, polttelen nautiskellen ehkä yhden 2 viikkoon tai en sitäkään. Millaisia vaikutuksia sillä on?
Fressis

Hei, kiitos kysymyksestäsi!

Tupakoinnilla ei ole turvarajaa, toisin sanoen kaikki tupakointi on haitallista. Tupakoinnilla on välittömiä eli heti tapahtuvia vaikutuksia, se muun muassa nostaa verenpainetta ja pulssia. Myös monien sairauksien riski kasvaa jo pienilläkin tupakkamäärillä.

Satunnainen tupakointi muuttuu helposti päivittäiseksi, kun elimistö tottuu nikotiiniin ja alkaa kaivata sitä lisää. Tupakkariippuvuus voi syntyä jo satunnaisen tupakoimisen seurauksena. Siksi me täällä Fressiksessä suosittelemme lopettamaan myös satunnaisen polttelun. Silloin pääsee helpommalla. Näin välttää tupakoinnin terveysriskit  ja lopettaminen on helpompaa, kun riippuvuus ei ole vielä muodostunut niin vahvaksi.

Nimimerkki kysyttävää on pohtinut myös satunnaisen tupakoinnin vaikutuksia.

Lisätietoa tupakoinnin haitoista löydät Fressiksen tupakka-tietopankista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Tupakka
Nimimerkki: Kysyttävää
Minkälaisia vaikutuksia satunnainen tupakointi voi aiheuttaa kehossani ja ovatko vaikutukset pysyviä? Hei! Olen polttanut tupakkaa satunnaisesti 16-19-vuotiaana ehkä 15 askin verran. Nyt olen 20v ja lopettanut kokonaan. Minua mietityttää, millaisia vaikutuksia kehooni on tuolta ajalta jäänyt tupakoinnin...
Fressis

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi. Ensiksi onnittelut, että olet lopettanut tupakoinnin! Se on hieno saavutus ja tärkeimpiä omaan terveyteen liittyviä päätöksiä.

Kerroit, että olet polttanut satunnaisesti arviolta 15 askin verran ja nyt pohdit, millaisia vaikutuksia kehoon on voinut jäädä. Tupakoinnin vaikutukset ovat aina yksilöllisiä, joten varmoja vastauksia tämän tyyppisiin kysymyksiin on vaikea antaa. Joka tapauksessa tupakointisi on ollut satunnaista ja loppunut varhaisessa vaiheessa, joten sinuna en kantaisi asiasta huolta enempää. Elimistöllä on myös kyky korjata tupakoinnin vaikutuksia lopettamisen jälkeen. Ehdottomasti tärkeintä on, että tupakointi on loppunut, sillä riski terveydellisiin haittoihin kasvaa tupakoinnin jatkuessa ja määrän kasvaessa.

Mikäli asia sinua edelleen vaivaa, voit ottaa sen puheeksi esimerkiksi terveydenhoitajasi tai lääkärisi kanssa.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NuuskaTupakka
Nimimerkki: Haluan lopettaa
Ikä: 13-15v
Miten tupakoinnin ja nuuskaamisen voi lopettaa helpoimmin? Olen 13-vuotias, ja olen käyttänyt noin vuoden nuuskaa ja tupakkaa. Pari nuuskapussia päivässä ja pari savuketta. Onko siitä ollut haittaa terveydelle? Miten nikotiini tuotteiden...
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestä!

Tosi hienoa, että olet päättänyt lopettaa tupakoinnin ja nuuskaamisen! Sinulla on loistava mahdollisuus vaikuttaa terveyteesi jatkossa. On vaikea sanoa, minkä verran tupakointi ja nuuskaaminen on vaikuttanut terveyteesi tai kuntoosi. Kerroit itse, että olet huomannut kuntosi huonontuneen. Joka tapauksessa terveytesi ja kuntosi alkavat kyllä kohentua heti, kun lopetat tupakan ja nuuskan käytön. Lopettamisen myötä jaksat paremmin ja liikkuminenkin tuntuu mukavammalta. Lopettaminen tuntuu pian olon virkistymisenä ja kunnon kohenemisena.

Tupakoinnin ja nuuskaamisen lopettamista kannattaa vähän suunnitella. Lopettamisessa eri ihmiset kokevat erilaiset tavat toimiviksi. Tähän vaikuttaa esimerkiksi se, kuinka riippuvainen olet nikotiinista. Voit testata riippuvuutesi näillä testeillä: Koukussa nikotiiniin ja Testaa nuuskariippuvuutesi.

Joillekin toimii lopettaminen kuin seinään. Jos se tuntuu toimivalta sinulle, niin kannattaa rohkeasti vain kokeilla! Toisilla onnistumista auttaa hyvä valmistautuminen.

Ensimmäisiksi päiviksi on hyvä varata sellaista tekemistä, joka pitää sinut kiireisenä ja ajatuksesi pois tupakasta ja nuuskasta. Jos sinun tekee mieli niitä, muista, että mieliteko helpottaa jo muutamassa minuutissa.  Muutenkin mielitekoja tulee päivä päivältä harvemmin. Voit myös kokeilla erilaisia rentoutusharjoituksia helpottamaan oloasi. Niitä löydät esimerkiksi Youtubesta. Mieti myös, miten kieltäydyt, jos kaverit tarjoavat sinulle tupakkaa tai nuuskaa. Näin pääset helpommin ohi tilanteesta.

Lue nimimerkkien Nuuskaaja, Harmillinen ja K lähettämät lopettamiseen liittyvät kysymykset ja vastauksemme niihin.

Lisää vinkkejä lopettamiseen löydät täältä:

Näin lopetat tupakoinnin
Korvasin nuuskan ulkoilulla, purkalla ja ruualla
Toni: Lopettaminen onnistui vasta kun halusin sitä

Tsemppiä lopettamiseen ja mukavaa joulunaikaa sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?