Pysy tupakoimattomana

Onnittelut, olet päässyt eroon tupakasta! Mahtava saavutus!

Mieti, mitä uusia hyviä asioita tupakoinnin lopettaminen on tuonut elämääsi. Fyysisesti olet paremmassa kunnossa, henki kulkee ja olosi on virkeämpi. Rahaakin säästyy johonkin kivaan.

Varaudu siihen, että tupakan himo voi yllättää pitkänkin ajan kuluttua lopettamisesta. Muista silloin, että yksikin tupakka voi koukuttaa sinut uudelleen. Tsemppiä kiusauksen vastustamiseen!

Joskus tupakoinnin lopettamiseen tarvitaan useita lopettamisyrityksiä. Jos sorrut polttamaan, peli ei ole menetetty. Teet vaan pikaisen korjausliikkeen ja jatkat siitä, mihin jäit. Ota opiksi onnistumisista ja erehdyksistä. Mieti, mikä meni pieleen ja missä onnistuit edellisessä yrityksessä. Olet seuraavalla kerralla viisaampi!

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tietoa, tukea ja vinkkejä tupakan käytön lopettamiseen

Terveyskylän omahoito-ohjelmasta opit toimivia keinoja tupakoinnin lopettamiseen. Ohjelma kannustaa ja tukee sinua pysyvään savuttomuuteen.

Lue myös nämä

Lopettamisen tukiNuuskaSähkötupakkaTupakka

Tupakoinnin lopettaminen: 5 x näin pysyt päätöksessäsi

Irrottaudu vanhoista rutiineista, jotka ylläpitävät tupakointia. Nikotiiniriippuvuuden lisäksi tupakointiin liittyy tapariippuvuus eli sauhuttelu kuuluu tiettyihin tilanteisiin ja sosiaalisiin kuvioihin. Sama pätee myös sähkötupakan ja nuuskan käyttöön.

Tupakka

Lopettaminen on loistoidea

Katso tästä infograafista mitä positiivisia asioita tupakoinnin lopettaminen tuo mukanaan.

NuuskaSähkötupakkaTupakka

Mistä saan apua lopettamiseen?

Tupakoinnin lopettaminen vaatii sisua ja vaivannäköä. Myös tieto on eduksi. Ja läheisten tuki.

Kysymys & vastaus
Tupakka

Olet ilmeisesti lopettanut tupakoinnin. Se on hieno päätös – onnittelut!

Tupakoinnin lopettamisella on valtavat terveyshyödyt. Kun tupakoinnin lopettaa, elimistö alkaa heti korjata tupakasta aiheutuneita vaurioita ja elimistössä tapahtuu paljon positiivisia muutoksia. Oheisella videolla on listattu muutamia tupakoinnin lopettamisesta koituvia hyötyjä.

 

Tupakoidessa terva muodostaa sitkeän kerroksen limakalvoille keuhkoputkissa ja -rakkuloissa. Lähes kaikki tupakoitsijat kärsivät tupakkayskästä, joka johtuu keuhkoputkien ärsytystilasta, kroonisesta keuhkoputkitulehduksesta.

Tupakoinnin lopettamisesta seuraa usein myös yskää, joka helpottaa kun lopettamisesta kuluu aikaa. Tämä yskä on merkki siitä, että keuhkot alkavat puhdistua ja niistä alkaa nousta limaa. Keuhkojen värekarvat alkavat toimia ja ne poistavat keuhkoihin muodostunutta tulehdusmassaa. Keuhkojen toiminta paranee merkittävästi noin 2-3 kuukaudessa.

Valitettavasti tupakointi voi aiheuttaa pysyviä muutoksia elimistössä. Tähän vaikuttaa se, kuinka kauan ja kuinka paljon on tupakoinut. Siksi on sitä parempi, mitä aiemmin lopettaa. Lopettaminen kannattaa kuitenkin aina riippumatta iästä tai tupakointihistoriasta. Jos on yskää ja se jatkuu pitkään (pari viikkoa tai kauemmin), on hyvä käydä lääkärissä. Samoin, jos huolettaa muuten tupakoinnin vaikutukset terveyteen, on hyvä käydä lääkärissä keskustelemassa ja selvittämässä asiaa.

Fressis
Lopettamisen tukiTupakka

Tupakoinnin lopettaminen ja liikunta

Kiitos Vihdin yhteiskoulun oppilaille hienosta videosta! Liikunta auttaa tupakoinnin lopettamisessa ja toisaalta taas liikkumisessa huomaa nopeasti lopettamisen positiiviset vaikutukset. Lue myös Kalenterikarju: ”Juokseminen korvasi tupakan” Kunpa en olisi koskaan...

Fressis