Miksi nuuskan käyttö kannattaa lopettaa?

Mitä aiemmin lopetat nuuskan käytön, sitä vähemmän vahinkoa nuuska ehtii tehdä elimistössäsi. Pitkään nuuskaa käyttäneillä on samoja vakavia sairauksia (kuten syöpiä ja sydän- ja verisuonisairauksia) kuin tupakoitsijoilla. Kaikkien tupakkatuotteiden käyttö on haitallista terveydellesi.

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy nopeimmin suussa: nuuska ärsyttää suun limakalvoa ja muodostaa ryppypintaisen läikän paikkaan, jossa nuuskaa pidetään. Nuuska vaurioittaa myös ikeniä, värjää hampaat keltaisiksi ja lisää reikiintymistä. Lisäksi nikotiini vaikuttaa koko elimistöön, esimerkiksi sydämen ja verenkierron toimintaan.

Mitä pahaa nuuska tekee tässä ja nyt?

Nuuska sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy nopeimmin suussa: nuuska ärsyttää suun limakalvoa ja muodostaa ryppypintaisen läikän paikkaan, jossa nuuskaa pidetään. Nuuska vaurioittaa myös ikeniä, värjää hampaat keltaisiksi ja lisää reikiintymistä. Lisäksi nikotiini vaikuttaa koko elimistöön, esimerkiksi sydämen ja verenkierron toimintaan.

Kannattaako nuuska lopettaa kerrasta poikki?

Ihmisillä on erilaisia lopettamistapoja, ja joillekin voi sopia lopettaminen kerrasta poikki. Parhaiten nuuskan käytön lopettaminen onnistuu, kun valmistaudut hyvin. Päätä päivämäärä, jolloin käytät viimeisen nuuska-annoksesi. Vähentämällä nuuskan käyttöä asteittain ennen lopullista lopettamista selviät helpommalla myös vieroitusoireista. Kun lopettamispäivä koittaa, pysy lopettamispäätöksessäsi.

Miten nuuska haittaa urheilussa?

Nuuska heikentää lihasten verenkiertoa, mikä hidastaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen ja lisää liikuntavammojen vaaraa. Nikotiini vähentää lihasvoimaa ja -massaa, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti huononee. Nikotiini myös nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä, jolloin sydän rasittuu normaalia enemmän.

Jos käytät nuuskaa, annat turhaan tasoitusta muille urheilussa.

Miten nuuska vaikuttaa seksiin ja lasten saamiseen?

Tupakkatuotteiden käyttö voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. Peniksen toimintakyky ei ole parhaimmillaan, kun nikotiini supistaa verisuonia ja heikentää verenvirtausta. Tupakointi heikentää myös sperman laatua sekä siittiöiden liikkuvuutta ja määrää.

Tytöillä tupakkatuotteiden käyttö aiheuttaa hedelmättömyyttä. Jos olet raskaana ja käytät nuuskaa, siitä voi olla vakavia seurauksia: keskenmeno, ennenaikainen synnytys tai raskausmyrkytys.

Millaisia vieroitusoireita lopettamisesta seuraa?

Kun harkitset nuuskan käytön lopettamista, tee riippuvuustesti . Saat tiedon siitä, miten riippuvainen olet nikotiinista ja tarvitsetko avuksesi nikotiinikorvaushoitoja.

Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä, ja niiden voimakkuus vaihtelee. Oireet alkavat muutaman tunnin kuluttua nuuskan lopettamisesta ja ovat pahimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua. Vieroitusoireet voivat kestää muutamista päivistä useisiin viikkoihin. Todennäköisesti saat joitakin seuraavista oireista: levottomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt stressin sietokyky, unettomuus tai päänsärky.

Muista, että vieroitusoireet helpottuvat päivä päivältä! Nuuskanhimo voi kuitenkin yllättää sinut vielä pitkänkin ajan kuluttua lopettamisesta.

Miten vieroitusoireita voi helpottaa?

Voit helpottaa vieroitusoireitasi liikkumalla, syömällä terveellisesti ja nukkumalla riittävästi. Älä jää paikallesi potemaan huonoa oloa, vaan lähde aktiivisesti liikkeelle, keksi mukavaa tekemistä ja muuta ajateltavaa. Voit myös kokeilla, auttaisiko purukumi, sokeriton pastilli tai lasillinen vettä vierotusoireisiin. Muista, että pahinkin nuuskanhimo kestää vain muutaman minuutin.

Jos sinulla on voimakas nikotiiniriippuvuus, voit lievittää vieroitusoireita nikotiinikorvaustuotteilla. Ne auttavat useimpia lopettajia.

Miten voin auttaa kaveria, joka haluaa lopettaa nuuskaamisen?

Kannusta kaveriasi ja tarjoa hänelle muuta ajateltavaa ja tekemistä. Ole tukena huonolla hetkellä ja luo uskoa onnistumiseen. Sinun tuellasi on suuri merkitys.

 

Lataa Erovirasto-appi, jossa saat tukea lopettamiseen!

Lue myös nämä

Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Tyttö1
Eroon nuuskasta kahden vuoden käytön jälkeen Hei, olen 17 vuotias tyttö ja käyttänyt 2v nuuskaa… en pääse siitä mitenkään eroon, olen lopettanut nuuskan ostamisen mutta kun joku sitä tarjoaa en...
Fressis

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käyttöä ja etsit siihen tietoa!

Nuuskaan voi syntyä vahvakin riippuvuus, mutta siitä pääsee kyllä eroon ajan kanssa. On olemassa keinoja, joilla nuuskan käytöstä eroon pääseminen voi helpottua. Mikäli käytät nuuskaa päivittäin useamman kerran, voi olla hyvä vähentää ensin käyttöä. Sen voi tehdä vähentämällä käyttökertoja ja käyttämällä nuuskaa lyhyempiä aikoja kerrallaan.

Kun vähennät nuuskan käyttöä joka päivä, sinulla on aikaa tottua pienempiin määriin. Tämä lieventää mielitekoa ja muita mahdollisia vieroitusoireita siinä vaiheessa kun päätät lopettaa. Samalla muutat vähitellen niitä tapoja, joita nuuskaamiseen liittyy.

Sinun kannattaa myös ottaa huomioon ne tilanteet, joissa olet tottunut nuuskaa käyttämään. Kun olet etukäteen miettinyt, kuinka toimit tilanteissa, pääset niistä helpommin yli. Voisit myös miettiä, keneltä voisit saada tukea lopettamiseen; ehkä joltakulta ystävältäsi tai joltakin luotettavalta aikuiselta? Voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa, hän voi opastaa sinua eteenpäin.

Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisesta löydät Fressiksen sivuilta.

Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
NuuskaTupakka
Nimimerkki: kuopiopoika52
Ikä: 13-15v
Huomaako hammaslääkäri 5 tupakkaa ja 3 pussinuuskaa? Huomaako hammaslääkäri 5 kokonaista poltettua tupakkaa ja kolmea pussinuuskaa? Jos huomaa kertooko vanhemmille? Nuuskassa oli 22mg niksaa ja tupakassa 0.8mg
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olemme saaneet samasta aiheesta muitakin kysymyksiä. Luethan siis vastauksemme nimimerkeille huolestunut14vuotta2003 ja elias.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Nuuska
Nimimerkki: Snusse
Ikä: 13-15v
Ikenien kunto nuuskan käytön lopettamisen myötä Miten paljon ikenien kunto paranee nuuskan käytön lopettamisen myötä? Olen käyttänyt noin 3v vuotta pussinuuskaa päivittäin ja ikenissä näkyy melko selvästi vetäytymistä.
Fressis

Kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskan haitat ovat usein havaittavissa konkreettisesti kaikista nopeimmin suussa. Ensimmäisiä merkkejä ovat esimerkiksi pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjäytyminen ja kuluminen sekä paksuuntunut limakalvo. Pitkäaikainen nuuskan käyttö voi aiheuttaa myös mm. ienten vetäymiä. Valitettavasti ikenet eivät uudistu, ja ienvetäytymiä voidaan joutua korjaamaan jopa leikkauksin.

Nuuskan käytön lopettamisen myötä suun terveys paranee, kun suun limakalvon tulehdus ja ientulehdus yleensä vähenevät. Lisäksi lopettamalla varmistaa, ettei nuuskan käyttö aiheuta enää lisähaittoja suussa tai muualla elimistössä.

Suosittelemme sinua varaamaan ajan hammaslääkärille, jotta hän voi tutkia suusi kunnon ja sen, onko sinun tapauksessasi kyseessä ienvetäytymästä. Hammaslääkäri voi myös antaa sinulle tarkempaa tietoa ja neuvoja tilanteesi perusteella. Lisäksi kannustamme sinua lopettamaan nuuskan käytön.

Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo. Lisäksi tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.

Hyvää jatkoa ja tsemppiä lopettamiseen!

Oliko vastauksesta hyötyä?

Näin lopetat nuuskan käytön

Hieno juttu, että harkitset lopettamista! Se on päätös, jota ei tarvitse katua. Nuuskan käytön lopettamiseen voi olla monta tietä... Lue lisää

Nuuskan käytön haitat

Erilaisista nuuskatuotteista on löydetty ainakin 28 syöpää aiheuttavaa ainetta. Monia niistä on myös Suomessa paljon käytettävissä, niin sanotussa ruotsalaistyyppisessä... Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä nuuskan käytön lopettamisesta

Miksi nuuskan käyttö kannattaa lopettaa? Mitä aiemmin lopetat nuuskan käytön, sitä vähemmän vahinkoa nuuska ehtii tehdä elimistössäsi. Pitkään nuuskaa... Lue lisää
Artikkeli
Nuuska

10 x näin eroon nuuskasta

Nuuskaamisen lopettaminen: tee elämäsi paras päätös ja heivaa nuuska huulestasi lopullisesti.

Kysymys
Lopettamisen tukiNuuska
Nimimerkki: Nuuskan Käyttäjä
Apua nuuskan käytön lopettamiseen Aloitin nuuskan käytön, kun täytin 16 jääkiekon kautta. Täytän hetken päästä 18, eli melkein kaksi vuotta olen käyttänyt. Miten saisin lopetettua helpoiten koska aina...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Mahtava kuulla, että haluat lopettaa nuuskan käytön. Kannustan sinua siihen ehdottomasti, sillä lopettamalla nuuskaamisen suusi terveys paranee, hengityksesi raikastuu sekä säästät myös rahaa 😉 Lisäksi, jos vielä harrastat jääkiekkoa, ei nuuskan sisältämä nikotiini enää rasita kehoasi ja haittaa suorituskykyäsi.

On valitettavasti hankala antaa varmaa ja toimivaa vinkkiä helpoimpaan tapaan lopettaa. Joskus lopettaminen voi olla helppoa ja yksinkertaista, jättää vaan sen seuraavan nuuskan ottamatta. Joskus lopettaminen voi olla hieman haastavampaa, jos esimerkiksi kärsii pahoista vieroitusoireista kuten sinä viestisi perusteella. Mutta ei hätää, vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä ja loppuvat lopulta kokonaan!

Tässä muutama vinkki lopettamisen tueksi:

  • Tee päätös lopettamisesta.
  • Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni.
  • Selviydyt vieroitusoireista paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Voit korvata nuuskan esim. purukumilla, sokerittomilla pastilleilla, vähäkalorisilla välipaloilla.
  • Nuuskaaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee nuuskaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi korvaava tekeminen: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa.
  • Jos sinun on mahdoton kestää vieroitusoireita, keskustele esimerkiksi terveydenhoitajan tai apteekin henkilökunnan kanssa nikotiinikorvaustuotteista. Muistathan, että alle 18-vuotiaat saavat nikotiinikorvaustuotteita vain reseptillä.

Käy lisäksi lukemassa kaikki Fressiksen vinkit nuuskaamisen lopettamiseen. Voit myös käydä lukemassa muiden kysymyksiä ja niihin vastauksia nuuskaamisen lopettamiseen liittyen nimimerkeiltä 2k01, nuuskamuikkunen ja nuori.

Tsemppiä lopettamiseen ja kivaa syksyn alkua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Artikkeli
Lopettamisen tuki

Eroon tupakasta ja nuuskasta – näillä vinkeillä onnistut

Haluatko päästä eroon tupakasta ja nuuskasta? Hieno juttu! Nämä kolme vinkkiä auttavat sinua onnistumaan.