Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miksi nuuskan käyttö kannattaa lopettaa?

Mitä aiemmin lopetat nuuskan käytön, sitä vähemmän vahinkoa nuuska ehtii tehdä elimistössäsi. Pitkään nuuskaa käyttäneillä on samoja vakavia sairauksia (kuten syöpiä ja sydän- ja verisuonisairauksia) kuin tupakoitsijoilla. Kaikkien tupakkatuotteiden käyttö on haitallista terveydellesi.

Nuuska sisältää runsaasti nikotiinia. Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy nopeimmin suussa: nuuska ärsyttää suun limakalvoa ja muodostaa ryppypintaisen läikän paikkaan, jossa nuuskaa pidetään. Nuuska vaurioittaa myös ikeniä, värjää hampaat keltaisiksi ja lisää reikiintymistä. Lisäksi nikotiini vaikuttaa koko elimistöön, esimerkiksi sydämen ja verenkierron toimintaan.

Mitä pahaa nuuska tekee tässä ja nyt?

Nuuska sisältää 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Nuuska aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden nopeasti käytön aloittamisen jälkeen.

Nuuskan käyttö näkyy nopeimmin suussa: nuuska ärsyttää suun limakalvoa ja muodostaa ryppypintaisen läikän paikkaan, jossa nuuskaa pidetään. Nuuska vaurioittaa myös ikeniä, värjää hampaat keltaisiksi ja lisää reikiintymistä. Lisäksi nikotiini vaikuttaa koko elimistöön, esimerkiksi sydämen ja verenkierron toimintaan.

Kannattaako nuuska lopettaa kerrasta poikki?

Ihmisillä on erilaisia lopettamistapoja, ja joillekin voi sopia lopettaminen kerrasta poikki. Parhaiten nuuskan käytön lopettaminen onnistuu, kun valmistaudut hyvin. Päätä päivämäärä, jolloin käytät viimeisen nuuska-annoksesi. Vähentämällä nuuskan käyttöä asteittain ennen lopullista lopettamista selviät helpommalla myös vieroitusoireista. Kun lopettamispäivä koittaa, pysy lopettamispäätöksessäsi.

Miten nuuska haittaa urheilussa?

Nuuska heikentää lihasten verenkiertoa, mikä hidastaa palautumista urheilusuorituksen jälkeen ja lisää liikuntavammojen vaaraa. Nikotiini vähentää lihasvoimaa ja -massaa, koska lihasten hapen ja ravintoaineiden saanti huononee. Nikotiini myös nostaa verenpainetta ja sydämen sykettä, jolloin sydän rasittuu normaalia enemmän.

Jos käytät nuuskaa, annat turhaan tasoitusta muille urheilussa.

Miten nuuska vaikuttaa seksiin ja lasten saamiseen?

Tupakkatuotteiden käyttö voi aiheuttaa erektiohäiriöitä. Peniksen toimintakyky ei ole parhaimmillaan, kun nikotiini supistaa verisuonia ja heikentää verenvirtausta. Tupakointi heikentää myös sperman laatua sekä siittiöiden liikkuvuutta ja määrää.

Tytöillä tupakkatuotteiden käyttö aiheuttaa hedelmättömyyttä. Jos olet raskaana ja käytät nuuskaa, siitä voi olla vakavia seurauksia: keskenmeno, ennenaikainen synnytys tai raskausmyrkytys.

Millaisia vieroitusoireita lopettamisesta seuraa?

Kun harkitset nuuskan käytön lopettamista, tee riippuvuustesti . Saat tiedon siitä, miten riippuvainen olet nikotiinista ja tarvitsetko avuksesi nikotiinikorvaushoitoja.

Vieroitusoireet ovat yksilöllisiä, ja niiden voimakkuus vaihtelee. Oireet alkavat muutaman tunnin kuluttua nuuskan lopettamisesta ja ovat pahimmillaan 1-2 vuorokauden kuluttua. Vieroitusoireet voivat kestää muutamista päivistä useisiin viikkoihin. Todennäköisesti saat joitakin seuraavista oireista: levottomuus, ärtyneisyys, keskittymisvaikeudet, heikentynyt stressin sietokyky, unettomuus tai päänsärky.

Muista, että vieroitusoireet helpottuvat päivä päivältä! Nuuskanhimo voi kuitenkin yllättää sinut vielä pitkänkin ajan kuluttua lopettamisesta.

Miten vieroitusoireita voi helpottaa?

Voit helpottaa vieroitusoireitasi liikkumalla, syömällä terveellisesti ja nukkumalla riittävästi. Älä jää paikallesi potemaan huonoa oloa, vaan lähde aktiivisesti liikkeelle, keksi mukavaa tekemistä ja muuta ajateltavaa. Voit myös kokeilla, auttaisiko purukumi, sokeriton pastilli tai lasillinen vettä vierotusoireisiin. Muista, että pahinkin nuuskanhimo kestää vain muutaman minuutin.

Jos sinulla on voimakas nikotiiniriippuvuus, voit lievittää vieroitusoireita nikotiinikorvaustuotteilla. Ne auttavat useimpia lopettajia.

Miten voin auttaa kaveria, joka haluaa lopettaa nuuskaamisen?

Kannusta kaveriasi ja tarjoa hänelle muuta ajateltavaa ja tekemistä. Ole tukena huonolla hetkellä ja luo uskoa onnistumiseen. Sinun tuellasi on suuri merkitys.

Lue myös nämä

Nuuska

Eetu: Tajusin, että nuuskan käyttö ei ollut enää omissa käsissä

Biitti heitetty -videoissa nuuskan käytön lopettaneet nuoret kertovat nuuskan käytöstään ja siitä, miksi halusivat nuuskasta eroon ja miten lopettaminen onnistui. Eetu kertoo videolla oman tarinansa. Katso muut tarinat ja poimi...

Fressis

LiikeLopettamisen tukiNuuskaYleinen

En halunnut olla enää koukussa nuuskaan

On vapauttavaa, että nuuskan kaltaisen mieliteon sijaan voi keskittyä tärkeisiin asioihin, kuten opiskeluun, treenaamiseen ja terveelliseen syömiseen, kertoo nuuskaamisen kerralla lopettanut Erik Rautakoski, 21.

Kysymys & vastaus
Nuuska

Hei,

ja kiitos kysymyksestäsi. Hienoa, että yrität lopettaa nuuskan käyttöä ja etsit siihen tietoa!

Nuuskaan voi syntyä vahvakin riippuvuus, mutta siitä pääsee kyllä eroon ajan kanssa. On olemassa keinoja, joilla nuuskan käytöstä eroon pääseminen voi helpottua. Mikäli käytät nuuskaa päivittäin useamman kerran, voi olla hyvä vähentää ensin käyttöä. Sen voi tehdä vähentämällä käyttökertoja ja käyttämällä nuuskaa lyhyempiä aikoja kerrallaan.

Kun vähennät nuuskan käyttöä joka päivä, sinulla on aikaa tottua pienempiin määriin. Tämä lieventää mielitekoa ja muita mahdollisia vieroitusoireita siinä vaiheessa kun päätät lopettaa. Samalla muutat vähitellen niitä tapoja, joita nuuskaamiseen liittyy.

Sinun kannattaa myös ottaa huomioon ne tilanteet, joissa olet tottunut nuuskaa käyttämään. Kun olet etukäteen miettinyt, kuinka toimit tilanteissa, pääset niistä helpommin yli. Voisit myös miettiä, keneltä voisit saada tukea lopettamiseen; ehkä joltakulta ystävältäsi tai joltakin luotettavalta aikuiselta? Voit käydä juttelemassa asiasta kouluterveydenhoitajan kanssa, hän voi opastaa sinua eteenpäin.

Lisätietoa nuuskan käytön lopettamisesta löydät Fressiksen sivuilta.

Tsemppiä ja mukavaa kesää sinulle!

Fressis
Kysymys & vastaus
NuuskaTupakka

Hei ja kiitos kysymyksestäsi! Olemme saaneet samasta aiheesta muitakin kysymyksiä. Luethan siis vastauksemme nimimerkeille huolestunut14vuotta2003 ja elias.

Mukavaa syksyä!

Fressis
Kysymys & vastaus
Nuuska

Kiitos kysymyksestäsi!

Nuuskan haitat ovat usein havaittavissa konkreettisesti kaikista nopeimmin suussa. Ensimmäisiä merkkejä ovat esimerkiksi pahanhajuinen hengitys, hampaiden värjäytyminen ja kuluminen sekä paksuuntunut limakalvo. Pitkäaikainen nuuskan käyttö voi aiheuttaa myös mm. ienten vetäymiä. Valitettavasti ikenet eivät uudistu, ja ienvetäytymiä voidaan joutua korjaamaan jopa leikkauksin.

Nuuskan käytön lopettamisen myötä suun terveys paranee, kun suun limakalvon tulehdus ja ientulehdus yleensä vähenevät. Lisäksi lopettamalla varmistaa, ettei nuuskan käyttö aiheuta enää lisähaittoja suussa tai muualla elimistössä.

Suosittelemme sinua varaamaan ajan hammaslääkärille, jotta hän voi tutkia suusi kunnon ja sen, onko sinun tapauksessasi kyseessä ienvetäytymästä. Hammaslääkäri voi myös antaa sinulle tarkempaa tietoa ja neuvoja tilanteesi perusteella. Lisäksi kannustamme sinua lopettamaan nuuskan käytön.

Fressikseen on koottu tietoa nuuskan käytön lopettamisesta tänne. Lue myös 10 X näin eroon nuuskasta ja katso Sammon keskuslukion vinkkivideo. Lisäksi tukea lopettamiseen saat halutessasi Stumpista.

Hyvää jatkoa ja tsemppiä lopettamiseen!

Fressis