Olet nyt päättänyt lopettaa vapettamisen, hieno juttu! Ota päivä kerrallaan, usko itseesi ja pidä päätöksestäsi kiinni – se kannattaa!

Nikotiinituotteiden käytön lopettamiseen liittyy usein fyysisiä vieroitusoireita. Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Mahdollisia vieroitusoireita ovat: ärtyisyys, levottomuus, alakuloisuus, unettomuus, keskittymisvaikeudet, vapen himo, kasvanut ruokahalu, hikoilu ja päänsärky.

Muista, että vieroitusoireet helpottavat päivä päivältä! Vieroitusoireiden vaikein vaihe on 1–3 vuorokautta lopettamisesta ja oireiden keskimääräinen kesto on 3–4 viikkoa. Selviydyt näistä päivistä ja viikoista paremmin, kun nukut riittävästi, liikut ja syöt terveellisesti. Panosta raikkaisiin ja terveellisiin välipaloihin kuten hedelmiin ja vihanneksiin. Lisää arkeesi liikuntaa: kävele tai pyöräile koulu- , työ- tai muut välimatkat, harrasta mieluisia urheilulajeja tai haasta itsesi kokeilemaan jotakin uutta liikuntamuotoa. Liikunta tuo samoja mielihyvän tunteita, joita olet ehkä aiemmin kokenut saavasi vapettamisesta. Tutkimusten mukaan liikunta helpottaa lisäksi stressiä ja auttaa lopettamisessa.

Vapettaminen on tapa, josta pääset eroon opettelemalla tilalle uusia tapoja. Kun mielesi tekee vapettaa, ajattele muita asioita ja kehitä itsellesi tekemistä: soita ystävällesi, lähde ulos tai tee jotain muuta mukavaa. Voit myös kokeilla ”korvata” vapettamisen esimerkiksi purukumilla tai sokerittomilla pastilleilla. Palaa myös aikaisemmissa vaiheissa kirjaamiisi ajatuksiin, niin muistat, miksi halusitkaan lopettaa ja mitä piti tehdä, kun vaikea hetki koittaa.

Jotta lopettamispäätöksessä pysyminen on helpompaa, kannattaa ainakin aluksi välttää porukoita tai paikkoja, joissa vapetetaan ja kertoa heille lopettamisestasi.

Lue seuraavaksi Pysy päätöksessäsi

Lue myös nämä

Pysy päätöksessäsi

Onnittelut vapettamisen lopettamisesta! Upea saavutus! Olet ehkä jo huomannut, mitä hyviä asioita lopettaminen on tuonut elämääsi. Olet onnistunut tekemään... Lue lisää