Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Moikka,
Kiitos yhteydenotostasi!
Tamponin asettaminen ei aina olekaan ihan yksinkertainen juttu, ja onkin tärkeää, ettei sitä aseta, mikäli se sattuu. Tiesitkö, että on olemassa myös kuukautisuimapukuja ja -housuja? Tamponi ei siis ole ainoa vaihtoehto. Mikäli asettaminen ei jatkossakaan onnistu, niin voi halutessasi jutella asiasta esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. On kohtuutonta vaatia osallistumaan uintiin menkkojen aikana. Uskon että esimerkiksi terveydenhoitajan kanssa voitte pohtia, löytyisikö tilanteeseen muita ratkaisuja.
Tamponin käytöstä löytyy ohjeita netistä, ja ohjeet ovat usein kattavia. Voit lukea yhdet ohjeet esimerkiksi täältä. Nuorten Väestöliitto on myös kirjoittanut erilaisista suojista artikkelin. Voit halutessasi tarkistaa artikkelin kuvasta, miltä anatomia näyttää hahmottaaksesi oikean kulman asentamiseen.
Mitä tulee tamponin käyttöön ja kipuun, niin kipu voi liittyä esimerkiksi immenkalvon kireyteen tai siihen, että asettaa tamponia väärässä kulmassa. Myös vesipohjainen liukuvoide voi olla avuksi asettamisessa. On myös hyvä tietää, että kivun pelko sekä kivun tuntemus vaikuttaa herkästi lantionpohjan lihaksistoon siten, että se jännittyy. Lantionpohjan lihaksistoa voi kuitenkin oppia rentouttamaan esimerkiksi syvään hengittämällä. Lisäksi hassua kyllä, myös se voi olla avuksi, että pyrkiikin rentouttamaan leuan ja kasvot.
Jos kipu on kovaa tai toistuvaa, voi olla tärkeää hakeutua juttelemaan gynekologin kanssa mahdollisuuksien mukaan. Myös lantionpohjan fysioterapeutti voi olla tarvittaessa avuksi tai esimerkiksi jooga ja pilates. Uskon kuitenkin, että todennäköisesti kyse on pienemmistä asioista ja että harjoittelun ja kokeilun myötä kyllä vielä onnistut tamponin laitossa.
Toivottavasti vastauksesta on apua pohdinnoissasi!
Hei!
Halusit tietää, onko mahdollista olla raskaana, vaikka ei olisi harrastanut seksiä. Käytännössä ei. Raskaus voi alkaa, kun siittiö kohtaa kypsän munasolun munasolun irtoamisen eli ovulaation aikana. Tavallisimmin raskaus alkaa penis-emätinyhdynnän seurauksena. Periaatteessa raskaus voi alkaa myös, jos siemennestettä päätyy emättimeen esimerkiksi sormien kautta, mutta käytännössä raskauden alkaminen tällaisella tavalla on melko epätodennäköistä. Ymmärsin viestistäsi, että et ole harrastanut mitään yhdyntä- tai käsiseksiä? Tällöin ei ole myöskään mahdollista, että olisit raskaana.
Kuukautiskierto voi häiriintyä melko herkästi ja menkkojen viivästyminen voi johtua esimerkiksi stressistä tai sairastelusta. Vatsan turvotus puolestaan voi liittyä hormoneihin, ja useimmiten turvotusta esiintyykin naisilla kuukautiskierron loppupuolella eli ennen kuukautisten alkamista. Kerroit kuitenkin, että vatsan turvotus on jatkunut kohdallasi jo yli kuukauden. Vatsan turvotus ja kipu voi johtua monestakin eri asiasta, kuten vaikkapa stressistä, itselle sopimattomasta ruokavaliosta, tai liiallisesta paikallaanolosta. Valitettavasti voin sitä vain arvailla. Mainitsit vatsan turvotuksen voimistuvan etenkin iltaa kohden, ja tämä onkin yleensä turvotukselle ominaista.
On hyvä seurata muutoksia omassa kehossa ja kuukautiskierrossa, mutta uskon että voit odottaa seuraavia menkkoja huoletta. Pidempään jatkuneen vatsan turvotuksen ja -kivun osalta kannustaisin sinua olemaan yhteydessä esimerkiksi opiskeluterveydenhuoltoon. Tällaisten huolten ja vaivojen kanssa ei pidä jäädä yksin!
Mikäli joku muu asia seksiin tai seksuaaliterveyteen liittyen mietityttää, voit laittaa uuden kysymyksen meille Fressikseen tai Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Ihanaa syksyä sinulle!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
On hyvin yksilöllistä, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuin kuukautiset alkavat. Toisilla valkovuotoa tulee muutama kuukausi ennen kuukautisten alkua ja toisilla useampi vuosi. Hienosti tämän tiesitkin 😊 Myös kuukautisten alkamisikä on yksilöllinen, ja vaihtelee 10 ja 16 ikävuoden välillä. Kaikki on siis hyvin ja tilanteesi on täysin normaali! Kuukautisesi tulevat varmasti, viimeistään muutaman vuoden sisään 🙂 Jos haluat, voit jutella kuukautisiin ja murrosiän kehitykseen liittyvistä asioista esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai ottaa yhteyttä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin. Odotellessasi voit myös tutustua Fressiksen artikkeleihin menkoista tai lukea vastauksia muiden nuorten laittamiin menkka-aiheisiin kysymyksiin.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Hei “Minä vain”,
Kiitos kysymyksestä! Mainitsit, että valkovuotoa on erittynyt jo noin vuoden ajan. Valkovuoto kosteuttaa ja suojaa emätintä ja sen alkaminen edeltää kuukautisia – osalla sen tulo kestää kuukausia, osalla jopa muutaman vuoden ennen kuukautisten alkua. Mainitsemasi vuoden kestänyt valkovuoto ilman kuukautisten alkua kuulostaa siis täysin normaalilta.
Menkat alkavat kullakin yksilölliseen tahtiin, eikä niiden alkamiseen voi itse vaikuttaa. Tiedetään, että esimerkiksi perimä vaikuttaa vahvasti kuukautisten alkamisajankohtaan ja voikin olla, että tämän takia kuukautiset eivät ole sinulla vielä alkaneet. Oletko jutellut äitisi kanssa hänen kuukautistensa alkamisajankohdasta? Tämä voi antaa jotakin suuntaa myös sinun kuukautisten alkamiselle, mutta toisaalta kuten sanottua, on jokaisella tähän oma yksilöllinen tahtinsa.
Ikäsi puolesta sinulla ei ole myöskään syytä olla huolissasi menkkojen alkamisesta, sillä kuukautiset alkavat keskimäärin 10-16 ikävuoden välissä. Ymmärrän kuitenkin, että niiden odottaminen voi tuntua pitkältä, etenkin jos muilla ikätovereilla kuukautiset ovat jo alkaneet. Uskoisin kuitenkin, että paras tapa odotella kuukautisia on nauttia arjesta sellaisena kuin se nyt on, ja muistaa syödä, liikkua, nukkua ja tehdä itselle mieluisia asioita. Nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi ❤ Kuukautisten kanssa ehtii kyllä elää myöhemmin ihan riittämiin. Odotellessasi voit toki lukea lisää kuukautisista. Suosittelen lukemaan esimerkiksi Fressiksen 12 kysymystä ja vastausta menkoista –artikkelin täältä.
Mikäli ajatus tuntuu hyvältä, voit keskustella kuukautisista myös vaikkapa äitisi kanssa. Tai jos sinulla on esimerkiksi hyviä ystäviä tai vaikkapa isosisko, joilla kuukautiset ovat jo alkaneet, he varmasti mielellään juttelevat aiheesta kanssasi, koska ovat olleet samassa tilanteessa itsekin. 😊
Mainitset kysymyksessäsi vielä vatsakivun – jos tämä on ollut jatkuvaa ja toistuvaa, on vatsakivun syy tärkeä selvittää. Suosittelenkin, että olet vatsakivusta vielä yhteydessä esimerkiksi kouluterveydenhoitajaan. Hänen kanssaan voit jutella myös kuukautisiin liittyvistä asioista.
Malttia menkkojen odotteluun ja tsemppiä sinne syysarkeen!
Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä menkkoihin liittyvistä pohdinnoistasi! 😊
Viestistäsi käy ilmi, että valkovuodon tuleminen on kohdallasi alkanut. Se on jo itsessään merkki siitä, että keho valmistautuu menkkojen eli kuukautisten alkamiseen. Valitettavasti asiaa ei kuitenkaan pysty oikein arvioimaan tämän tarkemmin: joillain valkovuotoa voi tulla vähemmän aikaa ennen menkkojen alkua ja joillain pidempään, jopa muutamakin vuosi. Se on siis hyvin yksilöllistä. Se, milloin äidilläsi alkoi kuukautiset, voi antaa jotain suuntaviivoja sille, koska sinun menkkasi alkavat, vaikka tämäkään ei suoraan auta asian arvioimisessa. Oletko jutellut menkoista vielä äitisi kanssa?
Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet.
Menkkojen odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta joka tapauksessa voit olla varma, että ne sieltä vielä alkavat. 😊 Murrosiän kehityksesi vaikuttaa etenevän kuten kuuluukin, mutta toki jos tämä aihe tai jokin muu murrosiän muutoksiin liittyvä mietityttää sinua, suosittelen hakeutumaan vielä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan juttusille. Hän pystyy paremmin arvioimaan missä vaiheessa kasvusi ja kehityksesi on.
Menkkoja odotellessasi voi tutustu Fressiksen artikkeleihin kuukautisiin liittyen, tai lueskella vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin menkoista Fressiksessä.
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Ikävä kuulla, että tilanne saa sinut nolostuneeksi. Tilanteesi ei ole kuitenkaan ollenkaan outo eikä sen tarvitsisi nolostuttaa, sillä kuukautisten alkaminen on täysin yksilöllinen asia, joka tapahtuu kullakin oman kehon aikataulun mukaan 😊 Ymmärrän, että voi tuntua hankalalta, jos tuntuu että ympärillä tosi monella menkat ovat jo alkaneet, mutta vakuutan sinulle, että on paljon muitakin ikäisiäsi, joilla näin ei ole vielä käynyt.
Kuukautiset alkavat tavallisesti 10–16 ikävuoden välillä, eikä niitä voi valitettavasti aloittaa kotikonstein. Voit siis vain odottaa, ja pitää huolta siitä, että liikut ja syöt monipuolisesti ja riittävästi ja huolehdit myös riittävästä unesta ja levosta. Kaikki nämä asiat tukevat murrosiän kasvua ja kehitystäsi.
Älä siis huoli, kyllä menkkasi vielä alkavat! ❤ Voit odotellessasi lukea Fressiksen kuukautisaiheisia sisältöjä ja tutustua muiden nuorten laittamiin kysymyksiin kuukautisista ja niiden vastauksiin Fressiksessä.
Tsemppiä odotteluun!
Hei Hekna! Et ole pohdintojesi kanssa yksin – montaa ikäistäsi mietityttää kuukautisten alkaminen.
Kuvailemasi vuoto kuulostaa valkovuodolta. Valkovuoto voi olla kirkasta, maitomaista, kellertävää tai harmahtavaa, ja usein sen tunnistaa siitä, että alushousuissa näkyy jonkinlainen vaalea tai kuivunut jälki.
Valkovuodon erittyminen alkaa usein ennen kuukautisten alkamista. Osalla valkovuotoa tulee kuukausia, toisilla jopa vuosia, ennen kuin kuukautiset lopulta alkavat. Kuukautisten tarkkaa alkamisajankohtaa on valitettavasti mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10 – 16-ikävuoden tienoilla.
Mainitsit, että et kehtaa jutella äidillesi kuukautisiin liittyvistä asioista. On ymmärrettävää, että näin henkilökohtaisen asian esille ottaminen jännittää. Kannustaisin sinua silti selättämään jännityksen ja ottamaan asian esille. Äitisi on käynyt samat pohdinnat läpi nuoruudessaan, ja hän varmasti ymmärtää ja osaa neuvoa sinua asioissa, jotka askarruttavat. 😊Voit toisaalta käydä juttelemassa myös esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se tuntuu helpommalta. Kouluterveydenhoitajat auttavat kaikessa seksuaaliterveyteen ja kuukautisiin liittyvässä.
Kuukautisia odotellessasi voit käydä tsekkaamassa 12 faktaa kuukautisista täältä. Kun kuukautisista tietää enemmän, ei niiden alkaminenkaan jännitä enää yhtä paljon. Voit myös käydä lukemassa erilaisista kuukautissuojista, jotta kuukautisten alkaessa olet kartalla eri vaihtoehdoista. Kuukautissuojia, kuten siteitä tai tamponeja voit saada tarvittaessa myös kouluterveydenhoitajalta.
Mikäli jokin asia jäi vielä mietityttämään, voit laittaa meille Fressikseen uuden kysymyksen tai olla yhteydessä Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Aurinkoisia alkusyksyn päiviä sinulle!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Usein valkovuodon tunnistaa siitä, että pikkuhousuissa on jotain vaaleaa tai kuivunutta jälkeä. Valkovuoto voi olla väriltään kirkasta, maitomaista, kellertävää tai harmahtavaa eritettä. Koostumukseltaan se voi olla hyvin vetistä tai limaisempaa, ja joskus sen tulemisen pikkareihin saattaa myös tuntea.
Valkovuoto on hajutonta tai miedon hajuista. Jos vuoto haisee selkeästi pahalle/kalamaiselle tai on kokkareista, kyse voi olla tulehduksesta, ja silloin on hyvä kertoa asiasta esimerkiksi omalle huoltajalle tai kouluterveydenhoitajalle, jotta tulehdus voidaan hoitaa. Kun kuukautiset ovat alkaneet ja ne tulevat säännöllisesti, valkovuodon koostumus muuttuu kuukauden aikana kierron eri vaiheen mukaan. Muutos voi näkyä valkovuodon värissä ja koostumuksessa. Valkovuodolla on tärkeä tehtävä suojata ja puhdistaa emätintä. Voit lukea siitä lisää tästä Hyvä kysymys -sivuston artikkelista.
Vaikka valkovuodolla ja kuukautisilla on eri tehtävät kehossa, voisi sanoa, että kuukautisten alkamiseen liittyy lisääntynyt valkovuodon eritys. Valkovuoto alkaa erittyä joitakin kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin kuukautiset alkavat. Kun kuukautiset ovat tuloillaan, valkovuoto voi olla rusehtavaa tai ruskeaa, mutta ei välttämättä vielä selkeästi veristä vuotoa, mikä on siis täysin normaalia. Muita merkkejä kuukautisten alkamiseen voi olla epämiellyttävä kipu alavatsalla tai alaselässä. Seuraavalla kerralla vuoto voi olla jo selkeästi verisempää, jolloin voi sanoa, että kuukautiset ovat alkaneet. Veristä kuukautisvuotoa voi tulla sen verran, että tarvitsee jo jonkinlaista kuukautissuojaa. Alkuun esimerkiksi kuukautissiteet voivat olla hyvä vaihtoehto, jotta vuotoa on helpompi seurata. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa tamponit ja kuukautiskupit.
Nännit voivat olla vetäytyneet sisäänpäin vielä tässä vaiheessa murrosiän kehitystä. Kun rinta alkaa kasvamaan ja kehittymään, nännien ja rintojen muoto vielä muuttuu. Joillakin naisilla nännit voivat toki myös jäädä vetäytyneeseen tilaan, mutta sekin on asia, josta ei kannata olla huolissaan. Jos tilanne on edelleen sama muutaman vuoden kuluttua, asian voi ottaa puheeksi esimerkiksi vanhempien kanssa, kouluterveydenhoitajan tai lääkärin luona, jos se itseä jollain tavalla mietityttää. Uskon että voit kuitenkin hyvin olla rauhassa tämän asian suhteen ja antaa kehollesi aikaa kehittyä rauhassa omaan hyvään, yksilölliseen tahtiinsa. 😊
Jos sinua mietityttää vielä jokin asia murrosiän kehitykseen liittyen, voit aina laittaa meille uuden kysymyksen tai ottaa yhteyttä esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Ihanaa alkavaa syksyä sinulle!
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi.
On luonnollista, että olet huolissasi menkkojen alkamisesta – etenkin kun ne näyttivät jo alkamisen merkkejä, mutta jäivätkin vasta yhteen kertaan. Näin voi kuitenkin hyvin käydä, se on täysin normaalia. Kuukautiskierto voi alkuun olla hyvinkin epäsäännöllinen ja kuukautisvuoto tulla harvoin. Vaikka kuukautiset alkaisivat tulla tiheämminkin, voi kuukautiskierto edelleen olla epäsäännöllinen ensimmäiset pari vuotta.
Seurailisin siis vielä tilannetta ja odottelisin seuraavia menkkoja rauhassa. Voit kantaa laukussa/repussa varmuuden vuoksi kuukautissuojia mukanasi, jos menkat pääsevätkin jossain hetkessä yllättämään. Jos asia sinua kovasti huolettaa, haluan rohkaista sinua juttelemaan siitä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai äitisi kanssa, jos mahdollista. Terveydenhoitajan kanssa voit jutella muutenkin kuukautisiin ja kasvuun ja kehitykseesi liittyvistä asioista, jos haluat. Voit laittaa viestiä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatiin.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Moi Viivi!
Ja kiitos kysymyksestäsi menkkoihin liittyen. On täysin ymmärrettävää, että menkat mietityttävät ja haluaisit niiden alkavan, varsinkin jos monella kaverilla menkat ovat jo alkaneet. Murrosikä kuitenkin etenee jokaisella omaa tahtia, eikä kuukautisten alkamiseen valitettavasti voi itse vaikuttaa mitenkään.
Halusit tietää, onko olemassa merkkejä, joista kuukautisten tietäisi olevan alkamassa. Valkovuoto on yksi merkki siitä, että keho alkaa valmistautua kuukautisten alkamiseen. Se, kuinka kauan valkovuotoa tulee ennen kuukautisten alkamista, on kuitenkin jälleen yksilöllistä. Osalla valkovuotoa tulee vain muutaman kuukauden ajan ennen kuukautisten alkamista, ja toisilla jopa pari vuotta. Kuukautisten alkamisajankohtaa on siten mahdotonta tietää etukäteen, mutta tavallisesti ne alkavat 10–16 ikävuoden välillä. Pääset lukemaan lisää menkoista tästä Fressiksen artikkelista.
Voit odotella ihan rauhassa menkkojen alkamista. Ne alkavat kyllä sitten, kun kehosi on niihin valmis <3
Ihanaa ja nautinnollista kesää!
Kiitos hyvistä kysymyksistäsi, Mei Moon!
Valkovuodon tehtävänä on suojata emätintä pitämällä se puhtaana ja kosteuttamalla emättimen limakalvoja. Valkovuotoa voi siten erittyä myös kuukautisten aikana, mutta sitä ei välttämättä huomaa, koska valkovuoto on sekoittuneena vereen. Mikäli kuukautisvuodon määrä on vähäistä, valkovuodon voi havaita helpommin.
Vastauksena toiseen kysymykseesi on, että kuukautisten alkamisen yleensä huomaa rusehtavasta tai punaisesta vuodosta, josta on jäänyt tahra alushousuihin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että ensimmäiset kuukautiset saattavat olla hyvin niukat, jolloin vuotoa tulee vähän ja se on väriltään rusehtavaa. Toisilla ensimmäiset kuukautiset puolestaan voivat olla runsaat, eli tässä esiintyy hyvinkin paljon yksilökohtaista vaihtelua. Lisäksi etenkin parin ensimmäisen vuoden ajan kuukautiset voivat olla epäsäännölliset, eli kuukautiskierron pituus, kuukautisten kesto ja kuukautisvuodon määrä voivat vaihdella paljonkin.
Suosittelen sinua lukemaan Fressiksen artikkelin Menkat – 12 kysymystä ja vastausta. Voit myös halutessasi lukea Kysy asiantuntijalta -palstan vastauksia muiden nuorten esittämiin kysymyksiin kuukautisista.
Moikka! Kiitos kysymyksestäsi! Tämä onkin asia, jota miettivät monet ikäisesi nuoret. Kuukautisten alkamista edeltää valkovuodon tuleminen. Kerroitkin, että sinulla on tullut valkovuotoa jo pitkään, mikä kertoo siitä, että kehosi ainakin valmistautuu jo kuukautisten alkamiseen. 😊
Ensimmäinen kuukautisvuoto voi olla sellaista, että valkovuodon seassa on pinkkiä/punaista tai rusehtavaa väriä, ja on tavallista, että muutamia kuukausia ennen selkeästi veristä kuukautisvuotoa, vuoto on pääsääntöisesti tällaista verensekaista valkovuotoa. Kuvailemasi vuoto saattaa siis hyvin olla ensimmäinen kuukautisvuotosi 😊
Älä huolestu, jos seuraavat menkkasi tulevat vasta kuukausien päästä ensimmäisistä. Menkat voivat olla hyvinkin epäsäännölliset ensimmäisinä vuosina, ja siksi onkin hyvä kantaa laukussa/repussa mukana kuukautissuojia siltä varalta, että menkat seuraavan kerran yllättävät. Voit lukea kuukausisuojista lisää täältä. On hyvä myös kirjata itselleen ylös esimerkiksi puhelimen kalenteriin se, koska menkat alkoivat ja loppuivat, jotta niitä pystyy seurailemaan. Tätä varten on myös erilaisia sovelluksia, jollaisen voi ladata omaan puhelimeen.
Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia ja tunteita, ja siksi aiheesta voi olla hyvä keskustella vielä luotettavan aikuisen, kuten huoltajasi tai esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa. Heiltä voit saada myös hyviä käytännön vinkkejä esimerkiksi kuukautissuojien käyttöön liittyen. Voit myös aina laittaa meille uuden kysymyksen, jos menkat tai jokin muu murrosikään liittyvä mietityttää sinua 😊
Hyvää alkavaa kesää!
Hei,
Kiitos kysymyksestä! Kuukautisveri tulee emättimen kautta ja virtsa tulee virtsaputken kautta. Joskus virtsatessa saattaa tulla tunne, että kuukautisveri tulisikin “samasta paikasta”. Silti käytännössä se ei ole mahdollista.
Kannattaa peilillä katsoen tutkia omia sukuelimiä. Peilin avulla pystyt havaita miltä sinun sukuelimesi näyttävät, ja miten siellä näkyvät erikseen virtsaputkeen suu ja emättimen aukko. Tämä Hyvä kysymys-sivun artikkeli havainnollistaa hyvin piirroskuvalla naisen sukuelimet, joiden rakenteeseen voit verrata omiasi. Jokaisella, kuten myös sinulla on aivan omanlaiset sukuelimet ja niiden yksilöllinen rakenne.
Mikäli sinulla on edelleen epäselvyyttä asian kanssa, kannattaa sinun hakeutua terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle, jossa voitte selvittää asiaa tarkemmin.
Moi! Koulun terveystarkastukset ovat monille jännittävä paikka, ja niihin voi liittyä uskomuksia, jotka eivät pidä paikkaansa. Hyvä, että laitoit meille viestiä asiasta!
Pohdit sitä, kosketaanko 5. ja 8. luokan terveystarkastuksessa sukuelimiin tai rintoihin. Ihan ensiksi sinun on hyvä tietää, että saat terveystarkastuksessa itse päättää, otatko paitaa tai housuja pois ja saako kehoasi koskea. Lääkäri ja terveydenhoitaja kunnioittavat itsemääräämisoikeuttasi, eikä sinulle tehdä mitään, mihin et ole antanut lupaa. Sinun kannattaakin sanoa terveydenhoitajalle ja lääkärille, mikäli et johonkin asiaan suostu.
Laajojen terveystarkastusten tarkoituksena on arvioida nuoren hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja terveydentilaa. Samalla selvitellään koko perheen hyvinvointia, ja tarkastukseen kutsutaankin mukaan oppilaan vanhemmat. Ennen terveystarkastusta oppilas ja vanhemmat täyttävät heille annetut esitietolomakkeet, joiden pohjalta terveystarkastuksessa keskustellaan muun muassa perheen elintavoista ja oppilaan hyvinvointiin ja terveyteen liittyvistä asioista. Näitä asioita ovat esimerkiksi koulunkäynnin sujuminen, vapaa-aika, kaveri- ja perhesuhteet, murrosikä ja seksuaaliterveys. Terveystarkastuksessa tutkitaan yleensä muun muassa ryhti, pituus, paino, verenpaine ja näkö sekä annetaan puuttuvat rokotukset. Lisäksi selvitetään murrosiän alkamista ja etenemistä. Kahdeksannen luokan terveystarkastuksesta löydät lisää tietoa Hyvä Kysymys -sivustolta.
Terveystarkastuksessa yleensä pyydetään riisumaan paita pois ryhdin tutkimiseksi, mutta rintoihin tai pimppiin ei kosketa missään vaiheessa. Sen sijaan kivekset on tapana tutkia, mutta tämäkään ei ole pakollista, mikäli sitä ei halua. Murrosiän alkamiseen ja kehitykseen liittyviä asioita voi käydä läpi ihan vain keskustelemallakin. Tähän sisältyy juttelua esimerkiksi siitä, ovatko rinnat alkaneet kasvaa, kuukautiset alkaneet, kivekset alkaneet kasvaa ja onko tullut karvoitusta. Kaiken kaikkiaan terveystarkastus on hyvä tilaisuus keskustella lääkärin kanssa, jos jokin asia mietityttää tai huolettaa sinua esimerkiksi terveydessäsi tai murrosiässä. Näin voit saada tukea ja neuvoja ammattilaiselta mahdollisiin huoliisi. Kannattaa myös kertoa, jos tarkastus jännittää sinua, jolloin lääkäri osaa ottaa sen huomioon. Tarkastus tehdään sinua ja hyvinvointiasi varten, ja on tärkeää, että sinulla on tilanteessa turvallinen olo.
Sitten vielä vastaus toiseen kysymykseesi siitä, milloin kuukautiset alkavat: Yleensä ne alkavat 10–16 vuoden iässä noin vuoden tai parin kuluttua valkovuodon erittymisen alkamisesta. Kuukautisten alkaminen on hyvin yksilöllistä, ja niiden alkamiseen vaikuttavat esimerkiksi perintötekijät, ravinto ja liikunta. Voit lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista. Kuukautiset ovat myös aihe, josta voit oikein hyvin esittää kysymyksiä terveystarkastuksessa. Halutessasi voit myös keskustella mieltäsi askarruttavista murrosikään liittyvistä asioista vanhempiesi kanssa.