Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin tai hormonaaliseen ehkäisyyn liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.
Heippa ja kiitos viestistäsi!
Kuulostaa siltä, että kuukautisesi ovat mitä todennäköisimmin alkaneet. Tosi hyvä, että olet varautunut vuotoihin pitämällä siteitä mukana koulussa. Näin kannattaa tehdä jatkossakin.
Etenkin alkuun kuukautisvuoto voi olla hyvin niukkaa ja väriltään rusehtavaa. Ajan myötä vuoto alkaa usein muuttua selkeästi kirkkaan punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. On myös hyvä muistaa, että kuukautiskierto muotoutuu pikkuhiljaa ja alkuvaiheessa kuukautiset eivät välttämättä tule säännöllisesti joka kuukausi.
Kuukautisten alkaminen on merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee normaalisti. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita ja pohdintoja. Jos vain mahdollista, kuukautisten alkamisesta voi olla hyvä kertoa esimerkiksi omalle vanhemmalle tai jollekin muulle läheiselle. Hänen kanssaan voit keskustella tarpeen mukaan sinua mietityttävistä asioista. Kuukautisista löydät paljon hyvää tietoa myös Fressiksen artikkelista. Tutustu myös Fressiksen vastauksiin muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisista täältä.
Aurinkoista kevättä!
Moikka nimimerkki Antero,
kiitos yhteydenotosta. Tosi hyvä, että selvität mieltäsi askarruttavaa asiaa.
Koska onnistut saamaan siemensyöksyn itsetyydytyksessä, tarkoittaa se sitä, että peniksesi toimii siemensyöksyjen osalta ”oikein”. Sinun ei tarvitse olla siis huolissaan siitä, ettet ole saanut yöllistä siemensyöksyä. On oikeastaan sama, miten siemensyöksyn saa, mutta niiden alkaminen kertoo murrosiän kehityksestä ja sukukypsyyden saavuttamisesta. Siemensyöksyjen alkaminen mahdollistaa lisääntymisen, samoin kuin kuukautisten alkaminen henkilöillä, joilla on kohtu.
Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Väestöliiton artikkelista ”Mitä siemenneste on?”, sekä jutella aiheesta Väestöliiton Seksuaalineuvontachatissa.
Moi! Kiva kun laitoit meille viestiä!
Viestistäsi huomaa, että osaat hyvin havainnoida murrosiän tuomia muutoksia kehossasi. Kerroit, että sinulla on alkanut erittyä valkovuotoa noin vuosi sitten, minkä lisäksi sinulla on ollut rusehtavaa vuotoa ja alavatsakipuja. Tämä voisi viitata siihen, että kuukautisesi ovat alkamaisillaan tai jo alkaneet. Ensimmäisten kuukautisten vuoto nimittäin on monilla rusehtavaa ja niukkaa.
Kuukautisten alkaminen kertoo sukukypsyyden eli lisääntymiskyvyn saavuttamisesta – toisin sanoen raskaaksi tuleminen on mahdollista. Kuukautisten aikana kohdun seinämiin muodostunut verinen limakalvo poistuu emättimen kautta, kun munasolu ei ole hedelmöittynyt. Tätä kutsutaan kuukautisvuodoksi, joka on yksi kuukautiskierron vaihe. Kuukautiskierto kestää yleensä 23–35 päivää, eli kuukautiset tulevat nimensä mukaisesti yleensä noin kerran kuussa. Kuukautiskierron pituus voi kuitenkin vaihdella paljon etenkin murrosiässä. Kuukautisten alettua, kierron pituus voi olla hyvinkin epäsäännöllinen pidemmän aikaa, eikä siksi kannata huolestua, jos ne eivät tule joka kuukausi. Myös se voi vaihdella, minkä verran vuotoa tulee ja kuinka kauan kuukautiset kestävät. Yleensä ne kestävät 2–7 päivää. Joillakin ilmenee myös kuukautiskipuja, joiden hoitamiseen löydät vinkkejä täältä.
Onko sinulla luotettavaa aikuista (esim. huoltaja, sukulainen tai kouluterveydenhoitaja), jonka kanssa olet keskustellut murrosiästä ja kuukautisista ja jolle voisit kertoa kuukautistesi alkamisesta? Entä onko sinulle jo hankittu kuukautissuojia tai voisitteko yhdessä luotettavan aikuisen kanssa käydä ostamassa niitä? Vaihtoehtoina on mm. kertakäyttöisiä siteitä, kankaisia kestositeitä, tamponeja, kuukautisalushousuja ja kuukautiskuppeja. Erilaisista kuukautissuojista voit lukea lisää Hyvä Kysymys -sivustolta. Voi olla hyvä idea kokeilla paria kolmea erilaista suojaa, jotta tiedät, mikä sopii sinulle parhaiten.
Kuukautiset askarruttavat monia muitakin nuoria, ja olemmekin koonneet Fressiksen artikkeliin vastauksia yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Halutessasi voit sieltä lukea lisää kuukautisista.
Riemukasta talven jatkoa!
Hei, kiitos kysymyksestä!
Kyse voi hyvinkin olla alkaneista kuukautisista. Viestissäsi ei tule kuitenkaan ilmi verisen vuodon määrää tai väriä. Jos kyse on enemmän valkovuodosta, jossa on mukana veriviiruja, kyse ei välttämättä ole vielä kuukautisista. Voi kuitenkin hyvin olla, että kuukautiset tekevät tuloaan. Huomaat varmasti, kun kyse on kuukautisvuodosta. 🙂
Ensimmäisinä kertoina kuukautisissa voi tulla limaista ja enemmänkin rusehtavaa vuotoa pikkuhousuihin tai pyyhkiessä. Ajan kanssa vuoto alkaa usein muuttua selkeästi kirkkaan punaiseksi ja veriseksi vuodoksi. Kuukautisvuoto voi olla myös tummanpunaista väriltään. Valkovuoto värjäytyy usein kuukautisverestä rusehtavaksi juuri ennen ja myös jonkin aikaa jälkeen kuukautisten.
Kuukautisvuoto voi alkuun olla hyvin niukkaa ja kestää vain muutaman päivän. Toisilla kuukautiset voivat olla runsaatkin ja kestää pidempään, jopa 7 päivää. Vaikka vuoto olisi vähäistä, tarvitaan siihen usein kuitenkin jotain kuukautissuojaa, kuten sidettä tai tamponia. Kuukautissuojia kannattaakin alkaa jo pitää mukana repussa/laukussa siltä varalta, että kuukautiset alkavat jossain muualla kuin kotona.
Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että murrosiän kehitys etenee kuten kuuluukin. Ne alkavat yleensä 10-16 -vuotiaana. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia ajatuksia, joiden kanssa ei kannata jäädä yksin. Jos vain on mahdollista, kannattaa kuukautisten alkamisesta kertoa esimerkiksi äidille tai jollekin toiselle turvalliselle aikuiselle, kuten koulun terveydenhoitajalle. Heidän kanssaan voit jutella paitsi ajatuksistasi kuukautisten alkamiseen liittyen, myös erilaisista kuukautissuojista ja muista käytännön asioista. 🙂
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua! Voit halutessasi lukea lisää kuukautisista Fressiksen artikkelista.
Moikka nimimerkki Gh,
kiitos viestistä. Siemensyöksyjen ja kuukautisten alkaminen ovat merkkejä siitä, että voi saada lapsia. Siemensyöksyt alkavat noin 12–14-vuotiaana ja kuukautiset puolestaan 10–16-vuotiaana, eli murrosiässä. Ei ole siis tavallista, että 7 – 8 -vuotiaana tultaisiin raskaaksi, mutta ei se ole myöskään täysin poissuljettua. Tällöin myös murrosiän kehityksen täytyy alkaa poikkeuksellisen varhain.
Murrosiän muutokset vaikuttavat myös sukuelimiin niin, että yhdyntäseksi, joka on tavallinen tapa tulla raskaaksi, voi onnistua miellyttävällä tavalla. Toki siihen tarvitaan myös muuta kuin sukuelinten kehittymistä, kuten esimerkiksi halua, valmiutta ja turvallisuuden tunnetta yhdyntää/seksiä kohtaan, sekä kykyä kiihottua. Voit lukea lisää ekasta seksikerrasta täältä ja raskauden alkamisesta tästä artikkelista.
Jos haluat jutella asiasta lisää, niin se onnistuu nimettömästi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa.
Mukavaa syksyn jatkoa!
Heippa ja kiitos kysymyksestä!
Tämä onkin asia, joka mietityttää montaa ikäistäsi nuorta Fressiksessä. Menkkojen eli kuukautisten alkamiseen ei valitettavasti voi itse millään tavalla vaikuttaa. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin, eikä niitä saa alkamaan itse. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.
Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa vähitellen valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisenkin jälkeen kuukautisten tulemiseen voi mennä vielä useampi vuosi. Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella menkkoja ihan rauhassa. Odottaminen voi tuntua vaikealta, mutta usko pois, kyllä ne sieltä vielä alkavat 😊
Voit odotellessasi tutustua Fressiksen uusiin artikkeleihin menkoista ja lukea täältä myös vastauksia muihin nuorten lähettämiin kysymyksiin näistä samoista aiheista.
Aurinkoista syksyä!
Moi nimimerkki Pinja,
Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. On luonnollista, että kuukautisten alkamisesta ei halua jutella muille – ei vaikka kyseessä olisi oma äiti, joka on käynyt samat murrosiän vaiheet läpi nuoruudessaan. Haluankin heti alkuun sanoa, että sinun ei myöskään ole millään lailla pakko kertoa kuukautisten alkamisesta äidillesi, jos et halua.
Viestistäsi käy kuitenkin ilmi se, että haluaisit kertoa asiasta äidillesi. Osaatko arvioida sitä, miksi asiasta kertominen pelottaa sinua? Jännittääkö sinua äitisi reaktio? Voisitko jutella asiasta ensin jonkun toisen luotettavan aikuisen, kuten kouluterveydenhoitajan kanssa ja hakea sitä kautta rohkaisua keskusteluun äitisi kanssa? Rohkaisua asiasta keskusteluun voit hakea myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatistä. Myös sen sanominen ääneen, että haluaisit jutella äitisi kanssa jostain, mistä jutteleminen pelottaa sinua, on ok ja voi auttaa. Näin äitisi osaa varautua siihen, että kertominen ei ole sinulle helppoa.
On joka tapauksessa hieno asia, että kuukautisesi ovat alkaneet. Murrosikään liittyviä muutoksia ei tarvitse mitenkään häpeillä. Ne ovat hieno merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti. Täältä voit lukea vastauksia muiden nuorten lähettämiin kysymyksiin kuukautisten alkamisesta. Käy lukemassa lisää menkoista myös artikkelistamme.
Kysyt myös tamponien käytön aloittamisesta. Tamponeja on montaa eri kokoa ja käytön harjoitteleminen kannattaa aloittaa pienimmästä koosta. Koko on ilmaistu tamponipaketissa pisaran kuvilla: mitä useampi pisara paketissa on tummennettuna, sitä imukykyisemmästä ja runsaampaan vuotoon tarkoitetusta tuotteesta on kyse. Osassa tamponeissa on asetin, jonka jotkut saattavat kokea helpottavan tamponin asettamista paikoilleen. Kokeilemalla selviää, kumpi sopii omaan käyttöösi parhaiten.
Tamponin laittoa helpottaa, jos pystyy rentoutumaan. On täysin luonnollista, että tällaisen uuden asian edessä jännittää, eikä asia välttämättä ota heti sujuakseen. Ei kannata siis säikähtää sitä, jos ei heti onnistu ja rohkeasti yrittää uudestaan. Silloin kun kovasti jännittää, jännittää samalla lantionpohjan lihaksia ja tamponin laitto voi sattua. Rentoutumiseen voi auttaa esimerkiksi syvään hengittäminen ja suun kautta ulospuhaltaminen. Tamponin laittaminen voi myös tökkiä, jos sitä työntää väärään suuntaan. Tamponia ei työnnetä suoraan ylös, vaan viistosti ylös ja taakse. Lisäksi voi kokeilla itselleen sopivaa asentoa asettaa tamponi. Tamponia laittaessa jotkut esimerkiksi nostavat toisen jalan korokkeen (vaikka wc-pöntön kansi tai kylpyammeen reuna) päälle ja toiset laittavat tamponin istuessaan wc-pöntöllä. Oikean suunnan ja asennon löytää vain kokeilemalla ja harjoittelemalla. Jos tamponin laittaminen tuntuu vaikealta tai tekee kipeää, ei hätää, se tulee varmasti vielä onnistumaan, kun rauhassa opettelee. Täältä voit katsoa vielä kuvituskuvan tamponin asettamisesta.
Voit jutella kouluterveydenhoitajan kanssa myös tamponien käytöstä. Tsemppiä sinulle aiheen puheeksi ottamiseen äitisi kanssa!
Heippa ja kiitos kysymyksestä!
On tosi luonnollista, että kuukautisten alkaminen mietityttää. Kuukautisten alkaminen tapahtuu jokaisella omaan yksilölliseen tahtiin. Niiden alkamiseen ei myöskään voi itse vaikuttaa mitenkään.
Tavallisimmin kuukautiset alkavat 10-16 ikävuoden välillä. Kuukautisten alkamista ei myöskään pysty ennustamaan. Valkovuodon alkaminen on merkki siitä, että keho alkaa valmistautumaan kuukautisiin. Valkovuodon alkamisen perusteellakaan ei kuitenkaan valitettavasti pysty sanomaan mitään tarkkaa ajankohtaa sille, milloin kuukautiset voisivat alkaa.
Murrosiän muutoksia ei kannata vertailla kavereiden tilanteeseen. On tosi ymmärrettävää, ettei tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain, josta ei itse vielä oman kokemuksen kautta tiedä. Murrosiän muutosten etenemiseen ei kuitenkaan pysty itse vaikuttamaan ja vertailu saattaa tuoda vain ikävän mielen. Parhaiten tuet murrosiän kehitystäsi pitämällä huolta siitä, että syöt ja liikut monipuolisesti ja riittävästi ja että nukut tarpeeksi.
Kuukautisten alkamista ei kannata siis tässä vaiheessa vielä murehtia. Voit odotella kuukautisten alkamista ihan rauhassa, koska ihan varmasti ne sieltä vielä alkavat 😊
Aurinkoista syksyä!
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi. On luonnollista odottaa malttamattomana kuukautisten eli menkkojen alkamista. Onkohan sinulla jokin erityinen syy sille, miksi toivoisit, että kuukautiset alkaisivat mahdollisimman nopeasti? Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia.
On totta, että se, milloin omalla äidillä on alkanut kuukautiset, voi antaa viitteitä siitä minkä ikäisenä itsellä menkat voisivat alkaa. Menkkojen alkaminen on kuitenkin yksilöllistä, eikä sitä voi suoraan päätellä äidin kuukautisten alkamisesta. Kuukautiset alkavat yleensä 10-16 ikävuoden välillä. Ne voivat siis alkaa myös aiemmin tai myöhemmin kuin äidilläsi. Murrosikä etenee muutenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä kuukautisten alkamiseen pysty siksi itse vaikuttamaan. Niitä ei siis saa itse alkamaan aiemmin.
Kuukautisten alkamista ei kannata verrata kavereiden tilanteeseen, kuten ei murrosiän muutoksia muutenkaan. Ymmärrän ettei se ajatuksena tunnu kivalta, jos muiden elämässä tapahtuu jotain mistä ei itse oman kokemuksen kautta vielä tiedä, mutta vertailu tuo usein vain ikävän mielen. Asiaa ei siis kannata vielä tässä vaiheessa murehtia. Voit odotella kuukautisten alkua rauhassa, koska ne ihan varmasti sieltä vielä alkavat 😊
Voit odotellessasi tutustua Fressiksen uusiin artikkeleihin menkoista ja lukea täältä myös vastauksia muihin nuorten lähettämiin kysymyksiin näistä samoista aiheista.
Aurinkoista kesää!
Hei,
Kiitos kysymyksestäsi. Onneksi olkoon kuukautisten alkamisesta! Se on merkki siitä, että kehosi toimii hienosti ja murrosiän kehitys etenee hyvin. On hyvin tavallista, että kuukautiset ovat epäsäännölliset pari-kolme vuotta niiden alkamisesta. Se johtuu siitä, että kehon säätely ei ole vielä valmis, eikä mm. munasolu irtoa säännöllisesti. Epäsäännöllisyyttä voi olla kuukautiskierrossa, eli siinä kuinka usein kuukautiset tulevat, niiden kestossa, eli siinä kuinka monta päivää vuoto kestää, sekä niiden runsaudessa. Kuukautisten alkaminen mietityttää monia nuoria ja voitkin lukea lisää aiheesta täällä Kysy asiantuntijalta -palvelussa. Lue myös Hyvä kysymys-palvelun artikkeli: Mitä on kuukautiset? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)
Aurinkoista kevättä!
Heippa ja kiitos viestistäsi!
On tosi tavallista, että murrosiän alkamiseen voi liittyä erilaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toista saattaa ahdistaa se, että muutokset tuntuvat tulevan aiemmin kuin muilla, ja toinen taas saattaa miettiä, miksi itsellä muutoksia ei ole vielä näkynyt. Murrosikään kuuluu myös tavallisesti se, että vertaa itseään muihin ja opettelee hyväksymään omassa kehossa tapahtuvia muutoksia.
Murrosiässä oma keho voikin tuntua erilaiselta kuin luokkakaverien kehot. Murrosiän kehitys etenee kuitenkin jokaisella omaan tahtiin, eikä sen etenemiseen voi itse vaikuttaa. Murrosikään liittyviä muutoksia ei myöskään kannata mitenkään häpeillä, sillä ne ovat merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti.
Kerroit myös, että sinua jännittää kuukautisten alkaminen. Kuukautiset ovat myös luonnollinen osa murrosiän kehitystä. On kuitenkin tosi ymmärrettävää, että niiden alkaminen voi jännittää, sillä onhan kyseessä sinulle ihan uusi asia. Voisitko jutella asiasta esimerkiksi äitisi kanssa? Hän on käynyt nuoruudessa saman asian läpi ja siten varmasti tietää, mistä on kyse. Hän voi varmasti vastata myös sinua askarruttaviin kysymyksiin kuukautisista, jolloin niiden alkaminen ei ehkä tunnu enää niin jännittävältä. Myös esimerkiksi kouluterveydenhoitaja on luotettava aikuinen, jolta voit rohkeasti kysyä sinua mietityttävistä asioista kuukautisiin tai muihin murrosiän muutoksiin liittyen.
Murrosiän muutoksista ja kuukautisista löydät myös paljon hyvää tietoa Väestöliiton sivuilta.
Kivaa kevään jatkoa!
Moikka ja kiitos viestistäsi!
Kerroit, että kuukautisesi ovat alkaneet, mutta et uskalla kertoa niistä äidillesi. Kuukautisten alkamiseen voi liittyä monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Kuukautisten alkaminen on kuitenkin luonnollinen osa murrosiän kehitystä, eikä kuukautisissa ole mitään hävettävää. Se on merkki siitä, että kehityksesi etenee normaalisti.
Ymmärrän, että asian kertominen äidille saattaa jännittää. Äitisi on kuitenkin käynyt nuoruudessa saman asian läpi ja siten varmasti tietää mistä on kyse. Hän voi varmasti myös vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Voit siis ihan huoletta kertoa kuukautisten alkamisesta. Voit myös mainita äidillesi, että et halua kuitenkaan muiden tietävän asiasta, jolloin äitisi ei varmastikaan kerro asiasta eteenpäin.
Viestissäsi kerroit myös, että tunteet tuntuvat menevän sinulla laidasta laitaan. Elämässä on yleensäkin aika tavallista, että tunteet saattavat välillä vaihdella nopeastikin. Mutta erityisesti murrosiän mukanaan tuomien muutosten myötä tällainen tunteiden ”heittely” on ihan luonnollista. Voit lukea lisää aiheesta täältä.
Sinua mietitytti myös pituuskasvusi. Murrosiän alussa pituuskasvu on yleensä hidasta. Murrosiän edetessä pituuskasvu alkaa kiihtyä ja kasvupyrähdyksen aikana pituutta voi tulla jopa 10cm vuodessa. Tytöillä kasvupyrähdys alkaa keskimäärin 12-vuotiaana ja on nopeimmillaan murrosiän keskivaiheilla. Pituuskasvu, kuten muutkin murrosiässä tapahtuvat muutokset, on kuitenkin hyvin yksilöllistä ja etenee jokaisella omaan tahtiin. Niin kuin terveydenhoitaja olikin jo sinulle sanonut, kasvupyrähdys tulee kyllä sinullekin ajallaan. Valitettavasti sen tarkkaa ajankohtaa on tosiaan mahdotonta arvioida. Sinulla ei kuitenkaan ole syytä huoleen sen suhteen.
Pohdit myös, onko itsetyydytys normaalia ja voiko siitä olla jotain haittaa. Murrosiässä on ihan normaalia, että oma keho ja itsetyydytys alkavat kiinnostaa. Itsetyydytyksessä ei ole mitään pahaa eikä siitä ole haittaa. Päinvastoin itsetyydytys on hyvä keino tutustua omaan kehoon ja asioihin, jotka tuovat itselle nautintoa. Itsetyydytyksestä voit lukea lisää Fressiksen artikkelista.
Aurinkoista kevättä!
Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi! Kuukautisen alkaminen mietityttää monia nuoria Fressiksessa. 🙂
On hyvin todennäköistä, että tuo ”pikku läntti verta” oli ensimmäinen kuukautisvuotosi ja kuvauksesi perusteella kuulostaa siltä, että seuraava kuukautisvuotosi voisi olla alkamaisillaan. Valkovuoto saattaa olla rusehtavaa ennen kuukautisia ja niiden jälkeen, ja rusehtava vuoto voi olla myös kuukautisvuotoa. Ennen kuukautisia ja ensimmäisinä vuotopäivinä saattaa myös alavatsaan hieman sattua tai nipistellä.
Kuukautisten alkamisen jälkeen kuukautisvuodot saattavat hakea muotoaan usean vuoden ajan niiden alkamisesta. Joskus vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä huolestu, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin.
Suosittelen sinua merkkaamaan kuukautisten alkamisen kalenteriin niin voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa aina ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen. Pidä nyt myös varmuuden vuoksi aina mukanasi, esimerkiksi repussa tai laukussa, sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Lisää kuukautissuojista voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.
Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia. Joka tapauksessa kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että kehosi toimii niin kuin pitääkin ja murrosiän kehitys etenee. Jos haluat, ja jos se on mahdollista, voisit keskustella kuukautisten alkamisesta esimerkiksi äitisi kanssa. Se ei ole pakollista, mutta voi helpottaa käytännön asioissa, kuten siinä, että sinulla on käytettävissäsi sinulle sopivia kuukautissuojia ja särkylääkkeitä kuukautiskipujen varalle. Ehkä sinulla on muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen, joista voisit jutella äitisi kanssa? Äitisi on kokenut nuoruudessa samat murrosiän vaiheet, eli myös kuukautisten alkamisen, joten hän ymmärtää sinua ja osaa varmasti vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Jos sinun ei ole mahdollista jutella näistä asioista äitisi kanssa, voit hyvin mennä juttelemaan niistä myös kouluterveydenhoitajalle.
Käy lukemassa vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.
Heippa!
Valkovuodon väri voi vaihdella, ja olla välillä myös rusehtavaa, mutta kyseessä saattoi hyvinkin olla myös ensimmäiset kuukautisesi. Onneksi olkoon! 😊 Kuukautisten alkaminen on hieno merkki siitä, että kehosi toimii niin kuin pitääkin ja murrosiän kehitys etenee. Kuukautisten alkaminen voi herättää monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Toisille se voi olla tosi iso juttu ja toisille taas arkisempi asia.
Ensimmäinen vuoto on usein punertavaa tai rusehtavaa vuotoa, ja vatsakivut ovat myös yleisiä kuukautiskipuja. Vuotoa voi tulla vähän, ja se voi kestää muutaman päivän ajan. Toisaalta vuoto voi olla myös runsaampaa, selkeästi veristä vuotoa ja kestää useammankin päivän. Vuotopäiviä on normaalisti 3–7. Alkuvaiheessa kuukautiset voivat olla hyvinkin epäsäännölliset, joten älä ihmettele, jos menee useampi kuukausi ennen seuraavaa vuotoa. Tavalliset särkylääkkeet tepsivät useimmiten kuukautisten aiheuttamiin vatsakipuihin.
Suosittelen sinua merkkaamaan kuukautisten alkamisen kalenteriin niin voit seurata kuukautiskiertoasi. Kuukautiskierron pituuden laskeminen alkaa aina ensimmäisestä vuotopäivästä ja päättyy seuraavien kuukautisten alkamiseen. Pidä nyt myös varmuuden vuoksi aina mukanasi, esimerkiksi repussa tai laukussa, sidettä tai pikkuhousunsuojaa, jotta olet varautunut seuraavaa vuotoa varten. Lisää kuukautissuojista voit lukea Hyvä kysymys -sivun artikkelista.
Jos haluat, ja jos se on mahdollista, voisit keskustella kuukautisten alkamisesta esimerkiksi äitisi kanssa. Se ei ole pakollista, mutta voi helpottaa käytännön asioissa, kuten siinä, että sinulla on käytettävissäsi sinulle sopivia kuukautissuojia ja särkylääkkeitä kuukautiskipujen varalle. Ehkä sinulla on muitakin kysymyksiä kuukautisiin liittyen, joista voisit jutella äitisi kanssa? Äitisi on kokenut nuoruudessa samat murrosiän vaiheet, eli myös kuukautisten alkamisen, joten hän ymmärtää sinua ja osaa varmasti vastata sinua askarruttaviin kysymyksiin. Jos sinun ei ole mahdollista jutella näistä asioista äitisi kanssa, voit hyvin mennä juttelemaan niistä halutessasi myös kouluterveydenhoitajalle tai jollekin toiselle luotettavalle aikuiselle.
Käy lukemassa vielä lisää menkoista Fressiksen artikkelista.
Aurinkoista tammikuuta!