Mikäli asiasi on kiireellinen, koskee yleisterveyttä tai lääkitystä (esim. e-pillerit, kiputilat, iho- tai vatsaoireet), olethan yhteydessä kouluterveydenhuoltoon tai omaan terveysasemaasi.
Moikka!
Vastaamme kysymykseesi nyt hyvin yleisellä tasolla, koska se ei ole aihepiiriltään asiantuntemusalaamme. Kysy asiantuntijalta -palvelun ohjeistuksessa olemme kuvanneet, että Fressiksen asiantuntijoilta voit kysyä tupakka- ja nikotiinituotteisiin, ruokaan, liikuntaan, uneen ja arkirytmiin, alkoholiin, aurinkoterveyteen, mielen hyvinvointiin sekä seurusteluun ja seksuaaliterveyteen liittyvistä teemoista.
Covid-19-infektion pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta kovin hyvin, mutta ympäri maailmaa tehdään aiheesta runsaasti erilaista tutkimusta ja tietoa aiheesta tulee vähitellen lisää. Nyt jo tiedetään, että etenkin vakavampien tautimuotojen jälkeen on mahdollista, että kehoon jää jotain pitkäaikaisia ja mahdollisesti pysyviäkin vaikutuksia. Sairastetulla infektiolla on huomattu yhteyksiä kognitiivisiin toimintoihin ja muistiin, mutta vielä on liian aikaista arvioida ovatko nämä muutokset pysyviä. Covid-19-infektion mahdollista yhteyttä syöpäsairauksiin ei ole vielä tutkittu (review-artikkeli 01/22). Se alkaa kuitenkin olla selvää, että Covid-19-infektion haitat eivät kaikissa tapauksissa rajoitu pelkästään akuuttiin tilanteeseen, vaan erilaisia jälkiseuraamuksia voi olla.
Lisätietoa koronaviruksesta saat THL:n sivuilta.
Moi nimimerkki Hippa,
kiitos yhteydenotosta. On tavallista, että uusiin elämäntilanteisiin tottuminen vie aikaa, kuten äidin raskausuutiseen. Omaa sopeutumista oudolta tuntuviin asioihin voi helpottaa, jos niistä juttelee jonkun toisen kanssa. Silloin asioihin saa lisää näkökulmia. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi Sekasin-chattiin tai Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin ja jutella niissä aiheesta lisää.
Kirjoitat viestissäsi, että haluaisit tietää, miltä äidinmaito maistuu. Tällaiset ajatukset ovat ok, eivätkä ne lähtökohtaisesti ole haitallisia. Kaikenlaisia ajatuksia tulee ja menee, eikä niitä voi estää. Kysyt viestissäsi, miten voisit kertoa äidillesi siitä, että haluat imeä hänen rintaansa ja tietää miltä äidinmaito maistuu. Tai näin viestisi ymmärsin.
Kun lähtee käytännössä toteuttamaan omia ajatuksiaan, kyse ei ole enää pelkistä ajatuksista, vaan toiminnasta. Ymmärrät varmasti itsekin tämän, koska kysyt, miten voisit kertoa ajatuksistasi äidillesi ilman että hän suuttuu. Kuten itsekin asiaa pohdit, mieliteossa ei siis ole mitään pahaa, eikä se vahingoita ketään. Kuitenkin siinä, että käytännössä ehdottaisit äidillesi, että imisit hänen rintaansa, ei ole kyse enää mieliteostasi tai ajatuksesta. Sen sijaan siinä on kyse äitiisi kohdistuvasta toiminnasta, johon liittyy myös hänen tunteensa ja ajatuksensa. On siis hyvä, että mietit ja puntaroit asiaa, ennen kuin toimit. Niin teemme useimpien asioiden kohdalla, etenkin, kun niihin liittyy muita ihmisiä. Se on toisen ihmisen ottamista huomioon.
Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua, vaikka en osaakaan vastata sinulle siihen, miten voisit, tai kannattaisiko sinun edes kertoa mieliteostasi äidille. Loppuen lopuksi sinä tunnet äitisi minua paremmin ja vastaat omasta toiminnastasi, joten sinun kannattaa itse miettiä asia loppuun. Joskus pysähtymällä kuuntelemaan omia tunteita voi saada vinkkiä myös oman toimintansa tueksi. Jos esimerkiksi joku asia kovasti pelottaa, niin tunnetta kannattaa ehkä kuunnella, tai ainakin miettiä mistä se johtuu. Halutessasi voit käydä tästäkin asiasta lisää keskustelua edellä mainitsemissani chateissa.
Hyvää kesän jatkoa sinulle!
Hei Yöpissis (hauska nimimerkki!),
Hyvä kysymys! Aika monet käyvät kerran ja joskus parikin kertaa yöllä pissalla, se on ihan normaalia. Ilmeisesti ongelma onkin se pissan lirahtelu eivätkä varsinaisesti vessakäynnit.
Et kertonut, lirahtaako pikkareihin pikkuisen vai kastuvatko paikat kunnolla. Yleensä tytöt pystyvät aika hyvin pysäyttämään virtsasuihkuaan niin että ihan kaikki ei lirahda kerralla. Et myöskään kertonut, onko oireesi uusi vai oletko koko elämäsi ajan ollut yöpissijä.
Se että ylipäätään moni meistä pystyy olemaan pissaamatta koko yöunen ajan, on oikeastaan aika erikoista. Päivällähän yleensä käymme pissalla tiheämmin kuin kerran kahdeksassa-yhdeksässä tunnissa. Pissanpidätyskyky riippuu paljon antidiureetti-nimisestä hormonista, joka kehityksen aikana saa vähitellen vuorokausirytmin sellaiseksi, että yöllä erittyy vähemmän virtsaa kuin päivällä. Joillakin ihmisillä tämän vuorokausirytmin kehittyminen kestää pidempään kuin toisilla. Yökastelu on pojilla tavallisempaa kuin tytöillä.
Jos pissaa lirahtaa oikeasti aika paljon, sinun kannattaa kertoa asiasta luotettavalle aikuiselle, kuten huoltajallesi ja mennä lääkäriin. Antidiureettista hormonia on olemassa suussa sulavina tabletteina. Tarvitaan kuitenkin lääkärin kirjoittama resepti, että tätä lääkettä saisi ostettua apteekista. Ennen lääkkeen aloittamista suljetaan pois, ettei oireesi taustalla ole virtsatietulehdusta.
Tavallisempaa kuin ongelmat antidiureettisen hormonin erityksessä, on kuitenkin se, että sinulla on tapana juoda turhan paljon iltaisin. Jos juo paljon, erittyy paljon pissaakin. Voisit siit koittaa vähentää iltajuomista ja käydä vielä vessassa ennen nukkumaanmenoa.
Noista alapään kutinoista ja muista tuntemuksista sanon vain sen, että pimppi tykkää ilmakylvyistä. Jos olet huomannut, että liian kireät farkut tai pikkuhousut hiostavat, voisit koittaa vaihtaa ne puuvillaisiin ja kepeämpiin pöksyihin tai pitää öisin vain yöpaitaa ilman pöksyjä. Siis siinä vaiheessa kun pissan lirahtelut on saatu kuriin.
Tsemppiä matkaan!
Hei nimimerkki Saunoja,
Kiitos hyvästä kysymyksestä, johon pohdimme vastausta oikein porukalla. Sekä ihon että sukuelinten syylät ovat HPV:n aiheuttamia, mutta yleensä ne ovat eri HPV-tyyppiä. Ihon syylät voivat kyllä levitä eri puolille saman ihmisen kehoa. Sukuelinten syylät eivät toisaalta herkästi leviä muualle iholle. Terve iho ja terve limakalvo ovat hyviä puolustautumaan, joten jos sukuelimissä ei ole haavaa tai ihottumaa, kuvittelisi, ettei HPV kovin helposti tartu. Jalkapohjan syylän päälle muodostuu toisaalta myös usein känsä, joka on tiivistä sarveismassaa. Tuo känsä luultavasti vähentää jalkapohjan syylän tartuttavuutta.
Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua!
Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.
Mietit viestissäsi onko sinulla pisamia nännien ympärillä ja kerrot niiden näyttävän samoilta kuin pisamat kasvoissa. Ihosyöpä mietityttää sinua. Valitettavasti näkemättä on vaikea arvioida asiaa kovin tarkasti, ja ottaa kantaa siihen onko kyse pisamista vai jostain muusta, mutta en usko, että sinulla on kuitenkaan syytä huoleen.
Pisamat ovat vaaleanruskeita 2–3 millimetrin kokoisia läikkiä ihmisen ihossa. Ne ovat pigmenttihäiriö ja myös perinnöllisiä. Kuten tiesitkin, pisamille ominaista on se, että ne tummuvat auringossa ja taas talven tullessa alkavat haalentua ihossa. Niitä esiintyy usein kasvoissa, mutta myös muilla alueilla kehossa. Ei ole siis erikoista, että niitä olisi muuallakin päin kehoa kuvailemillasi alueilla. Pisamat ovat vaarattomia eikä niistä tarvitse olla huolissaan. Pieniä muuttumattomia pisamia ei siis tarvitse lääkärille näyttää.
Jos iholle tulisi uusia muutoksia, jotka olisivat esimerkiksi kutisevia, vuotaisivat verta tai kasvaisivat kokoa selkeästi niin nämä olisi hyvä käydä näyttämässä lääkärille. Myös jos asia sinua kovasti huolettaa, on siinä jo riittämiin syytä ottaa yhteyttä omaan terveysasemaasi ja mennä lääkärin puheille.
Moikka ja kiitos viestistä!
Murrosiässä on tosi tavallista miettiä, eteneekö oma kehitys normaalisti ja verrata itseään muihin. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokaisella murrosiän muutokset tapahtuvat omaan tahtiin, ja jokainen meistä on erilainen yksilö ja arvokas sellaisenaan kuin on. Mitään yhtä ”oikeanlaista” kehoa ei siis ole olemassa.
Kun tytöllä alkaa rintojen kehitys murrosiässä, alkuun vain nänni on yleensä koholla. Sen jälkeen rintarauhaskudosta alkaa muotoutua, itse rinta kohota ja nännin ympärillä oleva nännipihakin usein suurenee. Rintojen kehitys kestää noin 3-5 vuotta. Rinnat muotoutuvat myös elämän aikana vielä aikuisenakin, esimerkiksi raskauden tai imetyksen jälkeen.
Erilaisia rintoja ja nännejä on lopulta oikeastaan yhtä paljon kuin maailmassa on ihmisiä. Joillakin nännin alue ja nännit ovat suuremmat tai tummemmat kuin toisilla, toisilla ne taas ovat esimerkiksi enemmän koholla. Mitään oikeaa muotoa tai kokoa ei ole olemassa rintojen/nännien suhteen. Sinulla ei siis ole syytä huoleen.
Rinnoista ja niiden kehityksestä löydät lisää tietoa täältä.
Kivaa kesää!
Hei nimimerkki Tuomas,
kiitos yhteydenotostasi. Jos siitä, että esinahka on osittain kiinni terskassa, on ollut sinulle jotain haittaa, esimerkiksi kipua, asia kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Myös silloin, jos se estää terskan pesemisen tai itsetyydytyksen. Jos opiskelet, voit kysyä lääkäriaikaa opiskeluterveydenhuollosta. Voit ottaa yhteyttä myös terveysasemalle. Väestöliiton artikkelista löydät tarkemmat ohjeet lääkäriin hakeutumiseen. Lääkäri pystyy ottamaan asiaan paremmin kantaa keskusteltuaan kanssasi ja siten saat myös tarvittavat hoito-ohjeet ja seurannan asiaan.
Jos terskassa kiinni olevasta esinahasta ei ole ollut sinulle mitään haittaa, ei asialle tarvitse myöskään tehdä mitään – esinahka irtoaa kyllä ennemmin tai myöhemmin terskan pinnasta. Jos huomaat kuitenkin pohtivasi asiaa edelleen, tai jos aiemmasta poikkeavaa vaivaa tulee myöhemmin, on hyvä käydä lääkärissä. Voit ottaa asian puheeksi myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, ja lukea vielä Väestöliiton esinahkaa käsittelevän artikkelin Hyvä kysymys -verkkosivulta sekä Fressiksen artikkelin peniksestä useimmiten kysytyistä kysymyksistä.
Toivottavasti vastauksestani on sinulle apua. Mukavaa kevään jatkoa!
Hei,
Valitettavasti näin viestin välityksellä on haastavaa selvittää verenvuodon syytä. Kyseessä saattaa olla terskan ja esinahan välisten kiinnikkeiden (frenulum) repeämisestä. Se saattaa johtua esimerkiksi esinahan venymisestä/venyttämisestä. Kuitenkaan emme voi perustaa vastaustamme arvailuun, vaan ihan hyvä on selvittää tilanne lääkärin vastaanotolla, jos verenvuoto on edelleen jatkunut tai sinulle on tullut muita vaivoja, kuten tulehdusoireita (kipua, kuumotusta, punoitusta tms.). Voit hakeutua lääkäriin esimerkiksi koulun terveydenhoitajan tai terveysaseman kautta. Kerro tilanteesta ja lääkärille pääsemisen tarpeestasi huoltajallesi tai muulle luotettavalle aikuiselle, joka voi auttaa ajan varaamisessa. Sillä välin pidä penis puhtaana, vesipesu riittää. Seuraa miten tilanne muuttuu – se saattaa parantua nopeasti itsestäänkin. Täältä voit lukea lisää esinahasta ja kiinnikkeistä: Mikä on esinahka? | Hyväkysymys.fi (hyvakysymys.fi)
Aurinkoista kevättä!
Hei! Kiitos viestistäsi. Kerrot että kiveksesi on turvonnut ja oletan, että turpoaminen on kehittynyt nopeasti. Lääkäriin on syytä hakeutua arvioitavaksi aina, jos toinen tai molemmat kiveksistä kipeytyvät ilman mitään ilmeistä syytä tai turpoavat. Varaa siis pikimmiten aika lääkäriin. Ohjeet lääkäriin hakeutumisesta löydät täältä.
Hei huolestunu,
kiitos viestistä, jossa kerrot ajatuksiasi omista rinnoistasi. Usein murrosiässä omaa kehoa tarkastellaan melko kriittisesti, sillä jokainen haluaa tulla hyväksytyksi omana itsenään, mutta muuttunut keho voi herättää epävarmuutta. Oma keho ei välttämättä täytä omia, tai toisilta kuultuja ihanteita ja normeja, mikä helposti synnyttää riittämättömyyden tunnetta. Medioissa on myös hyvin yksipuolinen kuvasto esimerkiksi rinnoista, vaikka tosiasiassa rintoja on yhtä monenlaisia kuin on ihmisiäkin. On itse asiassa surullista, että kehot nähdään usein ongelmallisina, vaikka ongelma onkin yhteiskunnassa ja meissä ihmisissä, kun yritämme sulloa itseämme ja toisiamme samanlaiseen muottiin.
Haluan kiittää sinua siitä, että kirjoitit omaan kehoon liittyvistä ajatuksistasi ja myös siitä, että olet käynyt lääkärissä selvittämässä rinnoista löytyneitä möykkyjä. Samalla suosittelen sinua olemaan yhteydessä myös Väestöliiton seksuaalineuvontachattiin, jossa voit keskustella nimettömästi asiasta lisää. Usein erilaiset näkökulmat ja ylipäätään mieltä askarruttavasta asiasta keskusteleminen selkeyttää omia ajatuksia myös itselle. Joskus keskustelun kautta oma näkökulma voi muuttua.
Rinnoista haluan vielä sanoa sen verran, että ne eivät ole koskaan täysin ”valmiit”, sillä ne muuttuvat ulkonäöltään paitsi iän myötä, usein myös esimerkiksi painon vaihtelun seurauksena, mikä on täysin luonnollista. Nännipiha puolestaan muodostuu erityyppisistä rauhasista ja sileästä lihaskudoksesta, jonka toimintaa ei voi säädellä tahdonalaisesti, vaan se supistelee esimerkiksi veressä kiertävien hormonien vaikutuksesta. Tai jos on kylmä, nännipihan sileä lihaksisto yleensä supistuu ja nänni tulee paremmin esille. Tämän ilmiön tarkoitus on suojata rintarauhasia kylmältä. Sama ilmiö tapahtuu myös kiihottuessa, mutta eri syystä. Voit lukea lisää rinnoista Väestöliiton artikkelista.
Kertoamasi perusteella ja myös sen vuoksi, että olet käynyt jo lääkärin vastaanotolla, uskon rintojesi suhteen kaiken olevan kunnossa. Jos huomaat uusia, aiemmasta poikkeavia muutoksia rinnoissa, voit hakeutua uudelleen lääkäriin. Rintoja ei voi kotikonstein kasvattaa, mutta rintaliivivalinnalla voi vaikuttaa niiden muotoon ja siihen, miten hyvin ne on tuettu esimerkiksi liikkuessa.
Toivottavasti vastauksesta on sinulle apua. Hyvää kevään jatkoa!
Moikka ja kiitos kysymyksestä!
Penis on hyvä pestä päivittäin vedellä. Pesun yhteydessä esinahka kannattaa vetää taakse, jotta saa pestyä kunnolla myös esinahan alta. Sinne voi kertyä smegmaa eli esinahkatalia, joka voi aiheuttaa hajua penikseen.
Omasta hygieniasta huolehtiminen on tärkeää, joten sitä ei mitenkään tarvitse hävetä. Suihkussa kannattaa keskittyä oman kehon pesemiseen ja halutessaan kääntyä kohti suihkua, niin että saa hieman enemmän yksityisyyttä pesemiseen.
Kivaa kevään jatkoa!
Hei ”Huolestunut” – ja kiitos viestistä.
Pistävä tunne rinnassa on harvoin oire mistään vakavasta sairaudesta. Rinnassa tuntuu monenlaisia oireita. Toiset myös aistivat pienetkin muljahtelut tai rytmin muutokset keskimääräistä paremmin, varsinkin maatessaan vasemmalla kyljellään.
Kun rintakipu on pistävää tai terävää ja sen voi selvästi paikallistaa (pystyt osoittamaan sormella, mihin pistää), ei oire mitä luultavimmin liity sepelvaltimotautiin. Ylävartalolla tuntuva pistävä kipu voi liittyä johonkin lihasvaivaan. Nuorilla ihmisillä rintakipu ylipäätään liittyy ennemmin lihaksiin ja luustoon (esimerkiksi lihasten rasituksen jälkeen) kuin itse sydämeen – ja erityisesti pistävä kipu on yleensä harmiton.
Toistuvat rintakivut voivat olla myös oireita ruoansulatuskanavan vaivoista tai liittyä paniikkihäiriöön. Vaikka pistävä kipu siis luultavimmin ei liity sydänsairauteen, voi olla hyvä puhua huolesta aikuiselle – esimerkiksi omalle huoltajalle tai kouluterveydenhoitajalle.
Aurinkoista kevättä!
Hei Nica,
kiitos yhteydenotosta, jossa kerrot olleesi suhteessa alaikäisenä itseäsi huomattavasti vanhemman miehen kanssa ja kysyt, onko mahdollista, että tässä on tapahtunut rikos. Kerrot, että mies sai sinut tekemään asioita, joita et olisi halunnut tehdä. Valitettavasti tämän perusteella en pysty vielä arvioimaan, onko rikosta tapahtunut, mutta suosittelen sinua jatkamaan keskustelua Rikosuhripäivystyksen palveluissa, joissa voit asioida halutessasi myös nimettömästi: https://www.riku.fi/ Tarkempien tietojen valossa Rikosuhripäivystyksen työntekijä pystyy ottamaan asiaan paremmin kantaa ja ohjaamaan sinua tarvittaessa eteenpäin.
Jos suhteenne sisälsi seksuaalisia tekoja tai yhdyntää, seksuaalirikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä (rikoslain 20. luku). Voit lukea lisää tästä suojaikärajan näkökulmasta Väestöliiton artikkelista, ”Mitä suojaikäraja tarkoittaa?” Joidenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta (rikoslain 8. luku,1 §) syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan, kun asianomistaja (rikoksen kohteeksi joutunut henkilö) täyttää 28 vuotta. Rikos voidaan siis tutkia ja rikoksen tekijä voi joutua rikosoikeudellisesti vastuuseen teoistaan, vaikka tapahtumista olisikin kulunut jo aikaa.
Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että saat apua ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin. Suosittelenkin sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle avun saamiseksi, esimerkiksi ottamalla yhteyttä terveysasemalle, opiskelu- tai työterveyshuoltoon. Voit ottaa asian puheeksi myös Sekasin-chatissa. On tärkeää saada oikeutta, jos on joutunut rikoksen uhriksi, mutta sen lisäksi tarvitaan usein muita ammattilaisia asioiden käsittelyyn, jäsentämiseksi ja avun saamiseksi. Toivottavasti pääset vastauksen avulla asiassa eteenpäin.
Hyvää kevään jatkoa sinulle!