Huomioithan, että emme vastaa lääkityksiin liittyviin kysymyksiin (esim. E-pillerit). Olethan niistä yhteydessä lääkityksen määränneeseen paikkaan tai omaan terveysasemaasi.

Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Ikä: 16-18v
Näppylät ja valkoiset läiskät alapäässä Moikka! Mulla on siis alapäässä valkoisia läiskiä ollut jo ainakin reilu puolivuotta sekä vielä häiritsevämpi juttu on, että reilu viikko sitten tuli punaisia kutittavia...
Fressis

Moikka! Kiitos viestistä!

Kuulostaapa ikävältä vaivalta, ja harmillista että se haittaa nukkumistakin. Valitettavasti asiaa on kuitenkin vaikea arvioida näin yhden viestin perusteella. Siksi ehdotankin, että olisit asiasta yhteydessä vielä terveydenhuollon ammattilaiseen, kuten kouluterveydenhoitajaan tai lääkäriin. Näin saat asiaan paremmin selvyyden ja avun, ja myös huolen pois mielestäsi. On hyvä muistaa, että tällaiset tilanteet ovat heille arkipäivää, joten asiasta kysymistä ei tarvitse ainakaan millään tavalla nolostella.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Epävarma
Ikä: Yli 18v
Mistä tietää, milloin pitää mennä lääkäriin? Missä kohtaa pitää/kannattaa/on ok mennä lääkäriin? Jos itsellä on ollut subjektiivisesti lieviä oireita (jotka tosin vaikuttavat viittaavan krooniseen sairauteen x jota en nyt rupea...
Fressis

Moi! Kiitos yhteydenotostasi!

Jos sinulla on huolta terveyteesi tai jaksamiseesi liittyen, suosittelen sinua ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä terveydenhuollon palveluihin. 😊  Jos olet opiskelija, voit olla yhteydessä esimerkiksi opiskelijaterveydenhuoltoon, ja jos työntekijä, voit ottaa yhteyttä työpaikkasi mahdollisesti tarjoamiin työterveyspalveluihin. Voit myös tottakai soittaa omalle terveysasemallesi, ja he osaavat sitten ohjata sinut asiasi kanssa eteenpäin.

En pidä sitä todennäköisenä, että terveydenhuollon ammattilaiset arvostelisivat sitä, missä vaiheessa hakeudut lääkäriin. Tärkeintä on, että saat apua niihin asioihin, joista olet huolissasi. Olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria tahansa. 😊 Rohkeasti vain!

Tässä vielä ohjeet lääkärille hakeutumiseen.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Heebo
Ikä: 16-18v
Sairauden pelko Oon 17-vuotias poika ja noin 1 1/2 vuotta peniksessä on ollut ilmeisesti helminystyjä tai jotain. Lomalla tullu taas pelko siitä jos onkin joku harvinainen...
Fressis

Hei! Kiitos kysymyksestä!

Erilaisten vakavien sairauksien pelko on yleinen oire, etenkin ahdistuneisuudesta kärsivillä. Olet ilmeisesti kuvien perusteella päätellyt itse peniksen näppylöiden laadun, ja hyvin todennäköisesti osunut oikeaan sen suhteen että ne ovat helmiäisnystyjä. Helmiäisnystyt ovat tavallisia ja yleensä hyvin tunnistettavia ja siis täysin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Niistä ei tarvitse siis olla huolissaan.

Sairauksien toteaminen ja tarvittaessa hoidon määrittäminen ovat lääkärin työtä. Koska asia sinua selvästi vaivaa ja ahdistaa, ehdottaisin sinulle kertaalleen vielä lääkärikäyntiä, jolloin saisit varmuuden asiaan. Usein tämä jo rauhoittaa mieltä merkittävästi.

Millä tolalla ahdistuneisuushäiriösi hoito on? Onko sinulla hoitokontakti johonkin tahoon? Erilaiset pelot ja huolet reagoivat usein terapeuttiseen käsittelyyn. Jos sinulla on hoitokontakti, voisit siellä vielä jutella myös lääkityksestäsi, josta mainitset, ja kysyä tulisiko sitä jollain tavalla tarkastella uudestaan. Lievempiä ahdistusoireita voi lievittää myös työstämällä niitä itse esimerkiksi mielenterveystalon ahdistuksen omahoito-ohjelman avulla. Löydät sen täältä.

Ensisijaisesti neuvoisin sinua kuitenkin käymään lääkärissä näyttämässä iholöydöstäsi, jotta saisit sitä kautta mielenrauhaa. Ja tämän jälkeen tarvittaessa sitten ottamaan yhteyttä ahdistuneisuushäiriötä hoitavalle taholle, jotta siellä voidaan arvioida tulisiko hoitoa esimerkiksi jollain tavalla tehostaa tai muuttaa.

Hienoa kun pyysit apua, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Minä
Ikä: 13-15v
Millä ja kuinka usein ihokarvat kannattaa poistaa? Millä ja kuinka usein kannattaa sheivata jne kainalokarvat? Mua häirittee ne tosi paljon enkä tajuu oikee miten kaikki saa niin sileät kainalot? Ja kuinka...
Fressis

Moikka! Kiva että otit yhteyttä sinua mietityttävästä asiasta 😊

Ihokarvoja voi tosiaan poistaa, jos itse haluaa ja jos ne itseä jollain tavalla häiritsevät. Niin ei kuitenkaan tarvitse, eikä millään tavalla kuulu tehdä. Ihokarvojen poistamiseen on monia erilaisia tapoja, ja joillain tavoilla poistettuna karvat pysyvät pidempään poissa kuin toisilla. Karvojen kasvu ja se, mitkä menetelmät sopivat kullekin, on myös yksilöllistä. Siksi on vaikea sanoa, mikä menetelmä ja kuinka usein tehtynä voisi sopia sinulle.

Mainitset itse höylällä sheivaamisen. Sheivaamalla poistetut karvat kasvavat sänkenä takaisin parissa-muutamassa päivässä. Tällä menetelmällä voi joutua poistamaan karvat parinkin päivän välein, jos haluaa, että esimerkiksi kainalot pysyvät sileänä. On kuitenkin hyvä huomioida, että on tavallista, että ihokarvojen poistamisen jälkeen iho ärsyyntyy. Tällöin iho kutisee ja siihen tulee näppylöitä, eli lopputulos ei välttämättä olekaan sileä. Tämä on yleinen ja tavallinen vaiva kaikilla, jotka ihokarvoja poistavat. Syynä siihen ovat ihon rikkoutuminen karvoja poistettaessa ja karvatupen tulehtuminen.

Koska kerrot, että ihosi on aika herkkä, voi olla, että sinulle voisi sopia paremmin jokin toinen keino poistaa karvat. Iholle hieman hellävaraisempia keinoja ovat vahaus ja sokerointi, ja näillä menetelmillä karvat pysyvät usein myös pidempään poissa kuin esimerkiksi sheivaamalla. Voit lukea lisää karvojen poistamisesta Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Nimimerkki
Ikä: 9-12v
Hien haiseminen Mulla haisee hiki mua pelottaa että mun äiti huomaa sen ja puhuumulle siitä t 11v poika
Fressis

Heippa! Kiitos kysymyksestäsi.

Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asia tarkalleen ottaen huolettaa sinua. Pohdin voisiko se liittyä siihen, että hien haiseminen jollain tavalla hävettää sinua? Ovatko murrosikään kuuluvat muutokset kehossa, kuten hikoilu ja hien voimakkaampi haju asioita, joista et mielellään puhu? Onko äitisi ehkä huomauttanut sinulle hien hajusta joskus ikävään sävyyn?

Hikoilun lisääntyminen ja hien voimakkaampi haju ovat luonnollisia, murrosikään kuuluvia asioita, joita jokainen käy kehossaan läpi ennemmin tai myöhemmin. Toki se on myös yksilöllistä, kuinka kukin hikoilee ja kuinka voimakkaasti kunkin hiki haisee. Mitään noloa siinä ei kuitenkaan ole. 😊 Hien hajuun voi myös jossain määrin itse vaikuttaa huolehtimalla henkilökohtaisesta hygieniasta. Tässä siihen muutama vinkki:

  • Suihkussa kannattaa käydä kerran päivässä ja aina hiostuttavan liikkumisen jälkeen. Päivittäinen peseytyminen poistaa iholta bakteereita ja likaa, joka ehkäisee hien haisemista.
  • Peseytymisen jälkeen kainaloihin voi laittaa deodoranttia, joka ehkäisee hikoilua.
  • Myös alusvaatteet (alushousut, sukat ja aluspaita) kannattaa vaihtaa pesun jälkeen. Peseytymisestä ei ole hyötyä, jos sen jälkeen pukee päälle likaiset vaatteet.

Vaikka hien hajun voimistuminen ja murrosiän muutokset muutenkin ovat elämään kuuluvia luonnollisia asioita, voi niistä puhuminen tuntua vaikealta ja nolostuttavalta. Sinun ei tarvitse siis puhua näistä asioista äitisi kanssa, jos et halua. Voi olla kuitenkin hyvä, jos ilmaiset asian (että et halua puhua tästä) äidillesi, niin sinun ei tarvitse pelätä, että hän ottaa itse asian puheeksi. Jos äitisi on puhunut asiasta sinulle jotenkin ikävään sävyyn, myös se on hyvä kertoa hänelle, jotta hän osaa toimia jatkossa eri tavalla. Uskon, että äitisi ei joka tapauksessa tarkoita asiasta puhuessaan mitään pahaa.

Haluamme kuitenkin myös kannustaa juttelemaan murrosiän mukanaan tuomista muutoksista, ajatuksista ja mahdollisista huolista luotettavan aikuisen kanssa. Usein jo asiasta keskustelu voi helpottaa omaa oloa. Näistä asioista voi jutella myös nimettömästi esimerkiksi Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä tai Nuortennetissä. Voit halutessasi lukea aiheesta lisää Hyvä kysymys -palvelun artikkelista.

Mukavaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hömpötihöö
Ikä: 9-12v
5.luokan laaja terveystarkastus Moi meille on tulossa 5 laaja terveyden tarkastus niin pelottaa tutkitaanko siella alakertaa
Fressis

Hei nimimerkki Hömpötihöö ja kiitos viestistäsi. Sinua huolestuttaa kovasti 5. luokan laaja terveystarkastus ja se, että tutkitaanko siellä myös alapääsi.

Ensinnäkin haluan sinulle kertoa, että sinua ei terveystarkastuksessa pakoteta mihinkään ja voit itse vaikuttaa siihen, miten asiat tarkastuksessa etenevät. Voit hyvin käydä esimerkiksi murrosikään liittyvät asiat läpi lääkärin kanssa keskustellen. Saat itse päättää omaan kehoosi ja yksityisyyteesi liittyvistä asioista, eikä tätä oikeutta terveystarkastuksessakaan rikota. 😊 Tärkeää on tietenkin sanoittaa lääkärille se, mitä et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Ennen terveystarkastusta sinulle ja vanhemmillesi tulee omat lomakkeet, joissa kysellään niistä asioista, joista sitten jutellaan vastaanotolla. Se mitä terveystarkastuksessa tehdään, riippuu lääkäristä, mutta 5. luokan tarkastuksessa selvitetään tavallisesti laajasti terveydentilaan liittyviä asioita. Siihen liittyy mielialaan, koulutyön sujumiseen, sosiaalisiin suhteisiisi liittyvistä asioista juttelua sekä fyysisen terveystilanteen selvittämistä. Asioita tarkastellaan laajasti, jotta saadaan selville kokonaisvaltainen kuva hyvinvoinnistasi ja terveystilanteestasi. Siten voidaan antaa sinulle sopivia neuvoja, jotta voit hyvin ja pysyt terveenä jatkossakin.

Tarkastuksessa tutkitaan muun muassa pituus ja paino ja katsotaan ryhti. Ryhtiä tarkastettaessa riisutaan usein paita, jotta lääkäri pystyy paremmin tarkastelemaan ryhtiäsi. Samalla lääkäri myös havainnoi, onko kehossasi tapahtunut murrosiän muutoksia (mm. rintojen ja karvojen kasvu). Joskus lääkäri kurkkaa pikkuhousuihin nähdäkseen, onko häpykarvoitusta tullut. Voit myös kertoa asian itse lääkärille, niin hänen ei tarvitse kurkata. Lääkärin kanssa voi heti alussa sopia, mitä toivot tarkastuksessa tehtävän ja mitä et halua. Voit kertoa, jos sinua jännittää jokin asia, niin lääkäri osaa ottaa sen huomioon.

Älä siis turhaan pelkää tarkastusta. Tarkastus on sinulle tärkeä tilanne, jossa selvitetään hyvinvointiasi, ja tuetaan sinua ja vanhempiasi hyvinvointisi edistämisessä. On tärkeää, että tuot esille terveydenhoitajalle ja lääkärille pelkosi ja jännityksesi tilanteeseen liittyen, jotta he voivat huomioida nämä. He ovat siellä sinua varten ja haluavat myös, että sinun on siellä hyvä ja turvallinen olla, eikä yksityisyyttäsi rikota tai sinua aseteta liian epämukavaan tilanteeseen. Voit myös käydä juttelemassa tarkastuksesta etukäteen kouluterveydenhoitajan kanssa, jos se sinua vielä huolettaa. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle apua 😊

Aurinkoista syksyä sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Narkkari
Ikä: 13-15v
Mitä tehdä, jos on riippuvainen psyykelääkkeestä? Moro…vähä oudompi kysymys nyt.. mitä tehdä ku on kovasti riippuvainen tiettyyn psyykenlääkkeeseen. Minulle määrättiin moista lääkettä suljetulla osastolla ollessa ja nyt alkoi huolettamaan mitä...
Fressis

Hei,

Kerrot, että sinulle on määrätty psyykenlääkitys osastohoidossa ja että olet ottanut sitä isommalla annoksella kuin on ohjeistettu. Kysyt miten sinun pitäisi toimia nyt kun lääke on loppumassa. Kerrot myös kokemuksestasi, että olet lääkkeestä riippuvainen.

Ikävä kuulla, että sinut on kotiutettu osastolta ilman että jatkohoitosuunnitelma on ollut sinulle selvä. Sinulle määrätty lääkitys edellyttää seurantaa terveydenhuollossa, jossa arvioidaan sinulle sopiva annos ja uusitaan tarvittavat reseptit. Kertomasi perusteella kuulostaa siltä, että lääkityksen annoksen riittävyys pitää tarkastaa.

Onko sinulla ketään luotettavaa aikuista, jonka puoleen voisit kääntyä ja tarkastaa mitä osastohoidon loppuarvioon on kirjattu jatkohoitosuunnitelmaksi? Tai voisitko kääntyä kouluterveydenhoitajan puoleen? Voisitteko yhdessä ottaa yhteyttä sinua hoitaneeseen tahoon ja selvittää missä lääkityksen seurannan on tarkoitus tapahtua? Sinun ei pitäisi joutua olemaan huolissasi lääkityksen loppumisesta, vaan reseptin uusinta-arvio täytyisi järjestyä hoitavalle taholle.

Hyvä että otit yhteyttä lääkitykseen liittyvän epäselvyyden vuoksi. Sinun ikäisesi lääkityksestä pitäisi huolehtia yhdessä aikuisen kanssa. Jos lähipiiristä ei löydy sopivaa aikuista, niin käännythän terveydenhuollon, koulukuraattorin tai esimerkiksi opettajan puoleen. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi olet ottanut lääkettä isommalla annostuksella kuin on ohjeistettu, mutta jos sinulla ilmenee itsetuhoisia ajatuksia, suosittelen sinua kertomaan niistä luotettavalle aikuiselle ja soittamaan kriisipuhelinnumeroon 09 2525 0111. Se päivystää joka päivä 24h vuorokaudessa. Suosittelen lämpimästi ottamaan yhteyttä myös esimerkiksi Nuortennettiin tai Sekasin-chatiin, jos haluat saada keskustelutukea tai jutella mistä vain asiasta.

Toivottavasti asia ratkeaa, kaikkea hyvää sinulle!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: Yli 18v
Näkyykö 10kg laihdutus muille? Onko 10kg laihdutus huomattavissa muille? 95-85
Fressis

Moi!

Kysyt, näkyykö 10 kilon laihdutus muille. Usein tällaiset muutokset kehossa näkyvät muille, mutta kaikki eivät siihen tokikaan kiinnitä huomiota. Viestistäsi ei käy ilmi, miksi asiaa pohdit. Haluaisitko, että toiset tämän huomaisivat, vai toivoisitko, ettei asiaan kiinnitettäisi huomiota?

Haluamme Fressiksessä kannustaa yleisesti terveellisiin elintapoihin, eli että huolehtii siitä, että syö ja liikkuu monipuolisesti ja säännöllisesti sekä nukkuu riittävästi. Emme siis suosittele laihdutuskuureja emmekä vaa’an lukemien seuraamista etenkään kasvavassa isässä oleville nuorille. Toki en näin yhden viestin perusteella, ja tuntematta tilannettasi tarkemmin, voi ottaa kantaa tähän asiaan tämän enempää. Siksi haluaisin ohjata sinut vielä terveydenhoitajan vastaanotolle, jotta pääset keskustelemaan aiheesta paremmin. Voisitko ottaa esimerkiksi yhteyttä työ- tai opiskeluterveydenhuollon palveluihin?

On selvää, että kun panostaa terveellisiin elintapoihin kokonaisuudessaan, voi omassa kehossaan paremmin ja jaksaa myös paremmin arjessa. Tämä varmasti näyttäytyy myös muille olemuksestasi. 😊

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: terkkari
Ikä: 13-15v
Mitä 8lk terveys- ja lääkärintarkastuksessa tehdään? Mulla kohta tulossa 8lk terveystarkastus ja lääkärintarkastus. Mitä sielä tehdään? Ja mitataanko yleensä paino sillälailla että vanhempi kuulee ja näkee?
Fressis

Heippa!

Kiitos kysymyksestä. Kahdeksannen luokan laajassa terveystarkastuksessa arvioidaan sitä, onko nuorella jotain terveydellisiä rajoitteita tai erityistarpeita ammatinvalinnan ja jatko-opiskeluiden suhteen. Siihen kuuluvat sekä terveydenhoitajan että lääkärintarkastukset.

Koska tarkastuksessa tarkastellaan myös fyysistä terveyttäsi, on painon mittaaminen luonnollinen osa tarkastusta. Tarkastuksessa ei kuitenkaan tarvitse tehdä mitään, mitä et tahdo siellä tehtävän. Voit siis hyvin tuoda näillä käynneillä ilmi sen, jos et toivo painoasi mitattavan. Haluan kuitenkin muistuttaa, että käynneillä on myös mahdollista puhua ihan mistä vain asiasta, joka itseä mietityttää tai murehdituttaa. Jos sinulla on siis painoosi liittyen ajatuksia, joista haluaisit keskustella, on nämä käynnit hyvä paikka siihen. 😊 Yhtä lailla voit myös kertoa sen lääkärille/terveydenhoitajalle, jos et toivo vanhempasi olevan mukana koko tarkastuksen ajan. Kaikkeen käynnillä tapahtuvaan tulee siis olla sinun suostumus, ja siksi onkin tärkeä tuoda esiin ne asiat, joita et toivo tarkastuksessa tehtävän.

Hyvä kysymys -sivun artikkelista voit lukea vielä tarkemmin siitä, mitä terveystarkastuksessa tapahtuu.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: *
Ikä: 13-15v
Mitataanko ihotautilääkärillä paino? Mitataanko iholääkärillä paino? Menisin sinne katsomaan akneeni jotain hoitoa niin mitataanko yleensä?
Fressis

Moikka! Kiitos kysymyksestäsi. Valitettavasti emme tiedä, mitä kaikkea käyntiin ihotautilääkärillä tarkalleen kuuluu, ja se varmasti myös hieman vaihtelee lääkärissäkäynnin syyn mukaan. Joskus paino on tärkeä tietää jonkin asian hoitamisen kannalta – muuten vaan sitä ei lääkärissä varmastikaan mitata.

Painon mittaaminen voi olla herkkä asia, ja sen voi myös hyvin kertoa lääkärille, jos ei toivo sitä tehtävän. Näin lääkäri ainakin osaa olla asian suhteen huomaavainen. 😊

Me täällä Fressiksessä olemme sitä mieltä, että painon lukemia tärkeämpää on se, miltä oma keho itsestä tuntuu. Painon sijaan onkin hyvä keskittää huomiota siihen, mitä oma keho mahdollistaa, ja että syö ja liikkuu monipuolisesti, sekä huolehtii levosta.

Rohkeasti siis vain ihotautilääkärille!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: abc
Ikä: 13-15v
Pohdintaa pituuskasvusta Olen 14-vuotias tyttö, ja pituudeltani olen 166cm. Mun äiti on 172cm, ja isä 180cm. Voinko kasvaa enää? Mulla oli jo kasvunpyrähdys ja nyt kasvan...
Fressis

Hei abc!

Kysymyksesi mietityttää tosi monia!

Tiedoilla, jotka kerroit, on valitettavasti mahdotonta sanoa, mikä on tuleva aikuispituutesi. Olet sen ikäinen, että pituuskasvusi saattaa hyvin olla vielä kesken – se vaihtelee aika paljon, missä iässä kasvu loppuu. Kerroit, että kasvupyrähdyksesi on jo takana päin, mutta et maininnut, ovatko kuukautisesi jo alkaneet. Ne alkavat aina kasvupyrähdyksen jälkeen, eivät koskaan ennen. Nyrkkisääntö on, että kuukautisten alettua kasvua on jäljellä 3-11 senttiä, keskimäärin 7 cm. Jokaisen kasvu ja kehitys tapahtuu kuitenkin omaan yksilölliseen tahtiin.

Geeniperimä asettaa teoreettiset rajat sille, kuinka pitkäksi voi ylipäätään kasvaa, mutta lopullinen aikuispituus on monen tekijän summa, eikä osa ihmisistä koskaan kasva siihen pituuteen, joka heillä geenien perusteella olisi mahdollista. Jos sairastaa jotain kroonista vakavaa sairautta tai ei saa riittävästi ravintoa, aikuispituus saattaa jäädä ennakoitua lyhyemmäksi. En kuitenkaan usko, että sinun tarvitsee olla näistä asioista huolissasi 😊

Olet joka tapauksessa vielä sen ikäinen, että kehossasi tapahtuu vielä muutoksia, ja siksi tärkeää onkin huolehtia perusasioista, joilla tuet kasvua ja kehitystäsi. Eli pidä siis huolta siitä, että nukut riittävästi, liikut säännöllisesti, syöt monipuolisesti, pysyt erossa päihteistä, ja teet asioita, jotka tuottavat sinulle hyvää mieltä ja oloa. 😊

Jos haluat jutella tästä aiheesta vielä lisää, kannustan sinua hakeutumaan kouluterveydenhoitajan puheille. Toivottavasti tästä vastauksesta oli sinulle kuitenkin apua!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: ?
Ikä: 13-15v
Voiko murrosiän kehityksessä tulla taukoja? Voiko murrosikä toteutua eri ”lohkoina”? Tarkoitan tällä siis sitä että on tullut kehitystä mutta se pysähtyy ja jatkuu jonkin ajan jälkeen ja tulee osissa...
Fressis

Kiitos kiinnostavasta kysymyksestäsi!

Poikatyypillisissä kehoissa murrosikä alkaa yleensä noin 9–14-vuotiaana, ja yleensä se kestää 2–7 vuotta. Kerroit, että sinulle on tullut pituuskasvua, peniksesi on kasvanut ja äänenmurrosta on tapahtunut jonkin verran. Muita murrosiän merkkejä ovat esimerkiksi kivesten kasvaminen, hien erityksen vilkastuminen, karvoituksen lisääntyminen, lihasmassan kasvu ja siemensyöksyjen alkaminen. Pituuskasvun voimistuminen sijoittuu yleensä murrosiän keski- tai loppuvaiheille. Joillakin pituutta tulee tasaisemmin pitkin murrosikää, kun taas toisilla on selkeä kasvupyrähdys. Kasvupyrähdyksen jälkeen pituutta voi tulla maltillisemmin lisää vielä 3–5 vuoden ajan.

Pohdit, voiko murrosiän kehitykseen tulla taukoja, joiden jälkeen kehitys taas jatkuisi. Yleensä murrosiässä selkeimmät fyysiset muutokset tapahtuvat parin kolmen vuoden sisällä murrosiän alettua. On myös mahdollista, että jonkin kehonosan kasvu taukoaa hetkeksi, jotta jokin toinen kehonosa voi kasvaa, ja jatkuu myöhemmin. Murrosiän loppua kohden muutokset voivat olla myös hienovaraisempia, minkä vuoksi niitä voi olla vaikeampi havaita. Murrosiän aikaansaamat fyysiset muutokset ovat useimmilla ”valmiita” 18. ikävuoteen mennessä, mutta senkin jälkeen pieniä muutoksia voi vielä ilmetä. Esimerkiksi parran kasvu saattaa alkaa tai lisääntyä vasta täysi-ikäisenä. Ihmisen henkinen kehitys ja aivojen muovautuminen puolestaan jatkuvat noin 25-vuotiaaksi saakka, ja toisaalta ihminen muuttuu ja kehittyy niin fyysisesti kuin psyykkisestikin läpi elämänsä.

Viestistäsi ei ilmene, missä iässä murrosikäsi on alkanut. Kuulostaa kuitenkin siltä, että merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet ja nyt kehitys jatkuu hitaampana. On kuitenkin tekijöitä, jotka saattavat vaikuttaa murrosiän etenemiseen hidastamalla tai nopeuttamalla sitä. Murrosiän kehityksen kannalta onkin tärkeää huolehtia esimerkiksi siitä, että nukkuu riittävästi, liikkuu säännöllisesti, syö monipuolisesti, ja pysyy erossa päihteistä. Huolestuttavalta tilanteesi ei minusta kuulosta, mutta koska sinulla on itselläsi selvästi huolta murrosikäsi etenemisestä, suosittelen, että käyt juttelemassa siitä vielä kouluterveydenhoitajan kanssa. Voit jutella aiheesta myös Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

On hyvä tiedostaa, että jokaisen keho muuttuu ja kehittyy omaan yksilölliseen tahtiinsa, eivätkä kaikki muutokset tapahdu jokaisella nuorella samassa järjestyksessä tai samalla tavalla. Jokaisen keho on ainutlaatuinen omalla tavallaan. Voit lukea lisää murrosiästä ja sen muutoksista Hyvä Kysymys -sivustolta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
MieliYleinen
Nimimerkki: Haluaisin vatsastani pienemmän
Ikä: 9-12v
Mitä tehdä, kun oman vatsan koko mietityttää? Koululääkärin mukaan mä oon ihanne painossa, mutta mä en itse tykkää mun vatsan koosta. Mun mielestä se on iso
Fressis

Moikka!

Hyvä kun laitoit meille viestiä, etkä jäänyt miettimään asiaa yksin.

Etenkin murrosiässä on tosi tavallista tarkkailla omaa kehoaan ja siinä tapahtuvia muutoksia. Kehossa ja sen rakenteessa tapahtuvat muutokset voivat aiheuttaa monenlaisia tunteita.

Kerroit, että koululääkärin mukaan painosi on ok. Koululääkärin ja kouluterveydenhoitajan tehtävänä onkin varmistaa, että kasvusi ja kehityksesi etenee kuten kuuluukin. Murrosiässä painon ja pituuden suhteet vaihtelevat paljonkin eri kasvun vaiheissa ja esimerkiksi rasvan määrä kehossa lisääntyy. Näiden muutosten keskellä on ihan luonnollista, että välillä saattaa tulla sellainen olo, ettei vartalo tunnu aina ihan omalta.

On myös tosi tavallista, että oma huomio keskittyy usein etsimään itsestä vikoja sen sijaan, että näkisi kaikki oman kehon ja itsensä hyvät puolet. Ulkonäköä tärkeämpää on lopulta se, että olet hyvinvoiva ja jaksat puuhailla arjessa sinulle mieluisia asioita. Muistathan myös, että kehosi on hyvä juuri sellaisena kuin se on <3

Mikäli asia vielä mietityttää sinua kovasti, suosittelen, että kävisit vielä juttelemassa siitä lisää esimerkiksi kouluterkkarin kanssa. Voit saada tukea pohdintoihisi myös nuorille suunnatuista chat-palveluista, jos haluat jutella aiheesta nimettömästi. Löydät ne täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?