Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 9-12v
Millaista valkovuoto on? Olen 11 v ja minulta tuli vaalea mutta ei valkoista geelimäistä ainetta alapäästäni. Mietin että voiko se olla valkovuotoa?
Fressis

Moi nimimerkki ’Tyttö’ ja kiitos kysymyksestäsi.

Kuvailujesi ja ikäsi perusteella vaikuttaa siltä, että kyse on valkovuodosta, kuten itse arvelitkin. Olet saattanut huomata muitakin murrosiän merkkejä kehossasi, kuten pituuskasvun, karvoituksen lisääntymisen alapäässä ja rintojen kasvun.

Yleensä murrosikä alkaa 9–13 ikävuoden välillä. Yksi selvimmistä murrosiän alkamisen merkeistä tytöillä on kuukautisten alkaminen, jota edeltää valkovuodon erittyminen. Valkovuodon ilmaantuminen on merkki siitä, että kehosi valmistautuu kuukautisten alkamiseen. Ensin valkovuotoa voi tulla vain vähän ja ajan myötä sen määrä voi lisääntyä. Valkovuodon määrä ja sen koostumus vaihtelevat yksilöllisesti ja myös esimerkiksi kuukautiskierron mukaan. Valkovuoto on yleensä lähes väritöntä, hajutonta ja nestemäistä ainetta, joka valuu emättimestä ulos. Se voi olla hyvinkin juoksevaa, geelimäistä tai sitten tiiviimpää ja väriltään valkoisempaa.

Jos valkovuoto pysyy miedon hajuisena eikä siihen ilmaannu paakkuja tai sen määrä yhtäkkiä lisäänny runsaasti, voit olla huolehtimatta. Sinun kehossasi tapahtuu ihan normaaleja murrosikään liittyviä muutoksia. 😊 On täysin ymmärrettävää, että murrosikä ja sen alkaminen herättävät paljon kysymyksiä ja tunteita sinussa. Jos murrosikään liittyvät asiat mietityttävät sinua, niin rohkaisen sinua keskustelemaan asiasta jonkun luotetun aikuisen kanssa tai olemaan yhteydessä esimerkiksi oman terveysasemasi terveydenhoitajaan.

Voit myös lukea lisää murrosiästä ja valkovuodosta Väestöliiton Hyvä Kysymys -palvelusta.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Tyttö
Ikä: 13-15v
Mistä keltainen valkovuoto johtuu? Minulla alkoi menkat 3 päivää sitten ja tänään tuli vaan keltaista valkovuotoa. Siis voiko se keltaisuus olla normaalia tai mihin se voi liittyä? Se...
Fressis

Hei “Tyttö” ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että sinulla oli kuukautiset 3 päivää sitten ja nyt sinulta tuli keltaista valkovuotoa. On täysin normaalia, että valkovuodon väri ja määrä vaihtelevat kuukautiskierron mukaan ja erityisesti ennen ja jälkeen kuukautisten. Valkovuoto on yleensä väriltään vaaleaa tai vaalean keltaista. Erityisesti valkovuodon kuivuessa sen väri saattaa muuttua kellertäväksi. Kuukautisia ennen ja niiden jälkeen siihen voi sekoittua mukaan myös verta, jolloin väri saattaa myös vaihdella ruskean ja punaisen sävyjen välillä.

Olet huolissasi siitä, voiko keltainen valkovuoto liittyä bakterivaginoosiin eli emättimen bakteeritulehdukseen. Emättimen bakteeritulehduksessa valkovuoto on usein pahanhajuista, runsasta ja maitomaisen juoksevaa. Väriltään se voi olla harmahtavaa, ja haju on usein voimakas ja kalamainen. Yleensä haju on niin voimakas, että sen kyllä haistaa vessassa käydessään. Emätintulehdukseen voi liittyä myös alapään kutinaa tai kirvelyä.

Hieman samanlaisia oireita voi olla myös hiivatulehduksessa. Sen yleensä tunnistaa kovasta kutinasta ja/tai kirvelystä alapäässä. Hiivatulehduksessa valkovuoto voi olla kokkareista ja hyvin paksua tai harmahtavan juoksevaa, kuten bakteerivaginoosissa.

Kysymyksessäsi tuot esille ainoastaan valkovuodon poikkeavan värin. Jos sinulla ei ole muita oireita kuin valkovuodon kellertävä väri, niin voit hyvin seurata tilannetta vielä kotona. Yleensä valkovuodon määrä kuukautisten jälkeen hiljalleen vähenee, kun taas kuukautiskierron puolivälissä se muuttuu runsaammaksi. Sinun tilanteesi vaikuttaa siltä, että valkovuoto on hiljalleen vähenemässä ja ”kuivumassa” kuukautisten jälkeen, minkä vuoksi sen väri voi olla ollut tummemman keltaista. Jos kuitenkin sinulle tulee joitain muita edellä mainittuja oireita tai kipua alavatsalla tai virtsatessa, niin sinun tulee olla yhteydessä terveydenhuoltoon. Molemmat tulehdukset voivat parantua itsestään tai itsehoidolla, mutta voivat vaatia myös lääkehoitoa. Koska olet vielä niin nuori, niin oireiden lisääntyessä suosittelen sinua olemaan heti yhteydessä esimerkiksi oman alueesi terveyskeskukseen. Ohjeet siihen löydät täältä.

On hienoa, että tarkkailet oman kehosi toimintaa ja tunnistat muutoksia esimerkiksi valkovuotosi värissä. Se on tärkeä taito osata, jotta voi tunnistaa, jos kehossa tai kuukautiskierrossa tapahtuu jotain poikkeavaa, mikä vaatii hoitoa. Jos sinua vielä mietityttää valkovuotosi väri tai jokin muu asia liittyen kuukautiskiertoon, niin kannattaa käydä esimerkiksi kouluterveydenhoitajan luona. Hän on siellä juuri sitä varten, että hänen kanssaan voi keskustella kuukautiskiertoonkin liittyvistä aiheista.

Oikein ihanaa kesän odotusta!

Oliko vastauksesta hyötyä?