Kysymys
Seksi
Nimimerkki: wentta
Voiko rypsiöljyä käyttää liukuvoiteena? Voiko rypsiöljyä käyttää liukuvoiteena jos ei niin mitä öljyä?
Fressis

Moikka!

Liukuvoiteen tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata limakalvoja erilaisissa seksitilanteissa. Jos liukuvoidetta ei ole saatavilla, voi rypsiöljyäkin käyttää tarvittaessa liukasteena. Liukasteiksi voivat sopia myös esim. kookosöljy tai ihovoiteet ja-öljyt, kunhan niissä ei ole voimakkaita hajusteita tai väriaineita. Erilaiset öljyt eivät kuitenkaan ole paras valinta liukuvoiteeksi. Öljypohjaiset tuotteet eivät sovi käytettäviksi kondomin kanssa, sillä öljy voi haurastuttaa kondomia, jolloin se voi mennä helpommin rikki. Öljypohjaiset tuotteet voivat myös haurastuttaa mahdollisten seksivälineiden pintamateriaaleja. Lisätietoa liukuvoiteista löydät täältä.

Muistathan, että kondomin käyttö on suositeltavaa kaikenlaisessa seksissä toisen ihmisen kanssa. Lue lisää kondomeista täältä.

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
Ruoka
Nimimerkki: Rypsi
Rypsiöljyn runsas käyttäminen ja rasvojen laadut Saako rypsiöljyä käyttää miten paljon vaan jos on alipainoinen ja haluaa lihoa eikä annoskokoja jaksa enää isontaa kun ne ovat jo normaalit? Vai voiko...
Fressis

Heippa! Kiitos viestistäsi.

Rypsiöljy koostuu pääasiassa tyydyttymättömistä rasvahapoista, kun taas luettelemasi maitotuotteet ja leikkeleet sisältävät runsaasti tyydyttynyttä, eli kovaa rasvaa. Runsaalla kovan rasvan saannilla on negatiivisia terveysvaikutuksia muun muassa kolesteroliarvoihin. Terveyden kannalta ei ole siis suositeltavaa vaihtaa täysrasvaisiin tuotteisiin. Jos haluat nostaa painoa, niin ehdottamasi tapa lisätä lusikallinen rypsiöljyä ruokiin kuulostaa oikein fiksulta, tätä itseasiassa suositellaan myös pienille lapsille, joilla painon nousu ei ole riittävää, mutta ruoka-annosten koon suurentaminen ei ole mahdollista. Täältä löytyy myös lisää vinkkejä, miten lisätä pehmeää rasvaa ruokavalioon. Esimerkiksi siemenet, pähkinät ja mantelit sisältävät paljon energiaa pehmeän rasva muodossa, mutta eivät ole kovin täyttäviä – voisit vaikka koittaa lisätä siemeniä salaattiin.

Rypsiöljy sisältää rasvaliukoisia E- ja K-vitamiineja. Toisin kuin vesiliukoiset vitamiinit, rasvaliukoisia vitamiineja voi periaatteessa saada liikaa, sillä ne varastoituvat elimistöön. E-vitamiinin päivittäinen saantisuositus on naisilla 8 mg ja miehillä 10 mg. 100 g rypsiöljyä sisältää 19 mg E-vitamiinia, eli periaatteessa yliannostus on mahdollista. On kuitenkin hyvin epätodennäköistä, että ruokavalion kautta saisi liikaa vitamiineja, sillä elintarvikkeen sisältämät vitamiinit eivät imeydy täydellisesti, ja mikäli kyseistä vitamiinia on elimistön käytössä runsaasti, imeytyminen heikkenee entisestään – yleensä vitamiinien yliannostukseen liittyy lisäravinteiden syönti purkista. K-vitamiinista ei ole varsinaista saantisuositusta, eikä senkään ruuasta saatavasta yliannostuksesta tarvitse minusta olla huolissaan.

Eri rasvojen koostumukseen voi tutustua esimerkiksi täällä. Rypsi- ja oliiviöljyn lisäksi monet muutkin kasviöljyt ovat ravitsemukselliselta laadultaan erinomaisia ja tuovat vaihtelua ruokavalioon. Sen sijaan voi ja kookosöljy sisältävät runsaasti kovaa rasvaa, joten niitä kannattaa välttää.

Tähän artikkeliin Fressiksen sivuille olemme koonneet lisätietoa rasvan laadusta

Hauskaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?