Hei Nica,
kiitos yhteydenotosta, jossa kerrot olleesi suhteessa alaikäisenä itseäsi huomattavasti vanhemman miehen kanssa ja kysyt, onko mahdollista, että tässä on tapahtunut rikos. Kerrot, että mies sai sinut tekemään asioita, joita et olisi halunnut tehdä. Valitettavasti tämän perusteella en pysty vielä arvioimaan, onko rikosta tapahtunut, mutta suosittelen sinua jatkamaan keskustelua Rikosuhripäivystyksen palveluissa, joissa voit asioida halutessasi myös nimettömästi: https://www.riku.fi/ Tarkempien tietojen valossa Rikosuhripäivystyksen työntekijä pystyy ottamaan asiaan paremmin kantaa ja ohjaamaan sinua tarvittaessa eteenpäin.
Jos suhteenne sisälsi seksuaalisia tekoja tai yhdyntää, seksuaalirikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä (rikoslain 20. luku). Voit lukea lisää tästä suojaikärajan näkökulmasta Väestöliiton artikkelista, ”Mitä suojaikäraja tarkoittaa?” Joidenkin lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten osalta (rikoslain 8. luku,1 §) syyteoikeus vanhentuu aikaisintaan, kun asianomistaja (rikoksen kohteeksi joutunut henkilö) täyttää 28 vuotta. Rikos voidaan siis tutkia ja rikoksen tekijä voi joutua rikosoikeudellisesti vastuuseen teoistaan, vaikka tapahtumista olisikin kulunut jo aikaa.
Kaikista tärkeintä kuitenkin on, että saat apua ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin. Suosittelenkin sinua hakeutumaan lääkärin vastaanotolle avun saamiseksi, esimerkiksi ottamalla yhteyttä terveysasemalle, opiskelu- tai työterveyshuoltoon. Voit ottaa asian puheeksi myös Sekasin-chatissa. On tärkeää saada oikeutta, jos on joutunut rikoksen uhriksi, mutta sen lisäksi tarvitaan usein muita ammattilaisia asioiden käsittelyyn, jäsentämiseksi ja avun saamiseksi. Toivottavasti pääset vastauksen avulla asiassa eteenpäin.
Hyvää kevään jatkoa sinulle!
Hei ja kiitos tärkeästä viestistäsi!
Hienoa, että olet kertonut asiasta rohkeasti äidillesi. Kertomasi tilanteen taustalla voi olla monia syitä ja niitä olisi hyvä selvitellä lääkärin tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Lääkärille menoa ei tarvitse jännittää. Kyseessä tuskin on mitään vaarallista. Kyse voi olla esimerkiksi murrosikään luonnollisesti liittyvistä asioista, mutta syy on hyvä selvittää, jotta saisit mielellesi rauhan. Nyt keväällä on myös tapahtunut paljon muutoksia mm. etäkoulun myötä. Sekin voi aiheuttaa huolta ja stressiä, joka voi näkyä kertomillasi tavoilla. Ennen lääkärille menoa voisitte pohtia äitisi kanssa seuraavia asioita: Milloin nämä illalla toistuvat asiat alkoivat? Tapahtuiko silloin jotain? Miten tämä kevät on muuten mennyt? Jaksatko päivisin vielä tehdä asioita, joista nautit?
Paniikkikohtaus voi tuntua hurjalta, mutta olet varmaan jo huomannut, että se menee joka kerta ohitse ja olo helpottaa. Iltoja voi helpottaa, jos rauhoitat illat ja teet ennen nukkumaanmenoa jotain mukavaa. Voit esimerkiksi kirjoittaa paperille päivän aikana tapahtuneita kivoja asioita tai asioita, joista olet kiitollinen. Myös lukeminen tai rauhoittavan musiikin kuuntelu voi helpottaa.
Pyydä äitiäsi ottamaan yhteyttä lääkäriin, niin saatte selvyyden asiaan. Mitä pidempään asia vaivaa, sitä isommaksi huoleksi se voi muuttua mielessäsi ja sitä vaikeammaksi illat saattavat muuttua. Kun saatte selvyyden asiaan, pääset nauttimaan kesälomasta ja sen mukanaan tuomista kivoista asioista.
Levollista ja aurinkoista kesää!
Paniikkikohtaus iski: ”Luulin, että kuolen siihen paikkaan”
Anni Rajalahti, 22, tietää, ettei ole ongelmansa kanssa yksin.