Heippa!
Kiitos kysymyksestäsi kolesteroliin liittyen. Kolesteroli on elimistölle välttämätöntä, mutta elimistö myös tuottaa sitä itse, joten ruoasta ei kolesterolia ole välttämätöntä saada lainkaan. Veren kokonaiskolesterolin ei tulisi olla yli 5,0. Kolesterolitason pitäminen suositellulla tasolla on tärkeää, sillä kohonnut kolesteroli lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisilla erittäin yleisiä, joten oman sydämen terveydestä huolehtiminen nuoresta asti on erittäin fiksua.
Suurin kolesteroliin vaikuttava tekijä ruokavaliossa on rasvan laatu. Tyydyttynyt rasva (pääsääntöisesti eläinperäiset rasvan lähteet) nostaa kolesterolia, kun taas tyydyttymätön rasva (kasviperäinen rasva ja kala) auttaa kolesterolin hallinnassa. Lisätietoa rasvojen laadusta löydät Fressiksen tietopankista.
Leivän päälle kannattaa levittää pehmeitä kasvipohjaisia margariineja, joissa rasvan osuus on vähintään 60 g per 100 g tuotetta (ei siis kevytlevitteitä), mutta tyydyttyneitä rasvahappoja on enintään 30 %. Tämän saat helposti varmistettua rasvapurkin takaa ravintosisältötiedoista, joissa on ilmoitettu rasvan määrä per 100 g ja tyydyttyneen rasvan osuus. Sellaiset margariinit, joille on myönnetty Sydänmerkki täyttävät tämän suosituksen. Eli Sydänmerkki voi auttaa sopivien tuotteiden bongailussa. Lisäksi on olemassa kolesterolia alentavia levitteitä, joihin on lisätty kolesterolia alentavia kasvistanoleita tai -steroleita. Niiden käyttö ei kuitenkaan ole välttämättä tarpeellista, jollei sinulla ole todettu korkeaa kolesterolia ja siten esimerkiksi lääkäri on mahdollisesti suositellut sinulle niiden käyttöä.
Myös kuitupitoinen ruoka alentaa kolesterolia, joten on hyvä varmistaa, että ruokavaliosta saa myös riittävästi täysjyvää. Lisäksi säännöllinen liikkuminen sekä normaalipainoisena pysyminen auttavat kolesterolin hallinnassa.
Voit lukea lisää aiheesta esimerkiksi täältä.
Tsemppiä vuoteen 2020!