Kysymys
Seksi
Nimimerkki: Karvajalka
Onko runsas karvoitus jaloissa normaalia Heippa Mulla on semi paljon karvoitusta jaloissa ja on ollut ihan murrosiän alusta asti. Mun kaikilla kavereilla on kuitenkin aika karvattomat jalat tai korkeintaan...
Fressis

Moikka! Kiitos hyvästä kysymyksestä.

Murrosikä etenee jokaisella omaan tahtiin, joten myös se vaihtelee, missä järjestyksessä ja missä määrin muutoksia tapahtuu. Murrosiän kehityksessä perintötekijöillä on oma merkityksensä ja usein murrosikä etenee samansuuntaisesti kuin omien vanhempien murrosikä. Yleisesti poikien murrosikä etenee niin, että se alkaa kivesten kasvulla ja sitten tulee karvoitusta sukuelimiin.

Karvoituksen lisääntyminen muualla puolen kehoa on myös hyvin yksilöllistä eli se vaihtelee, kuinka paljon, minne ja milloin niitä kullakin kasvaa. Runsaampi karvoitus jaloissa on siis normaali asia, eikä sinun tarvitse asiaa millään tavalla hävetä.

Oikeastaan kaikki murrosikäiset nuoret ovat jossain kohden huolissaan siitä, onko kaikki oman kehon ja kehityksen kanssa ok ja niin sanotusti ”normaalia”. Lähes kaikki kokevat hämmennystä jonkin asian suhteen, ja ehkä sinulla tämä asia on runsaampi karvoitus. On myös tyypillistä verrata omaa kehoaan ja sen kehittymistä ikätovereihin. Se on vain siinä mielessä huono asia, koska kehittyminen ja sen aikataulu on niin yksilöllistä. Siksi ei kannata verrata itseään muihin, vaikka se onkin helpommin sanottu kuin tehty!

Jos tämä asia sinua vielä kovasti vaivaa, voit keskustella siitä lisää esimerkiksi kouluterveydenhoitajan kanssa, tai nimettömänä Väestöliiton seksuaalineuvontachatissä.

Kivaa syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Moi
Kainalokarvojen kasvu Moikka! Elikkä oon siis 12 vuotias (kohta 13 vuotias) tyttö. Mulla alkoi kasvamaan toiseen kainaloon karvoja noin 3 kuukautta sitten. Vieläkään toiseen kainalooni ei...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Murrosiän hormonitoiminta ja sen tuomat muutokset kehossasi ovat alkaneet ja merkkinä siitä näkyy karvojen kasvua kainalossasi. Varmaankin pikkuhiljaa huomaat, että myös toiseen kainaloosi alkaa tulla karvoja. On siis normaalia, että karvat kasvavat kainaloissa eri tahtisesti.

Myös muut muutokset kehossasi ilmaantuvat omaan tahtiinsa. Niitä ovat mm. hien haju, valkovuoto, häpykarvoitus jne. Hyvä, että seuraat kehoasi ja kiinnität huomiota siinä tapahtuviin muutoksiin. Omasta kehosta ja sen kehittymisestä kannattaa pitää hyvää huolta. Monipuolinen ja säännöllinen syöminen, riittävä lepo ja uni sekä liikunta ovat tärkeitä asioita, jotta voit hyvin ja kehosi saa riittävät ainekset kehittymiseen.

Kehon muutokset vievät useamman vuoden ja sinulla ne ilmenevät omaan tahtiisi. Ei siis kannata kiirehtiä niiden kanssa, eikä verrata muiden muutoksiin. Jos sinua vielä mietityttää murrosikään ja kehossa tapahtuviin muutoksiin liittyvät asiat, kannattaa jutella vaikkapa omien vanhempien tai kouluterveydenhoitajan kanssa.

Täältä voit myös lukea lisää murrosiästä ja kehossa tapahtuvista muutoksista.

Mukavaa talven jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?