Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei
Onko naisen mahdollista sairastua eturauhassyöpään? Anteeksi jos kysymykseni on outo, mutta toivottavasti silti vastaatte. Voiko naisille tulla eturauhassyöpä, kun olen ymmärtänyt että naisilla on eturauhasen surkastuma? Eli voiko naisille...
Fressis

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Eturauhanen kuuluu miesten sukuelimistöön ja sijaitsee miehillä virtsarakon alla peräsuolen edessä. Miehellä virtsaputken alkuosa kulkee eturauhasen sisällä, ja eturauhanen tuottaa siemennesteeseen nestettä.

Naisilla ei ole eturauhasta, vaikkakin eturauhasen kaltaista solukkoa on naisiltakin löydetty. Samankaltainen solukko juontaa siitä, että ennen sikiökehityksessä tapahtuvaa eroamista sukupuolet ovat olleet keskenään samanlaisia. Naisen anatomia on kuitenkin erilainen, ja eturauhassyöpä siten vain miesten tauti. Toki eturauhassyövän kaltaisia kasvaimia on tunnistettu myös naisilla, mutta ne ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia, eikä niitä kutsuta eturauhassyöväksi.

Hyvää syksyä!

Oliko vastauksesta hyötyä?
Kysymys
SeksiYleinen
Nimimerkki: Hei!
Voiko nainen sairastua eturauhassyöpään? Olen ymmärtänyt että naisilla on eturauhasen surkastuma niin voiko nainen saada eturauhassyövän?
Fressis

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Eturauhanen kuuluu miesten sukuelimistöön ja sijaitsee miehillä virtsarakon alla peräsuolen edessä. Miehellä virtsaputken alkuosa kulkee eturauhasen sisällä. Eturauhanen tuottaa siemennesteeseen nestettä. Itse siittiöt taas tuotetaan miehen elimistössä kiveksissä. Naisen anatomia on erilainen. Naisilla ei ole eturauhasta (vaikkakin eturauhasen kaltaista solukkoa on naisiltakin löydetty) ja naisella myös virtsaputki on paljon lyhyempi. Naisen emätin ja kohtu sijaitsevat virtsarakon ja -putken sekä peräsuolen välissä.

Naisilla on tunnistettu eturauhassyövän kaltaisia kasvaimia, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia, eikä niitä kutsuta eturauhassyöväksi. Eturauhassyöpä on siis vain miesten tauti. Se on tällä hetkellä miesten yleisin syöpä Suomessa ja siihen sairastuu vuosittain noin 5000 miestä. Ikä on syövissä yleensä tärkeä riskitekijä ja eturauhassyöpäkin on selvästi yleisempi vanhemmilla kuin nuoremmilla miehillä.

Mukavaa kevään jatkoa!

Oliko vastauksesta hyötyä?