Seksi
Nimimerkki: :)

Ympärileikkauksen vaikutukset seksuaalisuuteen ja seksiin

Moi olen 15v tyttö ja mulla ei näy klitoriksen huppua. Se huolestuttaa. Huomioon ottaen minulle on tehty ympärileikkaus.minua pelottaa että pimppini ei ole samanlainen kuin muiden ja se että en tule nauttimaan seksistä.

Moikka! Sinulle on siis tehty ympärileikkaus ja olet huolissasi, koska et ole löytänyt itseltäsi klitoriksen huppua. Seksi ja oma seksuaalisuus ovat asioita, joita monet nuoret miettivät. Seksin harrastaminen saattaa olla ajankohtaista ja lisäksi oma identiteetti voi pohdituttaa. Siis sellaiset asiat, kuten kenestä minä olen kiinnostunut, kuka olen ja onko se, joka olen, ok muille ja itselleni. Sinulle tehdyn ympärileikkauksen vuoksi on todella ymmärrettävää, että sinua mietityttää mainitsemasi asiat.

Ympärileikkauksen voi tytölle tehdä useammalla tavalla. Ympärileikkaus muuttaa naisen normaalia anatomiaa ja tämä riippuu siitä, millainen ympärileikkaus tytölle on tehty. Osalle tytöistä on tehty pienempi toimenpide, toisille laajempi. Koska ympärileikkauksessa yleensä poistetaan osa naisen ulkoisista sukuelimistä, ympärileikkaus voi vaikuttaa siihen, miten nainen voi kokea seksuaalista nautintoa. Jos ympärileikkaus on ollut laaja, sen jälkiseuraamuksena voi aiheutua myös virtsaamisvaikeuksia, kuukautisveren pakkaantumista ja vaikeuksia synnytyksessä, jos emättimen aukko on jätetty hyvin pieneksi. Lisäksi ympärileikkauksesta voi seurata psyykkistä kärsimystä, koska omaan kehoon on kajottu. Oman kehon koskemattomuus, seksuaalisuus ja seksistä nauttiminen ovat kuitenkin kaikille kuuluvia perusoikeuksia. Suomessa tyttöjen ympärileikkaus on rikos, eikä se ole sallittua. Kansainvälisestikin ympärileikkaus rikkoo ihmisoikeuksia ja monia kansainvälisiä sopimuksia.

Se, miten sinulle tehty ympärileikkaus vaikuttaa kykyysi kokea seksuaalista nautintoa, selvinnee vain kokeilemalla. Kun harrastaa seksiä ensimmäistä kertaa, kumppanin kanssa voi jutella siitä, mitkä asiat ehkä jännittävät tai huolestuttavat. Hiljalleen kokeilemalla sekä itseen ja toiseen tutustumalla vähitellen oppii tietämään, mistä pitää ja mistä ei pidä. Seksiä on monenlaista ja on monia tapoja, joilla seksuaalista nautintoa on mahdollista saada. Myös kehon muiden osien hyväily voi tuntua nautinnolliselta. Ympärileikkaus ei estä sinua myös aikanaan saamasta omia lapsia, jos sellaisia haluat, mutta ympärileikkauksesta on tärkeää mainita raskauden aikana.

Jos sinua huolestuttaa sukuelintesi anatomia ja millainen ympärileikkaus sinulle on tehty, sinun kannattaisi jutella asiasta lääkärin kanssa. Lääkäri voi myös varovasti tutkia sukuelimesi, jolloin ympärileikkauksen vaikutusta sukuelimiisi on helpompi arvioida. Etenkin, jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia, kuukautisveri ei pääse normaalisti valumaan pois emättimestä tai sinulla on esimerkiksi alavatsakipuja, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Jos koet tarvetta keskustella ympärileikkauksesta ja sen vaikutuksesta elämääsi enemmänkin, keskustelutukeakin on saatavilla. Voit hakeutua esimerkiksi kouluterveydenhoitajan tai -psykologin luokse.

Oliko vastauksesta hyötyä?