Ruoka

Emmiina: ”Kokin työn rankkuus tulee monelle yllätyksenä”

Turhan tarkka reseptien seuraaminen ei ole tarpeen, sanoo vuoden nuori kokki Emmiina Lehtonen. Näin kokkaat kuin Emmiina!

Emmiina: ”Kokin työn rankkuus tulee monelle yllätyksenä”

Kun vuoden nuori kokki, tamperelainen Emmiina Lehtonen, 24, sai kutsun nuorten kokkien SM-kilpailuihin, hän kieltäytyi empimättä. Siis kieltäytyi. Kokkina työskentelevä Emmiina nimittäin ajatteli, ettei hänestä ole kilpailemaan.

”Heti puhelun jälkeen tajusin, että tilaisuuksiin pitäisi uskaltaa tarttua. Soitin takaisin ja lupauduin mukaan”, Emmiina sanoo.

Yllätyksekseen Emmiina voitti suomenmestaruuden ylivoimaisesti. Syyskuussa vuoden nuori kokki kilpailee nuorten kokkien maailmanmestaruudesta Taiwanissa.

”En olisi ikinä uskonut, että voisin voittaa. Ajattelin, että ei tässä auta muu kuin lähteä Taiwaniin”, Emmiina sanoo.

Ammattikoulusta tähtiravintoloihin

Peruskoulun jälkeen Emmiina suuntasi kokiksi, koska kotitalous oli hänen todistuksessaan kymppi. Ammattikoulussa hänen opiskeluintonsa vaihteli. Kokkauksen salat avautuivat vasta työharjoittelussa ravintolassa, jossa Emmiina alkoi ymmärtää alaa koulussa opetettua syvemmin.

”Ruoanlaiton ei tarvitse olla kikkailua, vaan pelkistä luomuporkkanoista ja suolasta saa aikaan ihmeitä rasvassa paistamalla”, Emmiina sanoo.

Emmiinalle jäi palo oppia lisää ravintolan pyörittämisestä, joten hän haki Tampereen ammattikorkeakouluun restonomiopintoihin. Opinnot johtivat hänet työharjoitteluun Osloon kolmen Michelin-tähden ravintolaan. Jo ravintolassa syöminen oli huikea kokemus.

”Siellä juttelin mestarikokki Sasu Laukkosen kanssa ja pääsin hetkeksi töihin hänen yhden Michelin-tähden ravintolaansa”, Emmiina sanoo.

”Voin vain lähteä matkalle ja syödä”

Intohimo ruokaan on lapsuudenkodin perua. Kotileikkien sijaan Emmiina leikki ravintolaa. Lisäksi Emmiinan isä ja sukulaiset metsästävät.

”Lapsuuteni olen elänyt sorsalla ja jäniksellä. Olen oppinut arvostamaan ruokaa, joka on tehty alusta asti itse”, Emmiina sanoo.

Intohimo ruokaan kulkee Emmiinan mukana myös vapaalla. Paitsi että hän seuraa ruokatrendejä, ruoka on myös reissatessa ykkösjuttu.

”Minulla ei tarvitse olla mitään matkasuunnitelmia. Voin vain lähteä matkalle ja syödä”, Emmiina sanoo. Seuraamalla Emmiinaa Instagramissa pääset mukaan hänen herkullisille ruokamatkoilleen.

Kääntöpuolena kokin ammatti haukkaa valtaosan vapaa-ajasta. Suuri osa ammattikoulun kavereista on jo vaihtanut alaa. Työn rankkuus tulee monelle yllätyksenä.

”Kokiksi opiskelu on rentoa ja hauskaa. Työelämässä se tarkoittaa kuitenkin siivoamista, pitkiä työpäiviä ja viikonloppuja keittiössä”, Emmiina sanoo.

Paras ruoka on puhdasta ja värikästä

Kotona vuoden nuori kokki kokkaa itselleen vapaapäivinä. Silloin hän tekee ruokansa tuoreista raaka-aineista, mutta aina sille ei ole aikaa.

”Puolivalmisteiden tai einesten käyttö ei ole siksi mikään häpeä”, Emmiina sanoo.

Emmiina suosii tuoretta ja värikästä ruokaa. Esimerkiksi kevätkääryleisiin voi rullata käsittelemättömiä vihanneksia. Tuoreista vihanneksista tehdystä ruoasta jää myös hyvä olo.

”Syömisestä ei tule silloin ähkyä eikä huonoa omaatuntoa”, Emmiina sanoo.

Emmiina kannustaa nuoria laittamaan ruokaa itse. Ruoanlaiton voi aloittaa ostamalla itselle maistuvia raaka-aineita ja kokeilemalla, mitä niistä syntyy. Turhan tarkka reseptien seuraaminen ei ole tarpeen.

Jos aika on kortilla, myös puolivalmisteisiin voi lisätä mukaan jotakin tuoretta ja vihreää.

”Ruoanlaitto muuttuu joka kerta vähän helpommaksi”, Emmiina sanoo.

Risotto on suomenmestarin oma herkkuruoka. Vaikka Emmiina ei himoitsekaan rasvaista ruokaa, myös kokilla on lupa välillä herkutella.

”Karkkeja tulisi tuskin syötyä, jos poikaystäväni jättäisi ne kaupan hyllylle”, Emmiina sanoo.

Kokkikilpailut vaativat kovaa treeniä

Loppukesän Emmiina on treenannut nuorten kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin. Vaikka treenit ovat stressaavia, uteliaisuus ajaa Emmiinaa kisaamaan.

”Kokkikilpailut koukuttavat. Onneksi tähän kilpailuun ei valmistauduta vuosien ajan, kuten pahimmillaan tehdään.”

Restonomiksi pian valmistuva Emmiina on tyytyväinen työpaikkaansa Tullin Sauna -ravintolassa Tampereella. MM-kilpailuiden jälkeen Emmiina aikookin ottaa hetken rennosti.

”Voittoa lähden hakemaan. Heti perään en silti uusiin kilpailuihin osallistu.”

3 vinkkiä: näin kokkaat kuin Emmiina

  1. Suosi tuoreita ja värikkäitä raaka-aineita.
  2. Osta itselle maistuvia raaka-aineita ja kokeile, mitä niistä syntyy. Älä seuraa reseptejä turhan tarkkaan.
  3. Jos käytät puolivalmisteita tai eineksiä, lisää annoksiin jotain tuoretta ja vihreää.

 

 

View this post on Instagram

 

Morning market

A post shared by Emmiina Lehtonen (@emmmiina) on

Teksti Niina Kellinsalmi, kuva Riina Peuhu

Katso myös

RuokaYleinen

Jonnan 4H-kerho innostaa tyttöjä ja poikia kokkaamaan

Lukiota käyvälle Jonna Partaselle ruuanlaitto on rakas harrastus.

Rytmi

Jesse ”JerAx” Vainikka: ”Jos pelaaminen ei tuntuisi hauskalta, niin en mä tätä tekisi”

Elokuun 25. päivä ei ollut mikä tahansa turnauspäivä, vaan päivä, jolloin Jesse ”Jerax” Vainikka, 26, voitti lajinsa arvostetuimman videopeliturnauksen.

AlkoholiRytmiYleinen

Minkä ohjeen antaisitte nuorelle itsellenne, LCMDF-bändin Emma ja Mia?

LCMDF-bändin sisarukset Emma ja Mia kertovat arjestaan ja arkirytmistään.

Säännöllinen ateriarytmi arjen tukena

Ruuasta saamme energiaa ja ravintoaineita, jotta kehomme toimii ja ajatus kulkee. Jotta saisimme ruuasta parhaan tuen päivän askareisiin, se... Lue lisää
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi.

Kerrot, että grillailet perheesi kanssa kesän aikana viikonloppuisin ja olet huolissasi siitä, onko se liikaa ja voiko siitä tulla liikaa karsinogeenejä. Lähdetään liikkeelle siitä, että yhteiset ruokahetket perheen kesken ovat tärkeitä ja arvokkaita hetkiä, joista kannattaa rohkeasti nauttia. Jo tuollaiset hetket sinällään voivat olla terveyttä tukevia ja tuoda iloa elämään.

Kuvailet viestissäsi, että grillaatte melko pitkälti kasvispohjaisia tuotteita, mikä on oikein hyvä asia niin terveyden kuin luonnon kannalta. Jos grilliaterioita halutaan hieman tasapainottaa, voit ehdottaa tarjoilujen kylkeen erilaisia vihersalaatteja, tai vaikkapa tuoreita hedelmiä tai hedelmäsalaatteja jälkiruoaksi.

Karsinogeenit ovat grillauksessa syntyviä PAH-yhdisteitä, joita muodostuu epätäydellisen palamisen seurauksena. Paras keino välttää näiden yhdisteiden muodostumista on välttää ruoan polttamista suoraan liekeissä ja käyttää hyvin puhdistettua grilliä ja grillausvälineitä. Jos siis grillaatte esimerkiksi hiilloksella tai sähkögrillillä ilman suoraa tulen liekkiä, PAH-yhdisteitä ei muodostu samalla tavalla. Periaatteessa on niin, että esimerkiksi liekeissä grillattu tai poltettu kasvis sisältää PAH-yhdisteitä siinä missä lihapitoinen makkarakin, mutta kokonaisruokavalion ja terveyden kannalta kasvispitoinen ja kasvisperäiset tuotteet ovat aina ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin eläinperäiset tuotteet. Kasvisnakkejakaan ei kuitenkaan kannata nautiskella päivittäin, vaan kiinnittää aina huomiota vaihtelevaan ja monipuoliseen ateriointiin. Jos syöt arkipäivisin monipuolisesti, on ihan ok herkutella viikonloppuisin.

 

On tarkkaan vaikea arvioida sitä, minkälainen määrä grillaamista olisi terveyden kannalta haitallista – sitä ei ole juurikaan tieteellisesti tutkittu. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että poltettu ruoka ei tee terveydelle hyvää. Voit kuitenkin olla huoletta perheesi kanssa kesäisin grillaamassa, jos kuitenkin kiinnitätte huomiota kasvisruokailuun ja pidätte grillin puhtaana – ettekä siis grillaa ruokaa suoraan liekeissä.

Lisäksi kysyit sitä, mikä kaikki aiheuttaa syöpää, ja se onkin jo hieman haastavampi kysymys. Suurin osa syövistä liittyy ikääntymiseen. Syövän riski kasvaa sitä mukaa, kun ihmiselle tulee lisää ikää. Mitä pidempään ihminen elää, sitä enemmän hän ehtii altistua syövän riskitekijöille. Siksi ikääntymisen myötä on todennäköisempää, että soluihin kertyy vaurioita, jotka voivat aiheuttaa syöpää. Tämä ei siis kuitenkaan missään nimessä tarkoita sitä, että kaikki pitkään elävät sairastuvat syöpään: se tarkoittaa ainoastaan sitä, että pitkä ikä nostaa riskiä sairastua syöpään.

Elinympäristössämme ja elintavoissamme on tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Ympäristössä on useita kemikaaleja ja muita tekijöitä, jotka voivat lisätä syövän riskiä. Nämä yhdisteet voivat olla luonnollisia (kuten auringon säteily) tai ihmisen tuottamia, kuten jotkut kemikaalit tai tupakan savu. Myös jotkin virukset ja bakteerit voivat aiheuttaa syöpää. Elintapoihin liittyviä riskitekijöitä ovat mm. tupakkatuotteiden ja alkoholin käyttö, auringon UV-säteilylle altistuminen, punaisen lihan runsas käyttö, ylipaino ja liikkumattomuus. Kuvailit viestissäsi omia elintapojasi ja kuulosti siltä, että sinulla on moni asia elintapojen suhteen erittäin hyvällä mallilla!

Syöpää ei voi periä esimerkiksi omilta vanhemmiltaan. Yksilö voi kuitenkin periä geenivirheen, joka voi lisätä alttiutta syövän syntymiselle. Koska geenien prosessit ovat hyvin monimutkaisia, saattaa geenitasolla tapahtua syövän syntymiseen johtavia virheitä ilman että merkittävää syövälle altistumista olisi muuten tapahtunut. Tämän vuoksi sanotaan, että syövän syntyy vaikuttaa myös sattuma.

Yksittäisen henkilön sairastuessa syöpään on harvoin mahdollista tarkalleen tietää, mikä on aiheuttanut syövän. Syöpään sairastunut on saattanut altistua useille riskitekijöille elämänsä aikana ja soluvaurioiden kehittyminen syöväksi on vienyt pitkän ajan. Lasten ja nuorten syöpien syntyminen johtuu yleensä sattumasta tai peritystä alttiudesta.

Syöpää ei kannata liikaa murehtia terveenä ja nuorella iällä. On luonnollista, että sen kaltaiset sairaudet voivat pelottaa ja on hyvä ottaa asioista selvää, mutta liiallinen yliajattelu syöpään liittyen ei ole tarpeen. On myös hyvä huomioida, että syöpien hoitokeinot ja hoitaminen ovat nykyisin hyvällä tasolla, ja yhä useampi syöpään sairastunut henkilö myös toipuu sairaudestaan. Lisäksi erilaisten seulontaohjelmien ansiosta tauti voidaan löytää mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, ja hoitaa jo syövän esiasteita, jolloin varsinainen syöpä ei pääse kehittymään. Yksilötasolla terveellisillä elintavoilla pystytään myös tehokkaasti ehkäisemään syöpää.

Jos olet usein huolissasi syöpään liittyvistä asioista, suosittelen sinua keskustelemaan aiheesta esimerkiksi vanhempiesi tai kouluterveydenhoitajan kanssa. Tarvittaessa voit olla myös yhteydessä Syöpäjärjestöjen maksuttomiin neuvontapalveluihin.

Toivottavasti nautit tulevasta kesästä ja lomastasi huoletta!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos viestistäsi!

Tosi hyvä, että selvität verenpaineasiaa lisää. Joillain ihmisillä on luontaisesti alhainen verenpaine, ja etenkin nuorilla ja naisilla verenpaine voi hyvin olla esimerkiksi 90/50 mmHg. Matala verenpaine ei ole vaarallinen, ennemminkin vain epämukava sen aiheuttamien huimaus- ja pyörrytysoireiden vuoksi. Oireita voi ehkäistä esimerkiksi nousemalla hitaasti seisomaan ja huolehtimalla riittävästä juomisesta sekä säännöllisestä ateriarytmistä. Matala verensokeri tai lievä nestehukka voivat nimittäin olla myös syitä pyörrytykselle.

Matalaa verenpainetta ei kannata yrittää nostaa suolaa lisäämällä, etenkin kun kerrot että sinulla on vielä sukurasitetta sydän- ja verisuonitauteihin. Suolan saanti on yksi syy kohonneelle verenpaineelle ja suurella suolan saannilla on myös muita haitallisia vaikutuksia sydämen toiminnalle. Sydän- ja verisuonitautien lisäksi suola lisää kalsiumin poistumista elimistöstä, mikä altistaa osteoporoosille. Suuri suolan käyttö voi myös lisätä mahasyövän riskiä. Voit lukea lisää suolan käytöstä Suomen Sydänliiton sivuilta ja Syö hyvää -sivustolta.

En siis suosittelisi sinua lisäämään suolan määrää ruokavaliossasi, vaan ennemmin kehottaisin huolehtimaan säännöllisestä syömisestä ja juomaan riittävästi. Lisäksi kannattaa nousta rauhallisesti ylös sekä välttää muita pyörrytystä lisääviä liikkeitä. Mikäli sinulta löytyy verenpainemittari kotoa, niin voi olla myös hyvä idea seurailla verenpainettasi säännöllisesti ja pitää kirjaa lukemista.

Joissain erittäin harvinaisissa tapauksissa matala verenpaine on oire muusta sairaudesta, mutta silloin on usein myös muita oireita. Jos huimaaminen ja pyörrytys sen kuin jatkuvat, eikä verenpaineen tasossa tapahdu muutoksia, niin kannattaa hakeutua uudestaan tutkimuksiin.

Aurinkoista kevättä!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka! Leivän päällä suositellaan käytettäväksi kasvirasvapohjaisia levitteitä, joissa on vähintään 60 % rasvaa, ja rasvasta vähintään 2/3 on pehmeää rasvaa, eli pehmeän rasvan osuus on 66 %. Tämä on helppo tarkistaa levitepurkin ravintosisältötaulukosta, mutta tunnistat tällaiset levitteet myös Sydänmerkistä. Elimistömme toiminnan kannalta on tärkeää saada riittävästi tyydyttymätöntä rasvaa, ja levitteet ovat tärkeitä tyydyttymättömän rasvan lähteitä. Lisätietoa levitteistä löydät esimerkiksi täältä.

Ingmariini ja Oivariini ovat maitorasvapohjaisia, eli sisältävät enemmän tyydyttynyttä rasvaa, jonka saanti kannattaa pitää minimissä. Runsas tyydyttyneen, eli kovan rasvan saanti lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä pitkällä aikavälillä. Myös juustoista ja lihatuotteista suositellaan valitsemaan vähärasvaisempia vaihtoehtoja, sillä niiden sisältämä rasva on kovaa rasvaa. Lisätietoa rasvoista löydät täältä. Makkaran sijaan voi välillä valita myös esimerkiksi kalkkunaleikkeleitä. Makkaroita ja muita lihajalosteita ei suositella syötäväksi ainakaan joka päivä, mieluiten vaikka vain 1-2 kertaa viikossa. Lihankäytöstä on palstalla kysellyt aiemmin muu muassa nimimerkit Oon 13v. ja Utelias – kannattaa käydä lukemassa vastaukset näihin kysymyksiin.

Ehdottaisin, että kokoaisit voileivän esimerkiksi seuraavalla tapaa: valitse ensinnäkin täysjyväruisleipä, jossa on runsaasti kuitua, eli vähintään 6 g / 100 g. Lisäksi kannattaa suosia leipiä, joissa suolan määrä ei ole kovin suuri, mieluusti ei ainakaan kovin paljon yli 1 g. Voitele leipä kasvirasvapohjaisella levitteellä, jossa on vähintään 60 % rasvaa. Käytä leivän päällä vähärasvaista juusto tai leikkelettä, tai ehkä vain jompaakumpaa? Lopuksi kasaa leivän päälle paljon kaikkia kasviksia – salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa – mistä ikinä tykkäätkin!

Ja vielä yksi ajatus, välillä voi kokeilla perinteistä poikkeavaa lähestymistapaa voileipään. Levitteen, juuston ja leikkeleen voisi korvata esimerkiksi hummuksella, joka on maukasta ja sisältää proteiinia ja tyydyttymätöntä rasvaa. Lisäksi nykyään on kaupoista saatavilla paljonkin erilaisia muita papu- ja pähkinälevitteitä, joita kannattaa maistella!

Aurinkoista kevään jatkoa!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

Erilaisten nuudeleiden ravitsemuksellisessa sisällössä on eroja, mutta pääsääntöisesti ne eivät sisällä kovin paljon ravintoaineita. Niissä on vain vähän meille tarpeellista proteiinia, pehmeää rasvaa tai vitamiineja ja kivennäisaineita, ja ne koostuvat pääosin nopeista hiilihydraateista ja ovat myös aika runsassuolaisia. Jos tykkäät syödä nuudeleita melko usein, niin kannattaa valita täysjyvänuudelit, koska niissä on huomattavasti enemmän kuitua, kuin vehnänuudeleissa, jotka eivät ole täysjyvää. Lisäksi täysjyvänuudeleissa on vähemmän suolaa.

Kuten kirjoitatkin, on oikein hyvä idea täydentää nuudeliannosta soijarouheella, joka tuo ruokaan proteiinia, sekä kasviksilla, joista saat muita tärkeitä ravintoaineita. Jos siis kokoat ruoka-annoksen täysjyvänuudeleita, sekä mainitsemistasi muista lisukkeista, niin en pidä sitä kovin epäterveellisenä ja kyllä sen tyyppisen ruoka-annoksen voi ihan hyvin syödä vaikka 2–3 kertaa viikossa. Vielä terveellisemmäksi sen saat, kun et lisää annokseen ylimääräistä suolaa ja tuot makuja vaikka muilla mausteilla, kuten yrteillä. Nuudelipussien mukana tulevat mausteseokset ovat usein kovin runsassuolaisia.

Hyvä periaate on, että terveelliseen ruokavalioon mahtuu ihan kaikenlaisia ruokia, kohtuullisissa määrin. Olet ehkä aiemmin jo kuullut suomalaisista ravitsemussuosituksista tutusta ruokakolmiosta, jossa esitellään eri ruokia ja sitä, missä suhteessa niitä olisi hyvä syödä. Ruokakolmion toisella askelmalla ovat täysjyväviljatuotteet, jotka ovat heti kasvisten ja hedelmien jälkeen terveellisen ruokavalion pohja. Avainsana kaikessa on kuitenkin monipuolisuus. Kolmion ylimmässä kerroksessa ovat ”sattumat”, joita ruokavaliossa voi olla satunnaisesti. On siis ihan ok silloin tällöin syödä ”mitä sattuu”, kunhan ruokavalion perustan muodostavat kasvikset, hedelmät ja täysjyväviljat. J Kannattaa lukea myös Fressiksen juttu tästä aiheesta!

Kivaa kevään jatkoa!

Fressis
Kysymys & vastaus

Hei ja kiitos kysymyksestäsi!

On tosi hienoa, että haluat pitää huolta terveydestäsi. Kerrot, että haluaisit polttaa rasvaa. Ikäisellesi emme suoraan suosittelisi varsinaista ”rasvanpolttoa”, koska keho kasvaa, kehittyy ja muovautuu muutenkin vielä. Tavoitteena voisi rasvanpolton sijaan olla esimerkiksi fyysisen kunnon kehittäminen tai oman hyvinvoinnin tukeminen.

Kropan ja mielen hyvinvointia tukee parhaiten monipuolinen liikkuminen, terveellinen ravinto ja riittävä palautuminen. Kun liikkuu monipuolisesti, syö terveellisesti ja säännöllisesti sekä muistaa välillä löysätä tahtia palautumisen kannalta, vaikuttaa se myös kehon koostumukseen. Tiukat ruokarajoitukset tai liikkumismäärän raju lisääminen tuottavat usein ainoastaan lyhytkestoisia vaikutuksia. Lisäksi monelle se voi aiheuttaa enemmän stressiä kuin mielihyvää.

Pidempiaikaiset ja pienet muutokset arjessa auttavat paremmin löytämään tasapainoisen ja terveellisen tavan liikkua, syödä ja palautua. Tällä tavalla terveyttä tukevista elintavoista tulee vähitellen luonteva osa arkea.

Alkuun on hyvä pohtia omia liikkumis- ja ruokailutapojaan. Ikäiselläsi liikkumista, liikettä ja hengästymistä olisi hyvä tulla päivittäin. Lisäksi lihaskuntoa, ketteryyttä ja liikkuvuutta oli hyvä harjoitella useampi kerta viikossa. Myös kaikenlainen arkiaktiivisuus ja paikallaan olon tauottaminen, kuten portaiden kävely hissin käytön sijasta tai pienet taukojumpat, ovat hyväksi terveydelle. Tärkeää on löytää itselleen mielekkäät tavat liikkua. Liikkumisesta voit lukea Fressiksen liike-kanavalta.

Liikkumisen lisäksi terveellinen ravinto on tärkeä hyvinvoinnin kannalta. Ruokavaliossa kannattaa suosia kasviksia, hedelmiä, täysjyväviljoja, hyvänlaatuisia rasvoja sekä hyviä proteiininlähteitä. Tavallisesta ruoasta, kuten kalasta, kanasta ja palkokasveista, saa usein riittävästi proteiinia, joten tarvetta esimerkiksi erillisille proteiinilisille ei yleensä ole. Ravinnon sisällön lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota säännölliseen ateriarytmiin. Säännöllinen ateriarytmi pitää verensokerin tasaisena, auttaa syömään kohtuullisesti yksittäisillä aterioilla ja vähentää houkutusta naposteluun. Lisätietoa ravitsemuksesta voit lukea Fressiksen sivuilta.

Keho ja mieli tarvitsevat jaksaakseen myös unta ja lepoa. Oman hyvinvoinnin kannalta on tärkeä muistaa, että tekee asioita, joista tulee itselle hyvä mieli ja olo.

Jos kaipaat tarkempia ohjeita esimerkiksi harjoitteluun tai monipuoliseen ravitsemukseen, voit hyvin kysyä vinkkiä esimerkiksi koulun liikunnan- ja terveystiedon opettajalta tai terveydenhoitajalta. Monilla kuntosaleilla on myös nykyään erilaisia palveluita, joita voi tiedustella. Erilaisia treeniohjelmia löytyy esimerkiksi Smart Movesin sivuilta.

Kivaa kevään jatkoa!

Fressis
Kysymys & vastaus

Moikka ja kiitos kysymyksestäsi!

Ensimmäisenä haluan onnitella sinua siitä, että olet päättänyt pitää itsestäsi ja hyvinvoinnistasi huolta. Se on todella hieno saavutus! Olet ilmiselvästi myös hyvin perillä siitä, minkä takia runsas limujen juominen voi olla haitallista.

On siis totta, että myös sokerittomat virvoitusjuomat voivat tehdä pahaa hampaille, koska ne ovat sokerittomuudesta huolimatta happamia juomia. Happamat juomat vahingoittavat muun muassa hampaiden kiillettä, mistä voi ajan kanssa aiheuta vaikeampia ja ikäviä ongelmia. Lisäksi sokerittomat cola-juomat sisältävät mm. kofeiinia, joka puolestaan voi aiheuttaa riippuvuutta. Jossain määrin kuvailemasi oireet viittaavat siihen, että olet ehkä hieman koukussa kofeiiniin. Kofeiiniriippuvuus hellittää yleensä nopeasti muutamassa päivässä, kun vähentää sen päivittäistä saantia. Kyseessä voi olla myös niin sanotusti tapa, jonka aiheuttamaan mielihyvään on jäänyt jossain määrin koukkuun.

Kolajuomien kulutusta voi vähentää vähitellen! Jos sinun on hankala olla kokonaista päivää kokonaan ilman kolajuomaa, voit aloittaa järjestelmällisesti vähentämään juoman määrää päivässä. Voit tehdä itsellesi juoma -päiväkirjan, jossa jokaiselle päivälle on omat annostavoitteet. Eli esimerkiksi näin:

Maanantaina: 1 litra kolajuomaa.

Tiistaina: 0,75 litraa kolajuomaa.

Keskiviikkona: 0,75 litraa kolajuomaa.

Torstaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Perjantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Lauantaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Sunnuntaina: 0,5 litraa kolajuomaa.

Voit siis viikon aikana kokeilla, miltä sinusta tuntuu vähitellen pienentää kolajuoman määrää aluksi puoleen litraan. Määrää voi olla vaikea vähentää suuresti heti ensimmäisellä viikolla, joten voit niin sanotusti vieroittautua siitä pikkuhiljaa. Ensimmäisen kokeiluviikon jälkeen voit lähteä pienentämään kolajuoman annosta puolesta litrasta lasilliseen ja niin edelleen.

Samalla kun lähdet pikkuhiljaa vähentämään kolajuoman määrää, on hyvä etukäteen keksiä korvaavia juomia kolajuoman tilalle. Suomessa vesijohtovesi on ehdottomasti paras vaihtoehto minkä tahansa mehun, virvoitusjuoman tai kolajuoman tilalle. Vesi on paras janojuoma meille kaikille. Vedestäkin voi saada herkullisen drinkin lisäämällä siihen esimerkiksi mustikoita, appelsiinia tai kurkkua! Voit siis rohkeasti lisätä veden juomisen määrää– jo se voi auttaa siihen, että kolajuomaan liittyvä mieliteko helpottaa. Veden lisäksi myös erilaiset teet (ilman lisättyä sokeria) voivat olla mainio vaihtoehto kolajuomille ja auttaa niiden käytön vähentämisessä.

Voit lukea lisää juomista ja suunterveydestä myös täältä:

Juomat ja suun terveys

Juomavalinnat

Aurinkoista kevään jatkoa!

Fressis